Biserica sub opresiunea celor care o finanţează

În ultimii doi ani am asistat la formarea a două noi biserici – una în România la Arad și alta în Statele Unite în Phoenix, Arizona. În ambele cazuri pastorii seniori, cu ani de vechime în acele biserici sau chiar fondatori, dedicați lucrării într-un mod deosebit au trebuit să părăsească biserica unde au slujit, renunțând oarecum la toată munca lor și au luat totul de la început.

Fiind oarecum apropiat de acești doi păstori, mi-am putut da seama de ce au trebuit să ia aceste decizii radicale. Motivul de bază a fost acela că bisericile au ajuns în situația de a nu mai puteau fi conduse după principii biblice, ci după pretențiile sau interesele celor care le sponsorizau.

Yes or No

Am observat de asemenea că de cele mai multe ori ambii pastori au fost apreciați negativ pe majoritatea blogurilor creștine lăsând impresia ca cei ce aduc comentarii nu sunt interesați de adevăr.

Provocarea lor a fost fie să continue pe direcția greșită a manipulării și compromisurilor, fi să ia o decizie radicală și să schimbe totul. Sunt bucuros să constat că ambii au ales corect cu toate că prețul plătit a fost foarte mare. Îmi place să cred că mai sunt situații de felul acesta, în care  pastorii iau decizii radicale pentru a se elibera de compromisurile în care au ajuns, de multe ori cu bune intenții și chiar fără să-și dea seama. Felicitări tuturor celor care  sunt gata să plătească prețul  acestei eliberări.

No or Yes

         Eu cred că majoritatea slujitorilor pornesc bine în lucrarea de slujire, dar pe parcurs ei își schimba gândirea și prioritățile lăsându-se seduși de ideea că succesul se măsoară în realizări materiale cum ar fi clădiri, confort, resurse etc. Datorită acestui fapt ei se înconjoară cu tot felul de oameni dispuși să susțină financiar anumite proiecte ce necesită bani mulți, mai mulți decât comunitatea poate să dispună în condiții obișnuite. Adesea însă acești sponsori sunt lipsiți de spiritualitate, și hotărâți să controleze ce se face cu banii lor ca și cum ar fi investiți într-o afacere ce trebuie neapărat sa aducă profit fie el și de imagine sau publicitate. De fapt chiar așa și este, ei investesc bani în afaceri religioase. Păstorul însă, ajunge să nu fie atât de mult interes de condiția lor spirituală atâta timp cât ei sunt dispuși să dea bani mulți la biserică, bani de care el are nevoie pentru ași susține proiectele. Cei mai multi pastori care au construit clădiri mari, sunt supuși condițiilor, controlului sau manipulării persoanelor care au finanțat aceste proiecte. Ar fi bine dacă totul ar lua sfârșit la finalul construcției dar in cele mai multe situații, cei ce contribuie financiar cel mai mult vor rămâne cei ce vor influenta cel mai mult direcția acelei biserici O clădirea mare odată construită are nevoie de multi bani pentru întreținere.

Dacă apreciați că exagerez, vă propun să urmăriți cine are influența cea mai mare asupra păstorului din biserica voastră.

Pastorii care s-au încrezut în Dumnezeu în orice situație, au rămas în picioare și continuă să meargă înainte cu valorile biblice, dar cei care și-au pus nădejdea în oameni pentru succes (construcție, salarii, întreținere, proiecte) vor fi robi lucrurilor firești, fără valoare.

Mai poate oare un astfel de slujitor să predice sau să ia atitudine împotriva celor care adună averi prin înșelătorie și minciună, când aceștia le-au construit și susțin financiar micile sau poate marile lor regate religioase? Mai poate un astfel de păstor să ia atitudine față de membrii familiilor unor astfel de sponsori atunci când ei trăiesc în păcate sau compromisuri morale câtă vreme părinții lor încă sunt cei mai puternici finanțatori pentru păstrarea clădirilor dobândite tot prin compromisuri. Aceste biserici sunt condamnate ruinării spirituale, iar celor duhovnicești li se închide gura ușor amintindu-le mereu de bani pe care acești frați finanțatori i-au donat pentru construcție și care îi dau lunar pentru susținerea lucrării. În aceste biserici totul se rezumă la cum să adunăm mai mulți bani. Metodele de multe ori nici nu mai contează.

Ne mirăm apoi de faptul că biserica nu mai are nici o influență la cei necredincioși când noi apreciem exact aceleași valori și folosim aceleași metode pe care le regăsim în lumea de afara, când modelul ar trebui să fie Cuvântul lui Dumnezeu. Mai putem fi noi lumină pentru cei din lume?

Nu cred că ne putem permite să ignorăm la nesfârșit aceste situații. Cred că e timpul să spunem lucrurilor pe nume dar și să ne întrebăm cum să ieșim din această situație negativă.

            În primul rând cred că ar trebui să redescoperim adevăratele valori biblice ale bisericii.

Din punctul de vedere biblic, biserica locală nu este clădirea în care ne adunăm pentru programele noastre săptămânale ci este grupul de credincioși născuți din nou care se adună împreună pentru a celebra prezența reală și vie a lui Isus în mijlocul lor. Cu toate că recunoaștem la nivel teoretic această valoare la nivel practice adesea identitatea unei biserici locale este dată de clădirea ei.

            O altă valoare biblică abandonată la nivel practice este preoția universală. Asta înseamnă că păstorul nu este mai preot decât oricare credincios născut din nou. Acest adevăr trebuie coborât de pe piedestalul teoriilor frumoase la nivelul experienței și practicii creștine din biserică prin descentralizarea slujirii.

            Călăuzirea Duhului este o altă valoare pe care am redus-o la teorii, în practică cele mai multe biserici sunt călăuzite de ideile oamenilor influenți, de ambiții, dorințe deșarte sau orice altfel de lucruri lumești. Este drept că biserica locală se manifestă în contextul lumii materiale, fizice, dar ea este o instituție divină și legile ce o guvernează în ultimă instanță trebuie să fie legi spirituale care nu au relevanță în lumea fizică și ne sunt puse la îndemână prin Duhul Sfânt.

În al doilea rând cred că trebuie să părăsim sistemul lumesc de valori atunci când apreciem sau promovăm oameni sau lucrări. Cum s-a ajuns la situația de astăzi când cei mai mulți oameni din bisericile noastre pun bază pe clădiri și prosperitate lumească? Dacă suntem sinceri, putem să vedem că cei mai mari lideri în timpurile noastre sunt apreciați pe criterii lumești cum ar fi clădirea bisericii, numărul de membrii etc. Despre un astfel de lider spunem că are succes, este un bun administrator și merită să fie luat ca model.

Prin acest articol doresc să fac o provocare celor care încă se mai lasă provocați. De fapt provocarea nu-mi aparține mie cât adevărului biblic.

Dilema

Acest articol nu țintește vreo biserică locală anume, ci o stare generală de lucruri  pe care,  pe alocuri o consider chiar ca fiind disperată. De asemenea văd puține șanse de schimbare deoarece atât lucrătorii cât și membrii din cele mai multe biserici se complac și considera ca totul este OK. Totuși cred că Dumnezeu va conduce Biserica Sa și va ridica slujitori care se vor elibera de opresiunea sponsorilor.

41 de gânduri despre „Biserica sub opresiunea celor care o finanţează

 1. de fapt ce e biserica trebuie o definitie si dupaia trebuie sa definim cine este pastorul sau cine are dreptul sa se numeasca pastor, deci sa o luam sistematic, pastor nu are voie sa fie numit nimeni in afara de unu si acel este vesnic si singurul pastor, 2 biserica ste adunarea de oameni si nu are nimic a face in comun cu cladirea unde acestia se aduna aceasta fiind proprietatea lui Satana, si deaia se genereaza si problemele tocmai din cauza asta, orice are valoare aici pe pamant bineinteles ca aduce doar discordie si necazuri, cu cat se face o cladire mai mare si mai frumoasa cu atat oamenii vor dori sa ajunga sa fie ei acei care o conduc si asa zisi pastori vor dori sa ia locul celui care este acolo conducator si bineinteles ca acesti asa zisi pastori vor povesti o evanghelie dictata de cei ce finanteaza si ce ii pun in putere, ca daca nu si ei vor pati la fel ca si cei dinaintea lor. si atunci nu va mai mirati pentru ca e ceva foarte normal chestiile astea sa se intample.

 2. eu zic ca asa trebuie sa se intample in toate biseiciile pana la urma ca bisericiile se numes , biserica lui Lacau, sau a lui Nelu Filip, sau a lui Lazar Gog, si atunci normal ca pastorul poate fi luat ca daca s-ar numi bserica domnului , numa vezi ca nu mai prea exista a Domnului biserici e ca si la Laodicea le merge doar numele ca traiesc dar ele sunt moarte si putrede, banii i-au orbit pe pastori si atunci ce asteapta mai mult de al cei care sponzoreaza?? daca un asa zis pastor e avar dupa bani cum poate el sa aiba pretentie la enoriasi sa fie altfel?? cand un pastor are pretentia sa aiba salar mai mare decat 2 chiar trei oameni car elucra in fabrica si cand are pretentia sa i se plateasca orice deplasare si asta dublu, o data sa primeasca salarul de la biserica de unde provine si dupaia orice deplasare patita diuran hotel bilet de avion si de al biserica de unde vine si biserica care il invita , si atunci mie mi se pare normal ca sa aiba oameni care sa ii spuna ce trebuie sa faca si cum trebuie sa faca

 3. Adevărat articol,Dumnezeu să vă binecuvânteze!

  Lumina care o aduceţi la iveală şi care a stat sub obroc atâta timp ,sper să fie călăuza tuturor lucrătoriilor creştini!
  E greu în timpul de acum să aducem bisericiile clădiri la un nivel de smerenie şi corectitudine,dar ce se mai poate face şi TREBUIE FĂCUT ,este să aducem oamenii la adevăr şi generaţia următoare trebuie reeducată în afara lor ,ei să fie lumini nu umbre a trecutului întunecat de doctrine teologice.
  Toţi oamenii trebuie să înţeleagă că, Adevărul Lui Dumnezeu nu stă într-o denominaţiune, un cult religios sau neoprotestant ,confesiuniile nu ne ajută la nimic decât la dezbinare şi ură între creştini căci fiecare întemeiator de cult sau confesiune îşi apără doctrina ,obiceiuriile şi tradiţiile ,clădirea în afara principilor Biblice, de sute de ani .
  E bine să mergi la biserică,dar să nu te uneşti cu ea şi dogmele ei care sunt întemeiate de oameni ,uniţi-vă cu DUHUL SFÂNT ,dacă nu Îl găseşti într-o biserică caută-L în afara ei şi Te va lumina în tot adevărul ,vorbesc din experienţă !
  Prea mare îngrădire, (îndoctrinare )dar şi prea mare libertate (cei fără Dumnezeu)sunt un pericol pentru creştini!
  Dumnezeu să facă lumină în toate confesiuniile lumii!
  Lumina adevărului nu stă sub obroc ,adică în confesiuni,ea este în afara lor ,adică în libertate cu Dumnezeu făcând doar voia Lui şi umblând doar în cuvântul Lui !
  E timpul când Adevărul trebuie să iasă la lumină,chiar dacă doare ,răneşte ,desparte Adevărul te face curat şi liber!
  Doamne ajută-ne!

 4. D-zeu sa ne ajute sa intelegem cu toti faptul ca Biserica (nu bisericiile, cladirile) nu apartin nimanui decit lui ISUS ,El a platit pretul.Daca am intelege acest lucru, nu ne-am mai uita de sus in jos uni la alti,ci ne-am respecta si iubi.Domnul sa ne ajute.

  M.O

 5. 20. Parintii nostri s-au inchinat pe muntele acesta; si voi ziceti ca in Ierusalim este locul unde trebuie sa se inchine oamenii.”
  21. „Femeie”, i-a zis Isus, „crede-Ma ca vine ceasul cand nu va veti inchina Tatalui, nici pe muntele acesta, nici in Ierusalim.
  23. Dar vine ceasul, si acum a si venit, cand inchinatorii adevarati se vor inchina Tatalui in duh si in adevar; fiindca astfel de inchinatori doreste si Tatal.
  24. Dumnezeu este Duh; si cine se inchina Lui trebuie sa I se inchine in duh si in adevar.”
  Ioan 4:20,21,23,24
  Problema bisericii ( a oamenilor ca biserica ) este ca ei au inceput sa se asocieze cu o cladire , chiar daca Yeshua ha`Mashia ( Isus Hristos ) a zis clar ca ” nu va veti inchina Tatalui, nici pe muntele acesta, nici in Ierusalim” . Daca va amintiti primii crestini se adunau prin vechile sinagogi , prin paduri, pesteri, case obisnuite ….nu cladirea este importanta ci cei ce intra in cladire ( oamenii ). Dar totul a luat o intorsatura gresita pt ca in decursul timpului ( anilor ) oamenii au uitat poruncile Tatalui Ceresc si au inceput sa umble dupa dorintele lor nebunesti facind din diferite cladiri adevarate temple ale satanei; asa cum in vechime paginii aveau temple luxoase tot asa crestinii au acum temple luxoase ….dar reci , goale fara ca Duhul Tatalui sa fie acolo . Ba mai mult azi se face comparatie intre cladiri ; daca una e mica si „umila” in infatisare se zice ca cel care o pastoreste este fara putere….daca alta e mare si mai ceva ca un palat se zice ca cel ce o pastoreste este un om a lui Dumnezeu ….. oare chiar asa sa fie ? punem un accent atit de mare pe cladiri si uitam de oameni ; se predica despre zeciuiala data bisericii dar nu si despre zeciuiala data saracilor in Numele Sfint ; despre daruri aduse in biserica pt diferite ocazii dar nu si despre daruri date celor in nevoi ….. am ajuns sa traim intr-o lume inchinata satanei in toate lucrurile inclusiv inchinarea duhovniceasca ( si satan este spirit sa nu uitam asta ) si suntem atit de orbiti incit nu vedem asta .
  Tocmai de aia incalcam poruncile lui Hashem ( Dumnezeu ) mereu si mereu …..de fapt asta se si intimpla cind unii vor biserici ca si cutare sau cutare biserica ( cladiri ) asta inseamna a dori ce are vecinul , iar asta e o incalcare a poruncilor nu-i asa ?

  1. Ai punctat foarte bine fratele meu. Accentul trebuie sa cada pe modul de inchinare si nu pe locul inchinarii. Totusi, nu exagerezi cand zici ca au facut din diferite cladiri adevarate temple ale satanei? In afara de aceasta exagerare imi place comentariul tau.

   1. Pace tie Lajos …. poate parea exagerare pt unii , pt mine e realitate , ceea ce am scris mai sus. Dovezi ? Pai du-te te rog in bisericile ortodoxe , catolice , mai nou chir si prin cele protestante si vei gasi orice numai umilinta nu. Imi cer scuze daca atac pe cineva dar nu asta e intentia mea …de a ataca persoane …ci cladirile care sutn atit de luxoase in timp ce milioane de oameni traiesc in saracie.Oare nu asa erau si templele din vechime ? Luxoase in timp ce oamenii nu aveau ce minca . Deci frate nu …nu cred ca exagerez 🙂

 6. Sa nu uitam ca Calea cea Dreapta,corecta si ADEVARATA si care nu s-a abatut de la credinta cea dreapta(fata de celelalte confesiuni) este Biserica ORTODOXA si respectiv,poate,Biserica CATOLICA.Restul de confesiuni s-au abatut in mod grav de la Adevar si au prosperat in erezii,minciuni si devieri.
  Numai bine

  1. Fiecare om are dreptul la o parere personala, insa in momentul in care este expusa public, aceasta trebuie sa fie foarte bine argumentata, altfel nu valoreaza nimic.As fi foarte curios sa vad in ce fel celelalte confesiuni „s-au abatut in mod grav de la adevar, si au prosperat in erezii, minciuni si devieri”?

   1. Frate Mircea, cum poti sa ceri argumentari de la cineva care nu citeste biblia?
    Te asigur din tot sufletul meu ca cine CITESTE SINGUR BIBLIA, ofera lui Dumnezeu ocazia sa-i vorbeasca si, Dumnezeu care …atit de mult a iubit lumea… ii va raspunde negresit.
    Durerea mare este ca acei „preainalti”, „preasfinti”, ” preapedofili”, „preaavari” care peste 1000 (o mie) de ani au citit si tinut slujbele in latina sau greaca sau slavona, sau …in orice limba numai sa nu fie intelese cuvintele Domnului de catre enoriasi, acei slujitori ai Satanei au ajuns sa convinga lumea ca ei sunt adevarul.
    Cu scuzele de rigoare si facind apel la intelepciune, eu va spun ca acei capi ai catolicismului si ai ortodoxiei in felul lor au dreptate.Ei slujesc stapinului, dar STAPINULUI VEACULUI ACESTUIA, care, conform scumpelor cuvinte ale Domnului Isus, nu are nimic In Dumnezeu.
    Este usor sa spui din auzite, s-apoi sigur ca ne-am departat de ei. Noi nu mai purtam prapurii, noi nu mai pupam oase de morti, noi nu mai platim popii pentru a sluji mortilor, noi nu mai ardem tonele de luminari care imbogatesc pina la refuz tagma celor ce incurajeaza o natiune sa creada ca poate fi mintuita printr-o catedrala. Fie ea si a neamului romanesc.
    Grele v remuri si vor veni si mai grele.
    Priveste doar la guvernarea Romaniei. Cum o sa poti explica copiilor tai, ca intr-o tara saraca precum tara noastra, cind batrinii neamului si vaduvele mor de foame si de lipsa de ingrijiri, tu guvern dai la niste imbuibati cvartale de blocuri intregi in proprietate, terenuri si paduri, terenuri agricole…si asta nu ar fi prea mare bai, dar, ia verifica cite sute de milioane au dat sponsorizare, cite milioane merg in salariile popilor? Si cite alte beneficii si protectii. Cum este posibila o asemenea discriminare? Iti spun eu: FURA IMPREUNA, apoi se compar cu evanghelicii care, de prea-multa asuprire administrativa si sociala si-au luat lumea in cap, au ajuns sa munceasca si sa cistige cinstit, recunosc partea lor pentru nevoile adunarilor si , prosperind pe baza muncii lor, sigur ca dinafara se vede propasirea.
    Iar lumea, daca ar citi si cunoaste biblia ar face si ei la fel, s-ar apropia real de Dumnezeu, ar avea o intelegere biblica asupra lucrurilor si atunci nu s-ar mai compara „lumeste”, s-ar indrepta spre tinta scumpa, piatra din capul unghiului, adica Hristos Domnul. Simplu.
    Iarta-l pe Philips, Samsung, Sony, e bine ca a auzit de Dumnezeu si Domnul Isus, poate intr-o zi v-a avea curajul sa citeasca biblia si atunci sa vezi schimbare, atunci sa vezi fericire, atunci sa ajungi sa-i asculti parerile personale, atunci…cind baza lor va fi Cuvintul lui Dumnezeu
    Imi cer iertare pentru spatiul mare folosit. Stiu ca nu cenzurati.Dumnezeu sa ma pazeasca si sa ne pazeasca asa fel incit in toate sa fie proslavit si inaltat numai EL, Domnul Slavei, Domnul Mintuirii noastre.

  2. –@ Philips Samsung Sony–In primul rind ai o cacofonie in scriere– Apoi, poti veni cu argumente solide ca sa demonsrezi ceace ai scris??? Ce zici de aberatiile religioase din biserica Ortdoxa-Catolica -ca pupatul icoanelor, pupatul moastelor, oaselor sfintilor?? rugaciune la Maica Domnului, semnul crucii, inchinarea la icoane si mintuirea sufletului prin donatii , pomeni etc. Nu am nici o retinere, poti crede ce vrei ,dar, cind acuzi alte comfesiuni ,trebuie sa ai argumente credibile si solide . Adevarul ca si la alte comfesiuni vei gasii nereguli si abateri –suntem oameni si toti gresim, dar asta nu face regula. Parerea mea e ca nu ai citit niciodata Biblia- si crezi doar in traditie.– sorry man

   1. Frate Mike (daca sunteti Mike Olari, autorul acestui articol), salutari. Citesc blogul dumneavoastra, imi place in general si am mai intervenit anterior cu un comentariu. Desi sunt de acord cu dumneavoastra, trebuie sa va atrag atentia ca e ridicol sa corectati pe cineva in legatura cu greseli gramaticale, in vreme ce dumneavoastra le comiteti cu generozitate. (1)-demonsrezi in loc de demonstrezi, (2)- “ceace” nu e corect, poate “ceea ce”… (3)-”Catolica -ca…” = cacofonie, (4)-cuvantul “comfesiuni” nu exista in limba romana, (5)-”vei gasii” se scrie cu un singur “i”, “gasii” fiind verbul “a gasi” la perfectul simplu, persoana intaia, singular (ex. cand am ajuns, gasii casa imprastiata). Sorry, no offense!

    1. Am verificat dupa IP address si este vorba despre un Mike din statul Oregon. Ca sa aveti doar o vaga idee in legatura cu statul de provenienta al comentariului pe care l-ati corectat. Mai multe detalii nu dau. Aprecieri pentru acuratetea observatiilor. Intr-adevar, avem nevoie de mai multa igiena pe blogosfera evanghelica. Din toate punctele de vedere.
     Toate cele bune.

   2. I-mi cer scuze pentru greselile de ortografie – care se datoreaza atit grabei cit si despartirea de limba poporului roman de mai bine de 23 ani. Sper ca aceste greseli sa nu aduca o imagine negativa blogului – Family to Family

  3. 1. Ortodoxi, rugaciuniile si slujbele pentru cei morti( biblia spune clar ca mortii cu mortii si vii cu vii, o data mort nu mai poate fi mantuit nimeni si nici salvat)
   2. inchinarea la cei morti(iara biblia spune clar la pilda bogatului si a saracului, unde Isus spune despre bogatul care a murit si a murit is saracaul si saracul era in sanul lui Avram , iar bogatul ii roaga sa il trimita pe saraca sau pe cineva din morti la fratii lui , si ce raspuns a primit, ?? ca au acolo scripturiile si proorocii si daca nu vor crede acestea atunci nu vor crede nici pe cineva venit din morti) deci iara o data mort , mortul nu mai are nici o putere, nici sa asculte si nici sa implineasca nimic..
   3. botezul copiilor nou nascuti (aici biblia spune clar ca cine crede si se boteaza va fi mantuit)
   4. Inchinarea la Idoloi, ( sa nu ai alti dumnezei in afara de mine , sa u te inchini la vreo inchipuire facuta de mana de om , legiile lui Moise.
   5. iertarea pacatelor, si biserica catolica ca si biserica Ortodoxa ei sustin ca pot ierta pacatele, fals, pacatele pot fi iertate doar de unu care e Dumnezeu si noi avem trecere libera la el doar prin Isus , nu prin fecioara maria sau stiu eu ce alti sfinti
   Catolicii. aici e si mai grav , ei sustin ca mantuirea nu este prin har ci prin fapte, Papa Francis saptamaniile ce or trecut facea un anunt si spune ca oricine poate fi mantuit daca face fapte bune si chiar ATEII.. ce mare erezie,
   Oricine sustine adevarul sfintelor scripturi in lumea catolica ca mantuirea e prin har si numai prin sangele lui Isus ei il numesc anatema si ei spun ca deaia il numesc anatema ca sa fie trimis drept in Iad fara dreptul la judecata de apoi.

   MIrcea Tipei daca mai vrei pot sa iti mai dau dar acum ti-am dat asa cateva lucruri, sa nu mai vb de martorii lui IEhova care spun si sustin ca totul se termina la mormant, si cei care vor apuca in viata intrarea in mileniu aia vor traii raiul pe pamant, si mai sustin ca ei nici macar nu vor sa mearga in rai si chiar daca li s-ar oferi sansa sa mearga in rai ca pentru ei raiul e pe pamant,
   Mormonii cei care sustin ca ei vor devenii zei pe alte planete
   Sunt atatea culte religioase care au inceput bine si au terminato rau ca si biserica din apocalipsa Laudicea, ii merge numele ca tria dar era moarta.

   1. In seara asta m-am intors din California si am trecut si prin zona dumneavoastra. Ar fi fost preferabil sa avem o discutie in particular pe tema comentata si sunt convins ca am fi gasit multe puncte comune.
    De ce v-am moderat totusi cel de al doilea comentariu? In primul rand il repeta pe acesta, la care adaugati observatii cred eu rautacioase la adresa bisericilor baptiste si penticostale, folosind cuvinte indecente, inacceptabile pe acest blog.
    Nu sunt sigur ca ati inteles sensul intrebarii mele adresata lui Philips Samsung Sony. La afirmatia lui potrivit careia „Calea cea Dreapta,corecta si ADEVARATA si care nu s-a abatut de la credinta cea dreapta(fata de celelalte confesiuni) este Biserica ORTODOXA si respectiv,poate,Biserica CATOLICA”, si a celei de a doua afirmatii unde spune ca „Restul de confesiuni s-au abatut in mod grav de la Adevar si au prosperat in erezii,minciuni si devieri”, eram curios cum explica aceste erezii si daca mi-ar fi raspuns, as fi dorit sa i le pun in antiteza cu ereziile grave ale ortodoxiei si catolicismului. Nu trebuia sa ma convingeti pe mine de aceste devieri, care sunt atat de evidente pentru oricare cercetator onest al Sfantului Cuvant al lui Dumnezeu.
    Insa dezbaterile de idei nu trebuie sa duca la tot felul de expresii violente, ofensatoare, jignitoare, la invective care nu duc la niciun rezultat constructiv. Mai bine argumentam plini de dragoste, cu intelepciune, fara exagerari, poate cu fermitate, chiar si in dezbaterile cu cei pe care ii consideram extrem de deviati.
    Fiti binecuvantat!

   2. Frate Mircea, cred ca despre moderarea mea este vorba. Nu sunt surprins de masura luata.Intr-o zi oricum se va striga de pe acoperis ceea ce unii spun acuma cu destula voce.
    Sunt insa bucuros ca Dumnezeu, folosind un om destul de contestat de unii si altii, mi-a raspuns ca am dreptate , cuvintele nu pot jigni atunci cind sunt adevarate.Vorbeam de materialul scris in care se arata pe fata erezia mintuirii printr-o catedrala. Dar, si Domnul Isus a rostit cuvinte grele la adresa unora, fapt pentru care a ajuns sa plateasca.
    Ramin insa la parerea mea. Credinciosul evanghelic trebuie sa fie STRICT SI EXCLUSIVIST cristocentric si nu poate avea nici un motiv de a accepta concesiile si nici o dragoste de dragul dragostei.Domnul Isus nu are grade de comparatie si nu are competitori.
    Eu exprim trairea mea cu claritate, fara echivoc, iar Dumnezeu este cel care v-a schimba pe unul sau pe altul, nu dupa niste reguli ci dupa mila si indurarea LUI.Ne este destul de greu sa intelegem ca Dumnezeu face ce vrea EL.
    Fiti binecuvintatii Domnului.

    1. Draga frate Tristar,
     Ce sa mai inteleg din comentariul de mai sus?! Nu ti-am anulat/editat/moderat niciodata niciun comentariu. De ce ai crede ca e vorba despre tine? Nu ti-ai tinut evidenta comentariilor trimise, ca sa vezi ca le-am aprobat pe toate? Sau vrei sa joci rolul de victima? Chiar nu inteleg.
     Am anulat un comentariu al unui alt confrate care a trecut putin dincolo de limita decentei. La asta m-am referit.
     Sa ai un weekend binecuvantat.

 7. in Biblie se spune clar ca fara bani ai primit si fara bani trebuie sa dai mai departe, acum mai zic si eu, poate ca un pastor de sector care are 10-12 biserici sa fie platit ,,dar un pastor care e si el mebru intr-o biserica de ce sa fie platit ca sa vina la biserica?? si atunci de ce sa nu fie platiti si cei care canta, ca doar si aia se pregatesc peste saptama si de ce sa nu fie platiti si cei care fac o slujba usierii de exemplu, ca ei isi sacrifica timpul pe coridoarele bisericii pentru bunul mers al bisericii si noi in biserica sa avem confort si liniste, si atunci de ce sa nu fie platit si cei care se ocupa de copilasi , si pana la urma de ce sa nu fiu si eu platit care stau pe ultima banca si ma chinui sa stau treaz duminca dimineata si duminica seara sa ascult si eu pe tot prostu ce bancuri spune de la amvon si ce le debiteaza capul, ca si eu fac o slujba eu stau cuminte pe ultima banca si ascult si nu deranjez pe nimeni si de cele mai multe ori poate ca nu imi place nici muzica si nici ce predica acesti asa numiti pastori mai ales cand stiu ca sunt paraleli cu evanghelia cei mai multi, deci eu sunt de cele mai multe ori torturat sa fiu in biserica sa ascult toate cele ce vi le-am insirat mai sus si ar tebuii sa iau si prima de tortura, pentru ca cunoscand cuvantul si ascultand o predica care e total opusa cuvantului din biblie e o tortura , ce ziceti voi de asta??

 8. Dragi frati si prieteni

  Cu toate ca nu sunt de acord cu toate comentariile d-voastra, totusi le-am aprobat, din respect pentru toti cititori acestui blog.
  Ce va rog, cu toata dragoste, sa va respectati uni pe alti si sa incercam sa eliminam atacurile personale.
  Haideti sa respectam crezut oamenilor, si mai bine (daca considerm ca uni sunt gresiti) sa ne rugam pentru ei.
  Apostolul Pavel ne invata sa traim in pace cu toti, iar ce credem la fel sa mergem la fel, iar in ce nu credem la fel ne va lumina D-zeu.
  Va indemn la dragoste si ingaduinta uni fata de alti.
  God bless you all.

  Mike Olari

  1. „Haideti sa respectam crezut oamenilor, si mai bine (daca considerm ca uni sunt gresiti) sa ne rugam pentru ei.”

   Pace cu orice pret?!

   1. Cit atirna de noi, fara sa compromitem principiile biblice trebuie urmarita pacea cu toti oameni.Doar, D-zeu poate shimba oameni, in urma rugaciunilor noastre.Prin eforturile si intelepciunea noastra noi nu putem shimba pe nimeni.
    Domnul sa ne dea lumina lui,In orice situatie.
    God bless you all.
    Mike Olari

 9. INCALCARE GRAVA A DECIZIEI CONSILIULUI BISERICESC A CULTULUI PENTICOSTAL DIN ROMANIA: SPONSORII PENTICOSTALI AU ABANDONAT CUVANTUL „PENTICOSTAL” DIN DENUMIREA SI DOCUMENTELE UNIVERSITATII PENTICOSTALE FLORESTI, CLUJ – CURENTUL ECUMENIC, MARCA VLADI I. PUSTAN, S-A IMPUS

  Universitatea din Florești, cLUJ, va costa 10 milioane de euro și se va întinde pe 10 hectare

  http://www.stiridecluj.ro/social/universitatea-din-floresti-va-costa-10-milioane-de-euro-si-se-va-intinde-pe-10-hectare

 10. Reblogged this on Vorba Bună and commented:
  AdO altă valoare biblică abandonată la nivel practice este preoția universală. Asta înseamnă că păstorul nu este mai preot decât oricare credincios născut din nou. Acest adevăr trebuie coborât de pe piedestalul teoriilor frumoase la nivelul experienței și practicii creștine din biserică prin descentralizarea slujirii.

  Călăuzirea Duhului este o altă valoare pe care am redus-o la teorii, în practică cele mai multe biserici sunt călăuzite de ideile oamenilor influenți, de ambiții, dorințe deșarte sau orice altfel de lucruri lumești. Este drept că biserica locală se manifestă în contextul lumii materiale, fizice, dar ea este o instituție divină și legile ce o guvernează în ultimă instanță trebuie să fie legi spirituale care nu au relevanță în lumea fizică și ne sunt puse la îndemână prin Duhul Sfânt.

  În al doilea rând cred că trebuie să părăsim sistemul lumesc de valori atunci când apreciem sau promovăm oameni sau lucrări. Cum s-a ajuns la situația de astăzi când cei mai mulți oameni din bisericile noastre pun bază pe clădiri și prosperitate lumească? Dacă suntem sinceri, putem să vedem că cei mai mari lideri în timpurile noastre sunt apreciați pe criterii lumești cum ar fi clădirea bisericii, numărul de membrii etc. Despre un astfel de lider spunem că are succes, este un bun administrator și merită să fie luat ca model.

  Prin acest articol doresc să fac o provocare celor care încă se mai lasă provocați. De fapt provocarea nu-mi aparține mie cât adevărului

 11. Traim timpuri in care provocarile si pretentiile au ajuns din nou la fel ca pe timpul Domnului Isus Hristos.Bisericile ,grupurile religioase alaturi de congregatii si alte forme de intrunire au ajuns sa fie conduse de persoane care au pretentie la „SLUJIRE” prin recomandarea celor care ii sponsorizeaza si doresc sa-i reperzinte in pozitiile ce le ocupa.Sint multe de explicat si de dovedit ,insa fiinca traim prezentul si istoria nu se poate accepta cu prezentul ,astfel de lucruri nu se doresc si nu se accepta de cei mai multi fiindca le este frica sa nu fie raniti si inlaturati.Dar cei mai multi uita ca azi prin pagini de accesare se poate descoperi „ADEVARUL ” si chiar demonstra.Multi azi accepta compromisul si finantarea ,uitind de „CONSTIINTA”(CUGETUL CURAT DE CRESTIN) bazata pe Legea Divina!!Uitam si nu acceptam ca;”Călăuzirea Duhului este o altă valoare pe care am redus-o la teorii, în practică cele mai multe biserici sunt călăuzite de ideile oamenilor influenți, de ambiții, dorințe deșarte sau orice altfel de lucruri lumești.”
  Si partea trista este ca cei mai multi ajung indusi in eroare pentru a fi folositi in viata la fel ca in partidele politice.Nu este trist si dureros?Nu se ajunge exact la fel ca la starea celor 7 biserici descrise in cartea apocalipsei?Si totusi de ce nu este curaj de a accepta „ADEVARUL”?
  Ce dureros este ” să vedem că cei mai mari lideri în timpurile noastre sunt apreciați pe criterii lumești cum ar fi clădirea bisericii, numărul de membrii etc. Despre un astfel de lider spunem că are succes, este un bun administrator și merită să fie luat ca model.”
  Foarte adevarat mesajul din comentariu ;”Margareta Lupascu | iulie 5, 2013 la 6:54 am”si se vede ca cine cunoaste adevarul si are putere de comunicare ,stie sa explice.Pacat ca astfel de mesaje nu se doresc sa fie apreciate si folosite in remedierea problemei care exzista in domeniul inchinarii .De fapt si acestea rmain epistole scrise pentru generatia copiilor nostrii care la fel o sa faca o istorie din noi cum noi am ajuns sa facem din regimul trecut!!Totusi sa nu uitam ceea ce scrie ap.Ioan;”9. Oricine o ia inainte, si nu ramane in invatatura lui Hristos, n-are pe Dumnezeu. Cine ramane in invatatura aceasta are pe Tatal si pe Fiul….8. Paziti-va bine sa nu pierdeti rodul muncii voastre, ci sa primiti o rasplata deplina……7. Caci in lume s-au raspandit multi amagitori,…..”

 12. Cu scuzele publice de rigoare, naduful meu nu a fost si nu o sa fie niciodata cu motivul de a ma victimiza singur. Comentariul de care ma plingeam, a aparul in data de 16 iunie la orele 9,00.La data cind am scris „naduful” nu era publicat si ma framintam pentru ca stiu ca si in cazurile mele mai din extreme, nu calc (imi place sa cred) limitele. Cel putin asta doresc in dreptul meu.Mai poate fi o varianta: nu l-am cautat cu atentie si nu l-am vazut. Frate Mircea, este o ocazie in care poti sa ierti si te rog de fapt sa ma ierti. Nu aveti voi nevoie de asemenea stari de lucruri. Fii binecuvintat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: