Si eu am fost penticostal, până ce m-am pocăit

Urmărind reacțiile la interviul acordat de către Cristian Barbosu blogului nostru, am remarcat pe alte bloguri și unele reacții mai puțin creștine. Se pare că unii nu înțeleg nimic despre bisericile non-denominaţionale. Aceştia se luptă pentru anumite nume de denominațiuni și organizații.  Dragii mei, mergeți la Biblie să vedeți dacă găsiți vreun suport pentru numele pentru care vă luptați.

Un alt lucru care trebuie luat în considerare, este faptul că cei care se pocăiesc, trebuie sa crească și să se maturizeze şi abia apoi să se exprime public. Niciodată un elev care abia a început clasa I-a nu poate să priceapă nimic din ceea ce se predă la facultate, datorită nivelului academic superior creșterii și dezvoltării lui, la momentul respectiv. Eu cred că cei care se grăbesc să scrie și să facă tot felul de comentarii pe blogurile evanghelice, ar trebui să se uite mai întâi la propriul nivel de maturitate. Nu înseamnă că îndată ce ți-ai însușit abecedarul poți duce un dialog la nivel academic. Pe plan spiritual, poate că cei criticați, au crescut spiritual ajungând la o maturitate neînțeleasa de criticii încă purtători ai sticlei cu lapte.

Dacă mă uit în viața mea, pot să văd diferențe foarte mari în modul de gândire, și în evoluția maturității spirituale, de la decadă la decadă.

Cei care refuză să crească și au rămas la stagiul de a susține un Cult sau o organizație, ar fi bine să se abțină mai mult în a face aprecieri și comentarii nefondate biblic. La început a existat o singură Biserică Creștină, fără culoare confesională. Noi suntem cei care am creat garduri inutile, separând turma Domnului în grupuri și grupulețe. Ne putem lăuda toată ziua că suntem penticostali sau baptiști sau ortodocși; dacă nu avem dragoste pentru toți, ci îi urâm pe toți cei care cred altfel de cât noi, atunci trebuie să ne reconsiderăm religia. Nașterea din nou aduce multă dragoste în inimile noastre, aduce pe Duhul Sfânt, care ne ajută să creștem spiritual, să producem roada Duhului în vieţile noastre (Galateni 5) și ne ajută să aducem bucurie atât celor din jur, cât și Cerului.

Am fost plecat într-o vizită în România, unde împreună cu o echipă de frați din Bordul Misiunii Family to Family, am participat la 3 botezuri în apă.

Neresnica - Banatul Sârbesc

Deleni, Olt

photo (15)

Penitenciarul Tineri și Minori – Craiova

photo (16)

Neresnica – Banatul Sârbesc

Un lucru comun la cei care s-au botezat a fost importanța majoră a mărturiei celor din jur. Înainte ca oamenii să-l vadă pe Isus, ne vad pe noi. Dacă viața noastră de creștin lasă de dorit, nu avem nicio șansă, sa-i convingem pe oameni să se pocăiască, așa cum se pare că  Francis de Assisi spunea odată:  ,,Predică Evanghelia, iar dacă este necesar folosește și cuvinte”.

N-am văzut auzit pe nimeni că s-a întors la Dumnezeu, pentru ca cineva i-a spus că este penticostal, baptist, creştin după evanghelie, etc. În final doresc să le sugerez celor care scriu, să fie siguri că prin ceea ce scriu sau comentează pe blogurile creștine, fac o slujbă pentru Dumnezeu, nu pentru Diavolul. Şi să nu ne trezim că spunem binelui rău și răului bine, crezând că facem slujba lui Dumnezeu.

Doamne dă lumină!

Cu toată dragostea,

Mike Olari.

69 de gânduri despre „Si eu am fost penticostal, până ce m-am pocăit

 1. „Si eu am fost penticostal, până ce m-am pocăit…” !!! Una din cele mai provocatoare (pozitiv vorbind) fraze citite in ultimul timp…..Ar fi extraordinar cat mai multi penticostali sa poate declara la fel….am schimba biserica (adunarea) si apoi societatea….

  P.S. Am folosit parantezele sa fiu sigur ca nu voi fi interpretat de unii cititori altfel… 😉

 2. Aceasta a fost si este vorba mea cu multi ani in urma ,cu s-au fara cult toti vom avea parte de aceasi rasplata sus in Cer ,dupa binele s-au raul care l-am facut cat traim pe pamant.Crestin nu inseamna penticostal sau baptist sau alt cult.A fi crestin inseamna a duce o viata diferita de acest sistem in care traim si de a chema la pocainta pe toti oamenii la care suntem trimisi sau suntem chemati sau ii intalnim ocazional .(Am venit la pocainta printr-o intalnire ocazionala ,fiind la cumparaturi).
  Daca unii sufera ca nu mai fac parte dintr-un cult si sunt defaimati pentru o lucrare buna ,sa dea Slava Domnului ca au putut renunta la orice ii tineau legati robi de un sistem denominational ,cult s-au religie si nu isi puteau exercita credinta si dorinta de a traii in dragoste fara discriminare ,ura,invidie ,contradictii etc.cum se obisnuieste prin aproape toate confesiunile.
  Noi suntem copii fagaduintei date lui Avram ,a femeii slobode ,Sara ,nu a femeii roabe, Agar.Noi crestinii nu mai trebuie sa fim robii nici unui cult sau religie ,caci suntem fiii Lui Dumnezeu ,slobozi la pocainta si dragoste ,nu la pacat si contradictie .
  Critica e buna ,e o avertizare pentru pacat , din ea ne putem vedea defectele si daca este adevarata critica, cel vinovat o simte ,Dumnezeu ne da sansa ca sa nu ne madrim sau sa ne dam mari de reusitele noastre si ca in tot ce facem noi trebuie sa ne pocaim si sa desmontram contrariu criticii negative ,altfel ne facem vinovati de pacat .
  Critica negativa este ca sa nu se mandreasca unii ca au facut sau au reusit ceva ,caci Dumnezeu este Cel ce face totul ,nu noi ,noi doar ascultam de El .
  Iar in cazul fratelui Cristian Barbasu ,Biblia ne da exemple de dezbinari unii de altii ,caci El ii aduna pe uni si ii separa de alti si nu e lucrarea noastra ,e lucrarea Duhului Sfant in vietile oamenilor .Fiecare om are dreptul sa aleaga locul unde vrea sa creasca spiritual,nimeni nu iasa dintr-un cult daca acolo este crestere spirituala si dragoste frateasca .
  Crestinii interesati de Imparatia Cerului cauta locuri unde sa creasca spiritual ,nu unde sa piarda mantuirea prin ura, invidie si contradictii.
  Aadevarul e ca suntem opriti sa crestem spirituali in unele culte sau religii ,caci cei mari se multumesc cu noi doar ca membrii sustinatori financiar si sa ne abureasca cu doctrine care aduc contradictii si cearta intre frati si surori de aceea exista dezbinari .
  Dumnezeu sa aiba mila de noi,sa ne creasca iubirea ,nu adunarea si toti crestini sa crestem impreuna spiritual ,nu dezbinati si plini de ura.

 3. Amen !. Drumul Crucii Mnatuitorului nostru ne arata TINTA DESAVARSIRII ,ne da intelepciunea , imboldul ,ne insufla dinamismul si puterea sa indraznim zilnic, sa triumfam ! .Prin El si impreuna cu EL am biruit Lumea !. Ne-a trimis un MANGAETOR ABSOLUT, ce ne transforma sovairea si necredinta in traire si convingere neclintita , ne da zilnic Bucuria Mantuirii , dragostea frateasca necesara , pura, curata ,de nezdruncinat !. Ne da Fiorul si Adrenalina de spirit misionar-crestin ce ne indentifica si ne acorda autenticitate ,dinamismul sa ne luam zilnic CRUCEA DRAGOSTEI LUI SI SA-L URMAM !.Sa aratam din altruism si spirit de sacrificiu, cat mai multor oameni din lume, LUMINA SALVATOARE,Bunatatea si Dragostea Lui !.Sa-L preamarim si sa-L laudam public , sa aratam lumii- ADEVARUL -Poarta Salvarii ,Calea spre Viata Vesnica ! .Iar daca intunericul si ura lumii ne ataca,ne lovesc si ne biciuesc, sa fim fericiti !. Este cartea compensatorie de indentificare sigura ca suntem intru totul ai LUI!. Iar daca carturarii si fariseii ratacirilor confesionale cat si a speculei de mandrie cultica, ne lovesc si ne critica , ne aduc si ne prezinta cu emfaza filozofiile lor speculative ,cautatoare de profit, de neinduplecata publicitate, de comfort si glorie desarta , Platosa Protectiva a Dragostei Mantuitorului ne ajuta sa triumfam , sa invingem ,sa fim tari si statornici in credinta ,sa fim NEMURITORI !!!

 4. STEREOTIPURI , PREJUDECATI si DISCRIMINARE in relatiile interumane

  Stereotipurile negative sau pozitive sunt structuri/pânze cognitive/neuroni și sinapse puternic interconectate sub forma unor încredințări/credințe stocate în memorie, preluate din mediu cu ajutorul organelor de simț în cursul vieții .Stereotipurile negative despre ei/outgrup sunt prejudecăți care ne va afecta componenta afectivă în relație cu /ei/=mânie.Dacă stimulii/amorsa/stereotipurile/prejudecata este puternică va duce la dicriminare verbală sau fizică fată de /ei/.Obiectele percepute și conceptele noastre se efectuiază inconștient,automat și instantaneu prin compararea acestora cu instanțele psihice sub forma unor imagini mentale care au fost stocate anterior în memorie.Deci,la temelia activității noastre psihice și comportamentale stă procesul de formare și folosire a unor structuri cognitive/stereotipuri /credințe gata fabricate stocate în memorie.Întotdeauna vom acorda mai multă atenție informațiilor care ne confirmă stereotipurile noastre.Dacă opersoană este supusă unui mesaj,prima reacție este de aj judeca dacă emițătorul se află în zona sa de acceptare/dacă mesajul este consonant cu structura sa cognitivă stocată anterior în memorie.Dacă o persoană primește informații contradictorii/disonanță cognitivă apare o tensiune psihică în capul lui și va încerca să iasă din acea zonă pentru a./și menține convingerea ințială/stereotipul care poate fi falsă.Astfel,dacă știm că o persoană face parte dintr-un grup social-religios pe care-l detestăm/stereotip social negativ=prejudecată,prezența ei declanșează în noi o tendință de evitare/neintegrare și va acționa în noi o atitudine negativă asociată grupului din care face parte, așa zise profeții care se autorealizează.Deasemenea,când oamenii sunt identificați cu un stereotip negativ despre grupul lor pot să fie preocupați că alții îl judecă prin prisma respectivului stereotip.Prezența unei persoane aparținând unui grup diferit de noi va conduce automat la activarea stereotipului asociat respectivului grup.Exemple de stereotipuri social-religioase negative:penticostalii despre ei înșiși=numai noi avem Duhul Sfânt=numai noi vorbim în limbi=numai noi suntem mântuiți;adventiătii despre ei înșiși=numai noi deținem adevărul=numai noi suntem mântuiți.;la fel și baptiștii și evangheliștii…;baptiștii,evangheli știi,penticostalii despre adventiști=sâmbătari,ei adaugă la jertfa Domnului Isus Legea=pentru a fi mântuiți trebuie să ții Legea și să nu mănânci porc…Uneori chiar de la înălțimea amvoanelor se fac afirmații calomnioase ,necunoscând în esență doctrina,iar enoriașul preia informația ca fiind adevărată.EU afirm cu tărie că am participat la asemenea evenimente penibile din partea unor /lideri/religioși.

  Stereotipurile pozitive se formează întotdeauna despre grupul /noi/ingrup și stereotipuri negative despre /ei/outgrup ,deci impresia noastră sc schimbă după stereotipul negativ/stigmat social sau cel pozitiv și întotdeauna va exista o eroare între /noi/și /ei/ și întotdeauna în favoarea /noi/,atâta timp cât nu vom avea o normă etalon cu valoare absolută și veșnică.Orce individ care încalcă stereotipurile grupului său deapartenență este considerat deviant,care-l va sancționa slabă integrare,respingere sau excludere.Odatăce se atribuie eticheta de deviant unui individ ceilalți vor reacționa cu el din perspectiva acestei etichete.dacă libertatea de alegere a unei persoane este limittă,atunci persoana respectivă va fi motivată să acționeze pentru restabilirea libertății sale,atașânduse unui grup în acord cu structura sa cognitivă/credință dar ,și aici va fi primit cu rezerve deoarece în ceilalți vor fi activate stereotipurile grupului din care provine.Aceasta,deoarece aceste credințe/prejudecăți nu se schimbă nici în fața unor dovezi care le infirmă credibilitatea lor,întrucât informația social-religioasă a fost codificată în memorie.Aceștia sunt oameni tare la cerbice/inimi de piatră precum galatenii exclusiviști care afirmau-doar noi.Avem exemplul lui Pavel dintr.un prigonitor/tare la cerbice a fost schimbat instantaneu pe drumul Damascului si a început imediat să vestească Cuvântul dar,ucenicii î-l priveau cu suspiciune și nu le veneau să creadă.Dacă,noi nu ne-am întâlnit pe drumul Damascului cu EL,modificarea stereotipurilor se va face progresiv cu ajutorul Duhului Sfânt pe măsură ce vom intra în contact cu informații care ne contrazic stereotipurile despre grupurile social-religioase adverse.Informația contrasteriotipă va acționa după ce atinge un nivel critic de acumulare,care va determina modificarea bruscă a stereotpurilor care au fost stocate în memorie.Duhul Sfânt va descoperi eroarea,iar această eroare ne va îndrepta spre Adevăr.De aici rezultă că eroarea a fost asimilată ca adevăr deoarece nu a fost comparată cu valoarea ultimă a Adevărului.Marea trimitere/mergeți și învățații se bazează pe transmiterea și asimilarea informației contrastereotipice față de outgrup și care va duce la schimbarea modului de gândire exclusivist la un model de gândire inclusivist/si noi și ei primim mântuirea prin credință/prin Har/prin neprihănirea Lui Isus și vom face fapte vrednice de pocăință=împlinim Legea morală a celor 10 porunci=nu păcătuim pentru-că Hristos ne susține-si dacă gresim El mijloceste,si dacă păcătuim mereu ne -am despărțit de EL…

  Când o persoană este bombardată întreaga viață cu un anumit fel de imagini,interpretări,categorii de gândire ea îsiînsuseste acest model si va respinge cu înverșunare tot cea ce contravine sistemului implementat/el nu știe că nu știe altceva/este prizonerul contextului social-cultural-religios.Când opersoană este supusă unui mesaj,prima reacție a sa va fi de judecată și comparație și anume-dacă sursa care pledează se află în zona sa de acceptare/dacă sursa devine prea persuasivă acesta va folosi mijloace de reactanță psihica pentru ași menține vechea convingere..Dacă libertatea de alegere a unei persoane este limitată,atunci persoana respectivă va fi motivată să acționeze pentru restabilirea libertății sale:de aceia Isus a spus=dacă voiește cineva…Deasemenea,orice individ nu reține decât cea ce vine în consonanță cu cea ce știe sau este de acord cu structura sa cognitivă.,ei vor filtra informațiile pentru a le confirma credințele inițiale stocate în memorie.

  Discriminarea se naște în relațiile interumane și intergrupale ca rezultat al stereotipurilor și prejudecăților sociale negative.

  Dacă o persoană primește informații contradictorii cu cea ce are deja stocat în memorie ,a pare ostare de tensiune psihică ca urmare a disonanței cognitive și va încerca să iasă pentru a intra în consonanță prin informații în concordanță cu crdința inițială sau va proceda la respingerea mesajului sau emițătorului.În situația de consonanță cognitivă oamenii evită orce cogniție/informație care ar putea produce o disonanță cognitivă.Ex:dacă asimilez o doctrină penticostală și particip la o slujbă în biserica adventistă,în momentul când ascult mesajul în capul meu se va produce o tensiune psihică care va duce la dezechilibrele emisferelor cerebrale iar creerul va elibera neurotransmițători/dindorfine responsabile de emoții negative/mânie .Dacă mesajul este consonant cu doctrina mea/structura mea cognitivă emisfera mea stângă va fi mai activă,creerul va elibera endorfine și voi avea emoții pozitive.Avem tendința de a activa stereotipurile pozitive când ne întâlnim cu ai noștri/aceiași doctrină și de a activa pe cele negative când ne întâlnim cu ai lor/care nu sunt ca noi/nu au aceiași doctrină,deasemeni scopurile urmărite/cameleonismul selectează informațiile pe care le activăm despre ceilalți adoptând un mimetism seducător până la proba contrară.

  Oamenii acționează din deficit motivațional/lipsă a ceva.Motivația va duce la dezvoltarea unei energii psihice care va susține drumul în realizarea scopului.Orice obstacol în realizarea scopului va produce fenomenul de frustrare.Energia psihică negativă care se naște ne va duce la agresivitate/verbală-fizică-mânie.Disonanța cognitivă reprezintă un obstacol și va produce mânie/discriminare.Realizarea scopului fără obstacol/frustrare energia psihică pozitivă se va descărca si va produce satisfacție/împlinire/fericire.Ex. din Biblie despre disonanța cognitivă care a condus la discriminare/agresivitate verbală și fizică:Saul/Pavel din Tars F.A9:1;19-23;17:20,32;22:21-23;24:25;9:26;Pavel= vorbea despre înfrânare,neprihănire;Felix=:de astă dată dute…Martirul Stefan=iată văd cerurile deschise,mulțimea=și-au astupat urechile,s-au năpustit asupra luiF.A7:53-58..;Domnul Isus=Eu sunt înainte de Avraam,mulțimea=n-ai nici 50 ani,au luat pietre să arunce în El…Ioan:8:57-59.Biblia afirmă=să nu aruncăm mărgăritare înaintea porcilor,căci se vor întoarce și ne vor rupe,Isus=Eusunt pâinea care s-a coborât din cer..mulțimea=cum poate să ne dea trupul Lui să-L mâncăm?mulți s-au întors înapoi..Ioan:6…EL dezlega sabatul…L-au dat la moarte..Alte exemple din expierența proprie:când le vorbeam oamenilor despre concepte spirituale ei își băteau joc sau se enervau,când am oferit o broșură creștină despre doctrina din care fac parte unor oameni din biserica din care am făcut parte ,s-au enervat și au deschis ușa sobei ca să o arunce în foc,apoi mi-au deschis ușa mie…

  În acest articol am descris sub formă de sinteză despre teoria stereotipurilor și a disonanței cognitive care duce la frustrare și conflict în propia minte ,între oameni și între grupurile social-religioase datorate unor modele de gândire/mentalități preluate din mediu sau a unor doctrine ce conțin prea multe erori în comparație întreaga Biblie.De asemeni am dat doar câteva exemple din Biblie,din mediu și din experiența personală.

  Scopul acestui material este ca să înțelegem aceste fenomene psiho-social-religioase și să facem față când ne vom confrunta cu ele.

  Mărturisesc cu toată autoritatea că această înțelegere m-a ajutat enorm în luarea unor decizii de VIAȚĂ și nu de moarte.

  Mă rog Lui DUMNEZEU să vă dea și vouă înțelegerea ca să luați cea mai bună decizie.

  Acest material nu s-a dorit a fi de natură spiritual-teologică,dar poate să vă conducă aici cu ajutorul Duhului Sfânt.

  1. „Adevarat ,adevarat ,va spun ca,cine nu intra pe usa in staulul oilor,ci sare pe alta parte,este un hot si un tilhar.
   Dar cine intra pe usa,este pastorul oilor.
   Portarul ai deschide,si oile aud glasul lui;el isi cheama oile pe nume,si le scoate afara din staul.
   Dupa ce si-a scos toate oile,merge inaintea lor;si oile merg dupa el,pentru ca ai cunosc glasul.
   Nu merg deloc dupa un strain; ci fug de el,pentru ca nu cunosc glasul strainilor.”
   Fiti binecuvintati.

 5. Si Eu am fost penticostal pana ce am inteles PACATUL
  PSIHANALIZA MORAL-SPIRITUALA
  Legea morala si vinovatia moral-spirituala
  Suferința psiho-morală este consecința încălcării Legii morale,pe care conștiința morală a binelui luminată de Duhul Sfânt le atribuie Eului personal,ca pe niște vinovății pe care Eul trebuie să le repare.Eul personal este instanța psihică a personalității,în plan conștient,care se raportează la mediu/lume ,la pulsiunile din interior în plan inconștient ale firii pământești și ale conștiinței morale luminată de Duhul din care va rezulta acțiuni morale/fapte/consecințe pozitive/roade ale Duhului sau acte morale negative/faptele firii pământești.Suferința psiho-morală/sufletească se manifestă în conștiența de sine,ca un conflict a Eului în raport cu conștiința morală care a asmilat valorile morale a Legii Morale iar Eul a încălcat aceste principii morale pe care Duhul Sfânt i le-a pus în inimă.Conștiința morală este instanța psihică apersonalității care se formează în Supraeul moral prin introiectarea Legii morale care îndrumă ,îndeamnă,judecă și decide ce face Eul=permite binele și interzice răul.Nu trebuie să neglijăm și rolul Duhului Sfânt în acest proces care lucrează tot prin conștiința morală.

  Rezumat și concluzii

  Eul satisface nevoile,pulsiunile , dorințele și se va conforma normelor supraeului moral prin conștiința morală-deci,valorile morale/Legea morală va regla dinamica Eului.Întrebare:Eul poate face orice?Când trebuie să facă ceva:Va întreba conștiința morală-Ce pot face? -Ce este permis și ce este interzis? Conștiința morală se manifestă prin scrupule/teamă sfântă/angoasa de a nu greși/ a nu păcătui.Dacă am greșit, am păcătuit/am încălcat Legea morală,conștiința morală a binelui/luminată de Duhul mă va sancționa prin remușcări.Dacă nu am introdus/asimilat Legea morală ,conștiința nu mă va sancționa,deoarece a fost pervertită de sistemul lumii și am asimilat o conștiință morală a răului.

  Conștiința morală/cenzura morală însoțește actele Eului,este vcea interioară sau oglinda faptelor Eului în raport cu Legea morală.Avertizează Eul că va da socoteală de cea ce dorește sau intenționează să facă,sau de cea ce a făcut și de consecințele actelor Eului.Cenzura consecințelor este dată de remușcări ale conștiinței, de regretul de fi comis acte imorale/am încălcat Legea morală.Remușcările mă condamnă ,mă culpabilizează,mă face să sufăr,această durere morală poartă denumirea de suferință psiho-morală=cum de am putut face așa ceva? Scrupulele/angoasa/teama sfântă=mă avertizează,mă îndeamnă să renunț la acte imorale.Orice individ este responsabil de actele sale și va răspunde de intențiile și consecințele actelor sale.Consecințele negative ale actelor Eului vor duce la suferințe psiho morale pentru cei care au o conștiință morală a binelui,iar pentru cei care au o conștiință pervertită nu vor avea mustrări ale conștiinței-dar vor răspunde de consecințele actelor lor:deci,sunt vinovate d.p d. v.moral/au încălcat Legea Morala stabilita de Creator pentru toti oamenii si pentru toate timpurile. ..Suferința psiho morală este consecința unui act de vinovăție de care Eul personal este responsabil și care apare numai la persoanele care au o conștiință morală și se manifestă prin:durere sufletească și morală,persoana suferă,este apăsată,nu se simte liberă.Cele cu o conștiință perversă sunt imorale,nu simt și nu înțeleg binele.Pentru a interioriza valorile morale/Legile morale-Isus a spus:mergeți și învățații tot ce vam poruncit Eu!Prin educație se formează cu ajutorul Duhului Sfânt Supraeul moral/eu în Hristos-Hristos în mine / ca sediu al conștiinței morale a binelui/conștiința spirituală.Pierderea valorilor morale duce la pierderea echilibrului și suferințe psiho morale.

  1. Iata o expunere aprofundata a intelegerii si cunoasterii Sinelui,in raport cu voia lui Dumnezeu,insa trist este faptul ca, sint putini cei ce percep astfel credinta,raminind doar la o forma de credinta ,mostenita de la parinti ,si care se limiteaza la traditii,crezuri ,dogme si obiceiuri ,instituite de oameni prin multitudinea de religii ce au ca scop principal,inrobirea sufletelor tinute (voluntar sau involuntar) ,din necunoasterea Adevarului in obscurantismul robiei idolatre .
   In Osea 4,Profetul descrie clar starea poporului ,insa aceasta se datoreaza lipsei de cunoastere ,si de o staruitoare cercetare a Scripturilor,de lipsa ungerii duhovnicesti care ne invata „orice lucru”,pentru a ne elibera de sub povara pacatului ,si a trai fericiti in Imparatia dragostei Lui,acum si aici.
   „Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta.Fiindca ai lepadat cunostinta,si Eu te voi lepada si nu -Mi vei mai fi preot. Fiindca ai uitat Legea Dumnezeului tau,voi uita si Eu pe copii tai.”(Osea 4;6)
   „Cit despre voi,UNGEREA,pe care ati primit-o de la EL,ramine in voi,si n’aveti trebuinta sa va invete cineva;ci,dupa cum UNGEREA LUI va invata despre toate lucrurile si este ADEVARATA,si nu este o minciuna,ramineti in EL ,dupa cum va invatat EA.”(1Ioan 2;27)
   „Oricine este NASCUT din DUMNEZEU,nu pacatuieste,pentru ca saminta LUI ramine in el;si nu poate pacatui,fiindca este NASCUT DIN DUMNEZEU.”(1Ioan 3;9)
   „Sa cunoastem,sa cautam sa cunoastem pe Domnul !…”(Osea 6;3)
   „Caci bunatate voiesc,nu jertfe,si CUNOSTINTA de DUMNEZEU mai mult decit arderi de tot !”(Osea 6;6)
   Ceata preotilor este ca o ceata de tilhari,care sta la pinda ,savirsind omoruri pe drumul Sihemului;da,se dedau la miselii.”(Osea 6;9)
   Fiti binecuvintati

   1. Din dragoste pentru ADEVAR, ce constat ca salasueste si umple pana la plinatate inima ta Iosife, Mosu’ rumpe acum tacerea si vine sa aduge doua cuvinte comentariului tau !.Apoi sa sadeasca timpuriu , primaverin , o micutza samanta de bucurie (de marimea bobului de mustar) si in inma lui George (neicanimeni )-***”profetul” voluntar al acestui blog „***!. Cu deplina si incandescenta dragoste frateasca , adaug comentaqriului tau : AMEN ! & A M E N !!!
    al tau frate si rob al lui Hristos : L.R.G. ( „Mos Ion Roata” -„Walden” -******)

    p.s. -am aflat de curand, ca Baia Mare este un oras foarte familiar tie !

    1. Dintr-alte tari, de soare pline,
     Pe unde-ati fost si voi straine,
     Veniti, dragi pasari, inapoi
     Veniti cu bine!

     Vestitorii primavarii – Cosbuc” Se apropie primavera…va asteptam!

    2. Apropos, Anei fiul.vad ca ma numesti si „neicanimeni”,eu pot sa iau orice nikename.Ce zici,asta cu „profetul voluntar” ti-ar conveni ? Sau crezi ca Epicur sau Cicero mi s-ar potrivi mai bine?

    3. Dragul meu Walden.
     Glorie Domnului ,care prin Duhul Adevarului,si prin aceasta tehnologie de comunicare,internetul, inlesneste partasia copiilor Sai in Adevarul eliberator,si in cresterea cunostintei Cuvintului care ne sfinteste. Ma bucur zilnic,in duhul,mai cu seama deoarece observ ca sint nume noi ce apar,pe acest blog,si pe altele,ce au o viziune inalta si principii ce depasesc obscurantismul confesional ,cea ce ma determina sa cred ca BISERICA LUI DUMNEZEU creste ,iar „madularele”,au azi mai multe posibilitati de a se uni in jurul lui Hristos,spre desavirsire si pregatire pentru intimpinarea MIRELUI ce in curind va avea loc pe „norii cerului”
     „Oriunde va fi stirvul,acolo se vor aduna vulturii.”
     Da,am petrecut o buna parte din viata ,in Baia Mare si in Maramures, pina in urma cu 13 ani ,cind la dorinta sotiei,am ales sa traim in Franta .
     Ma bucur si-I multumesc Tatalui nostru pentru toti copii Lui.
     Fii binecuvintat.

  2. Draga frate ,ioanluca.
   Personal,consider cele doua com.o „hrana” pentru adulti,si daca vei continua sa „servesti”doar astfel de bucate,vei pune in pericol viata „pruncilor”,neobisnuiti cu „bucate tari”,si cuvinte „mari”.
   Fii binecuvintat,si …mai revino.

 6. Exista o singura Credinta,un singur Nume ,un singur Botez!!!!o credinta in Dumnezeul Creator,o Mintuire in Fiul Isus,Un botez al Pocaintei!!!!!nici o denumire de biserica…fiind cel mai minunat nume….nu ne poate da Mintuirea….singura Mintuire….este sa urmezi ….Calea Credintei…asezata pe Temelia Duhului Sfint prin Cuvintul Scripturii….amin

 7. „Oile Mele asculta glasul Meu; Eu le cunosc,si ele vin dupa mine.
  Eu le dau viata vesnica,in veac nu vor pieri,si nimeni nu le va smulge din mina Mea.
  Tatal Meu ,care Mi le-a dat,este mai mare decit toti; si nimeni nu le poate smulge di mina Tatalui Meu.
  Eu si Tatal una sintem.” (Ioan 10:27-30)
  Fiti binecuvintati.

 8. george | 28 ianuarie 2015 la 11:05 am

  Apropos, Anei fiul.vad ca ma numesti si “neicanimeni”,eu pot sa iau orice nikename.Ce
  zici,asta cu “profetul voluntar” ti-ar conveni ? Sau crezi ca Epicur sau Cicero mi s-ar potrivi mai bine?

  -as you wish, suich yourself !
  love, Walden !

 9. Imi place ca nu esti incrancenat,asa precum amicii tai sunt. Sper sa ramai asa,nu suntem dusmani. Nici pe ceilalti nu-I cred dusmani. Dar sunt prea incrancenati.Eu nu sunt.Raspund numai cand sunt atacat.”Intoarcerea obrazului” nu este punctul meu forte. Oricum,Mike va iubeste pe voi,mai mult decat pe mine. Pe voi nu va cenzureaza cand ma numiti cum va vine la gura. Pe mine DA. Am inteles ca urasti securitatea comunista. Si eu o detest. Ma intreb insa,cum poti fi prieten cu „individul tau drag”,cand eu am descifrat „intoxicarea de tip gri” folosita de el? Poate totusi acest mesaj va trece de cenzura. Mike,fa un effort!

 10. „Se la vie !” (asa’i la vie), cum zise nu demult englezu’ nostru Ghote !. Iron(izarea ), ajuta la sanatate in doze mici, atat fierul (fe) cat si calciul .(p.h.) Cat despre incrancenare, tre’ sa stim :- Fara lupta, nu’i cununa !. in plus, Imparatia Cerurilor se ia cu navala, draga George !.
  Si iata aici ceva hazliu despre cenzura ;http://hyperliteratura.ro/austin-kleon/

   1. „Nu lasa gura sa te bage in pacat,si nu zice inaintea trimesului lui Dumnezeu:”M-am pripit.” Pentru ce sa Se minie Dumnezeu din pricina cuvintelor tale,si sa nimiceasca lucrarea mainilor tale ?”(Eclesiastul 5:6).
    Fiti binecuvintati.

 11. S-a mers prea departe,trebuie sa va cenzurez pe toti 3(walden, Tristarul si George)
  Nu dovediti nici pocainta nici respect pentru ( miile de cititori ai acestui blog.
  Daca nu va autocenzurati, va trebui sa opresc din nou comentariile.
  Mike

  1. Da,ai dreptate,m-am aprins.Totusi omul imi „promitea” o corectie practica(fizica). Asa sunt crestinii,”prea repede varsatoriu de sange”

 12. Ascultati,cantata de Tudor Gheorghe,poezia lui Radu Gyr,un poet (legionar) ce-a patimit in inchisorile comuniste.Asta a facut „securitatea” comunista la zeci de mii de romani.Acultati si intelegeti-mi indignarea pentru aceasta odioasa institutie comunista.

  1. Ridica-te unde?
   Ridica-te cum?
   Cand Gheorghe se-ascunde
   De Ion acum
   De Vestea cea Buna
   Ca-n Cer pe Pamant
   Nu-i canta in struna
   Fii bun,drept si sfant!…
   Lasand indignarea
   Pe crucea:Trecut
   Invata Cantarea
   Iertarii mai mult
   Mai buna, mai ritmic,
   Mai melodios
   Si vino la picnic
   Te-asteapta Cristos!…

   1. Esti poet draga „2c4me”?Daca esti,mai ai de lucrat,ca sa-l citez pe Eminescu,cu iambii,troheii si saltaretele dactile. Dar e promitator. Mesajul e bun,chiar daca putin „alambicat” pentru intelegerea mea. Hai „2c4me” ca mai glumesc si eu.Nu sunt eu critic literar. Esti bun .
    As mai avea o sugestie,si pentru tine,dar in general pentru cei care isi iau”nickname-uri” „impersonale” „neutre”.sa-si decline ,cum sa zic (ca suna urat).Ok.sa spuna daca este barbat sau femeie,ca sa stim sa fim mai politicosi.Cu doamnele.

 13. Mike,am vazut ca mi-ai mai sters o postare. Ce-am zis rau?
  Imi permiti sa postez aici o adrsa de-a mea de e-mail,sa-mi poata scrie (injure) acesti copii ai lui Dumnezeu?

 14. Ce ironie,cum m-a luat valul. Raspunzand „provocarilor” am ajuns sa postez la un articol care se numeste”Si eu am fost penticostal….” Eu? George? Nu, n-am fost,dar cine stie…poate ajung.

 15. Finalitatea tuturor lucrurilor,materiale (fizice),temporal limitate in timp si spatiu,se apropie cu viteza accelerata, e iminenta ,iar in acest context va intreb, si ma intreb retoric:
  „Deci ,fiindca toate aceste lucruri au sa se strice,ce fel de oameni ar trebui sa fiti voi,printr-o purtare sfinta si evlavioasa ,asteptind si grabind venirea zilei lui Dumnezeu,in care cerurile aprinse vor pieri,si trupurile ceresti se vor topi de caldura focului ?(2Petru 3:11,12) +.
  Fiti binecuvintati

 16. Iosif,m-am grabit sa scriu,nu sa vorbesc,si am gresit o litera.
  Dar,oricum vroiam sa scriu,acum,dimineata,dupa o noapte de nesomn. Am ajuns prea departe,Orgoliul,care (din pacate) este si el o component umana,ma face sa spun ca nu sant singurul vinovat. Dar sunt unul dintre vinovati. Cer iertare si lui Tristarul,si lui Walden si tie Iosif.Nu asta este un „comportament” crestin.Defapt nici cei fara de Dumnezeu nu ar trebui sa sara asa repede la „gatul” celuilalt. Am reascultat predica lui Ton si am realizat cat am gresit.Va cer din nou iertare.
  PS. Acest mesaj nu vine in urma vreunui e-mail personal primit de mine de la ceilalti.Nimeni nu mi-a scris pe adresa pe care am postat-o. Vine in urma unei nopti intregi de meditatie si neliniste.
  Eu va iubesc pe toti,Pace va doresc.

  1. Draga George
   Pocainta este un proces indelungat pe durata intregii noastre vieti,o lupta impotriva Eului ,impotriva rationamentului firesc ,o batalie continua impotriva noasra insine ,impotriva impulsurilor celor cinci simturi si punerea acestora sub controlul Duhului Sfint,Adevarul ce ne elibereaza si ne ofera o Pace care intrece orice pricepere,si care ne va inversa sistemul de valori,printr-o noua viziune a vietii ce ne va proiecta in Imparatia Dragostei lui Dumnezeu,intr-o noua dimensiune plina de experiente ,bucurii si satisfactii duhovnicesti.
   Personal,am simtit suferinta ce te-a incercat,si crede-ma ca am trait oarecum alaturi de tine aceasta suferinta ,insa ,sper sa realizezi ca motivele suferintelor noastre sintem noi insine si lipsa autocunoasterii prin Duhul lui Hristos,si lepadarii de Sine.
   „Apoi a chemat la El norodul impreuna cu ucenicii Sai,si le-a zis: „Daca voieste cineva sa vina dupa Mine,sa se lepede se „sine” insusi,sa-si ia crucea,si sa ma urmeze.”(Marcu 8:34)
   Fii binecuvintat si luminat.

   1. Da Iosif,noi insine suntem parte din motivele suferintei noastre.Dar nu suntem unicul motiv.Mai sunt si alte „parti” ce concura la aceste suferinti. Iar „lepadarea de sine”,dupa cum am observat la multi participanti pe acest blog (including me),este o stare temporara,ne lepadam imediat de aceasta ,in momentul cand vanitatea,egoul, „erump”.
    Nu trebuie sa ma certi draga Iosif,cu toata dragostea iti spun ca ,tu insuti ai de invatat in aceasta directie.
    Am observant ca nu graba m-a facut sa gresesc „litera” din „C’est la vie”. Microsoft office „word” imi adaoga,sterge sau modifica ceea ce scriu. Am sa fiu mai atent.

  2. Draga George
   Un bun antidot pentru starea ta,daca vei intelege,sint cele doua interventii ale lui „ioanluca”.Ti le recomand cu toata dragostea .
   Fii binecuvintat.

   1. Ma bucur ca spui asta.Nu este reactia pe care am sperat-o,dar ma bucura. Nu cer nimanui sa-mi urmeze „exemplul” dar m-as pucura sa o faca.
    O zi binecuvantata!

  3. Dumnezeu este cel ce ne iarta pe toti,daca si noi ne iertam unii pe altii,si El cunoaste gindurile si sentimentele fiecaruia dintre noi.
   „…si ne iarta noua greselile noastre,precum si noi iertam gresitilor nostri;…”
   In ce ma priveste ,mie nu mi-ai gresit cu nimic.
   Fii binecuvintat.

  4. Marcu 10

   13. I-au adus niste copilasi ca sa Se atinga de ei. Dar ucenicii au certat pe cei ce ii aduceau.

   14. Cand a vazut Isus acest lucru, S-a maniat si le-a zis: „Lasati copilasii sa vina la Mine si nu-i opriti; caci Imparatia lui Dumnezeu este a celor ca ei.

   15. Adevarat va spun ca oricine nu va primi Imparatia lui Dumnezeu ca un copilas, cu niciun chip nu va intra in ea!”

   16. Apoi i-a luat in brate si i-a binecuvantat, punandu-Si mainile peste ei.

   Dragul meu compatriot George,
   Nu indragesc, nu aplic si nu recurg la pacatoasa si terestra psiho-analiza a blantei ebraice (ochi pentru ochi si incisiv pentru incisiv) ,transformata in lege a razbunarii ce condamna ,razbuna si omoara , ce l-a condamnat la moarte pe Mnatuitorul meu. o lege devenita planetara si universala, o lege si un legalism lipsit de dragoste,lipsit de spirit de sacrificiu, de altruismul cristic. Lege rotitoare a urii( what goes around comes around ) , lipsita de credinta, intelepciunea , mangaierea si dragostea ce Duhul Sfant ne’o furnizeaza si ne’o ofera in dar, fara plata . Nu fac apel nici la legea precautiei recidivizarilor ,ce afirma justitiar si juridic :sa asteptam „pana la proba contrarie „. Te cred pe cuvant ,cred in integritatea ta morala ,am deplina convingere ca randurile tale au radacinile adanc infipte in sinceritate. CNSTIINTA , despre care vorbeste atat de frumos ,de trnspus si elegant teologul theoretician -pastor orator- Tohatan, intradevar ,in omanenii cu si de bun augur ,CONSTIINTA lucreaza si da roada . Da roada atat in cugetul tau cat si’n cugetul meu .Slavit sa fie Mantuitorul !. Intelepciunea noastra si buna credinta de romani iubitori de neam si glie strabuna ,trebue sa lucram si sa actionam exemplar , sa cooperam si sa ne zidim reciproc, in si cu teama de Dumnezeu,.Sa lucram ziditor si exemplar in Lumina lui Hristos.intr-o stransa simbioza ,devenind exemple vii de dragoste si intelepciune ,in aceste vremuri apocaliptice .Privind retrospectiv la dialogul nostru ,la ce am scris si am afirmat, si mie imi pare rau ca m-am grabit sa te caracterizez ,sa te cobor in randul oamenilor ce urasc necugetat si impulsiv ,stapaniti de egoism ,mandrie si ignoranta.Cu deplina sinceritate si netulburata bucurie accept si primesc your apology, rotind tablia mesei in dreptul meu si’ti cer si eu iertare si clementa pentru insultele nejustificate ce ti le’am adus public. Doresc in continuare sa dezvoltam si sa aplicam impreuna cu Iosif si Trisrtarul ,subiectul IERTARII . Sper ca Tristarul a primit tot ce i’am trimis si va avea timpul ,energia si sanatatea sa asculte analitic si interviul ce Mike Olari l-a luat in urma cu aproape un an, la Baia Mare, sarmanul meu tata legitim .
   Cu dragoste cristica , Walden ***

   1. Multumesc Anei fiul (sper ca aceasta alegere in a-ti folosi numele nu te va supara. Daca te supara te rog sa-mi spui. Imi place doar sa-ti folosesc numele romanesc.),mi-ai luat o piatra de pe inima. Sigur ca,probabil,o sa mai avem si pareri „neasemanatoare”,dar daca sunt dicutate si disputate cu dragoste,va fi bine.
    Cu aceeasi dragoste, George.

    1. Dupa plecarea mea clandestina din R.S.R. si primirea zilului politic in 1977 in West , am fost indrumat s’mi schimb numele. Pe o durata de aproximativ douazeci de ani ,privind retrospectiv , mi-a fost de mult ajutor. Nu intentionez sa revin la numele si pronumele dobandit la nasterea mea, in Rosia Montana . Prefer sa nu’l utilizezi . Acest nume nu’mi aduce mandrie familiala, dimpotriva . Am toata convingerea ca ma intelegi. Multumesc .

    2. Draga Walden sau Mosu (sa-mi spui cum sa-ti zic),am ascultat predica pastorului Tohatan. Foarte corecta,bine documentata,inspirata si adegvata lumii in care traim astazi. Dar sunt intr-o mare dilemma.Eu am inceput sa „vizionez” predici,aici,decand am intrat pe acest blog.Inainte de asta eu imi extrageam „predica” din Scriptura. Tu imi recomanzi sa-l ascult pe Tohatan,dar mai jos,”Viorelchis”,spune despre acest om ca este un ipocrit.Predica una dar face opusul a ceea ce predica. Cum sa ma descurc eu in astfel de situatii? Chiar daca nu constient,deci subconstient(poate chiar inconstient),in timp ce-i ascult predica ma gandesc la omul care o etaleaza. Oare deasta l-ai numit „teolog theoretician”? Sa inteleg ca nu este si practicant? Glumesc aici,doar speculez titulatura. Dar sincer nu stiu ce sa mai cred.La unii predicatori descopar eu cabotinismul,mistificarea adevarurilor extrascripturale samd,la altii(predicatori) imi descopera alti crestini lipsa lor de onestitate.Poate ar trebui ca predicatorii sa predice in spatele unui paravan.Nimeni sa nu-I vada sau sa-i cunoasca.No name ,no face, but voice.Anonimi in totalitate.Nu stiu,zic si eu.
     Nu cred ca este o solutie,cred ca ei ar trebui sa fie ceea ce predica.
     Inutil sa-ti mai repet ca postarea mea porneste din buna credinta.Cred ca deja o stii.

 17. Recomand tuturor celor ce citesc si stapanesc limba engleza, ce sunt interesati sa aprofundeze ,sa simta si sa inteleaga gratificatorul sentiment cristic al IERTARII , o carte ce eu personal ,o consider deosebit de edicatoare ,de utila :
  „FORGIVE & FORGET” -Healing the Hurts We Don’t Deserve ( „letters written not by hand, but by the Spirit ” )
  autor : LEWIS B. SMEDES – Harper & Row Publisher, San Francisco –

 18. Gasim scris ;”….Te cred pe cuvant ,cred in integritatea ta morala ,am deplina convingere ca randurile tale au radacinile adanc infipte in sinceritate. CNSTIINTA , despre care vorbeste atat de frumos ,de trnspus si elegant teologul theoretician -pastor orator- Tohatan, intradevar ,in omanenii cu si de bun augur ,CONSTIINTA lucreaza si da roada . ….
  Cat de usor ne lasam in viata amagiti si ce usor ii credem pe cei din jurul nostru care in predici se expun in puterea „CARISMEI ” si cu un mare curaj ne predica ……
  Dragii mei mereu am fost fascinat de astfel de persoane si cautam sa-i sustin in viata fiindca am crezut ca sint cu adevarat „SLUJITORI AI DOMNULUI ISUS ,CALAUZITI DE DUHUL SFINT ASA CUM PRETIND.
  Dar cand faptele in viata lor au inceput sa demonstreze altceva ,pentru mine a fost tirziu fiindca am realizat ca usor se predica si se defineste „CONSTIINTA ASTFEL”;

  Dar de fapt sint total lipsiti de „CONSTINTA”
  Si din foarte multe motive .Ele se pot enumera si dovedi .Multi cred ca am probleme fiindca demonstrez acestea si dovedesc ca azi foarte multi doar pretind,zimbesc si din „LIPSA DE CONSTIINTA ” ne ranesc si nici ca le pasa……Nu au rusine nici de cei din jur si inca au curajul sa predice prin puterea mindriei si sa isi continue viata duplicitara…Dragii mei daca noi nu intelegem in ce consta „CONSTIINTA ” nici nu intelegem porunca Tatalui Ceresc si nici invatatura Domnului Isus ,dupa cum nici fariseii,iudeii ,carturarii,preotii de pe timpul Domnului Isus nu au inteles si au chiar cerut moartea acestuia dupa cum este scris ;”..12. Ceata ostasilor, capitanul lor si aprozii iudeilor au prins deci pe Isus si L-au legat.
  13. L-au dus intai la Ana; caci el era socrul lui Caiafa, care era mare preot in anul acela.
  14. Si Caiafa era cel ce daduse iudeilor sfatul acesta: „Este de folos sa moara un singur om pentru norod.”
  Si azi se intimpla la fel si prea putin se doreste sa se inteleaga…As dori sa vad cu adevarat ca „CONSTIINTA ” ,CUGETUL MORAL DE CRESTIN LUCREAZA SI MESAJUL AP.PAVEL ESTE INTELES ASA CUM ESTE SCRIS;
  „…22. cu privire la felul vostru de viata din trecut, sa va dezbracati de omul cel vechi care se strica dupa poftele inselatoare;
  23. si sa va innoiti in duhul mintii voastre,
  24. si sa va imbracati in omul cel nou, facut dupa chipul lui Dumnezeu, de o neprihanire si sfintenie pe care o da adevarul.
  25. De aceea, lasati-va de minciuna: „Fiecare dintre voi sa spuna aproapelui sau adevarul”, pentru ca suntem madulare unii altora.”
  Oare cand acest mesaj scurt va ajunge inteles si adevarul acceptat mai presus decat inselatoria,pretentia si prefacatoria?

 19. Sincer sa fiu ,este trist ca cei mai multi ajungem sa ne pretindem „POCAITI” si ne laudam cu numele religiei in care ne gasim ,dar uitam sa dam buna ziu,uitam sa ridicam pe cel bolnav,cazut si lipsit din jurul nostru .Dorim sa ne mindrim cu misiuni caritabile in tari straine ,dar uitam de cei necajiti ,neajutorati din biserica ……. din casele noastre si din jurul nostru .Avem curajul sa predicam la altii de sfintenie ,neprihanire……..”CONSTIINTA” ,dar nu detinem un „cuget moral de adevarat crestin”
  Nu dorim sa ne calcam pe mindrie …… nu dorim sa intelegem in ce gresim in afaceri si in subjugarea semenului nostru ………Trist ,dureros ……findca dorim sa profitam doar prin pozitii de lux,confort,reclama si sa ne laudam cu binefacerile ,strinse cu multa sudoare din partea membrilor care meru sint anonimi si nu ajung odata pomeniti ……….Dorim ca in timpul predicilor camerile de filmat sa fie numai pe cei de la anvoane …..dar in Biserica asupra membrilor care sponsorizeaza mai putin din multe motive …….si iar joi seara nu dorim sa filmam cat de goale sint Bisericile …
  Traim timpuri grele ….cand unii lideri divizeaza Bisericile sa-si obtina salariile ,confortul si puterea asupra turmei …….Si pretindem ca toate sa fac sub inspiratie divina .Dorim sa staruim dupa puterea „Duhului Sfint” ,dar nu lasam Duhul Sfint sa lucreze fiindca planul organizatoric nu trebuie deformat si predicile in loc sa ajunga inspirate de „Duhul Sfint „sint programate si pregatite cu o saptmina inainte de a se predica …….Ce timpuri am ajuns …..si cat de usor Satana ne conduce in viata mai presus ca Domnul Isus ….
  Sint surprins fiindca unii mai au curajul sa ne si critice fiindca sciem mesajele astfel si nu ajungem sa-i laudam si sustinem in faradelegile pe care le fac……
  Cei mai multi cred ca astfel de mesaje nu trebuie sa-si aiba locul !!! Oare sa fie adevarat?Oare azi nu mai trebuie sa ne indreptam si sa acceptam cat de pacatosi am ajuns si cat de firesti sintem in expuneri?Credem ca o sa ajungem asa cum sintem la „TREZIRE SPIRITUALA”?
  Dragii mei sa nu ne autoinselam si sa nu devenim in viata ca Iuda si ceilalti ucenici pretinsi care l-au parasit pe Domnul Isus .Putem sa castigam in aceasta viata titluri ,diplome,pozitii ,palate………,dar daca ne pierdem „SUFLETUL” ,cugetul ,constiinta de crestin ……ce folos?Degeaba sintem inselati de „STRALUCIREA IMPARATIILOR ACESTEI LUMI ” ……Cu ele nu intram in Imparatia Tatalui Ceresc SI NICI NU IMPLINIM INVATATURA DOMNULUI ISUS ,fiindca este scris;”…..10. Cine este credincios in cele mai mici lucruri este credincios si in cele mari; si cine este nedrept in cele mai mici lucruri este nedrept si in cele mari.
  11. Deci, daca n-ati fost credinciosi in bogatiile nedrepte, cine va va incredinta adevaratele bogatii?
  12. Si, daca n-ati fost credinciosi in lucrul altuia, cine va va da ce este al vostru?
  13. Nicio sluga nu poate sluji la doi stapani; caci sau va uri pe unul, si va iubi pe celalalt sau va tine numai la unul, si va nesocoti pe celalalt. Nu puteti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona.”
  Deci sa nu fim si sa nu ajungem ca „FARISEII ” despre care astfel este scris;”…14. Fariseii, care erau iubitori de bani, ascultau si ei toate lucrurile acestea si isi bateau joc de El.
  15. Isus le-a zis: „Voi cautati sa va aratati neprihaniti inaintea oamenilor, dar Dumnezeu va cunoaste inimile; pentru ca ce este inaltat intre oameni este o uraciune inaintea lui Dumnezeu….”
  Deci sa meditam asupra mesajului in modul cel mai serios ,iar prietenii mei care ma urmaresc in comentarii sa inteleaga mesajul si sa se pocaiasca pentru a ajunge la mintuire si adevarata”CONSTIINTA ” DIVINA si nicidecum una fireasca si draceasca fiindca este scris ;”….24. Cei ce sunt ai lui Hristos Isus si-au rastignit firea pamanteasca impreuna cu patimile si poftele ei……..16. Zic, dar: umblati carmuiti de Duhul si nu impliniti poftele firii pamantesti.
  17. Caci firea pamanteasca pofteste impotriva Duhului, si Duhul impotriva firii pamantesti: sunt lucruri potrivnice unele altora, asa ca nu puteti face tot ce voiti….”

 20. Dragii mei pentru cei care intelegeti engleza ,meditati asupra mesajului sa intelegeti in ce consta adevarata pocainta,slujire si traire in puterea „constiinteti crestine’;
  „…A godly shepherd is not greedy, stingy, or financially ambitious. His focus is not on his bank account, but on the building up of the church to greater spiritual growth and godliness—that is his true reward. A man whose priority is anything else is unqualified for ministry.”http://www.gty.org/blog/B150128/free-from-the-love-of-money
  Sper ca mesajul sa fie inteles si meditat pentru a putea fi trait de cei care inca nu inteleg in ce consta ‘pocainta,slujirea si a fi lider de o congregatie,biserica ,ori grup religios”

 21. george | 29 ianuarie 2015 la 4:52 pm

  Draga Walden sau Mosu (sa-mi spui cum sa-ti zic),am ascultat predica pastorului Tohatan. Foarte corecta,bine documentata,inspirata si adegvata lumii in care traim astazi. Dar sunt intr-o mare dilemma.Eu am inceput sa “vizionez” predici,aici,decand am intrat pe acest blog.Inainte de asta eu imi extrageam “predica” din Scriptura. Tu imi recomanzi sa-l ascult pe Tohatan,dar mai jos,”Viorelchis”,spune despre acest om ca este un ipocrit.Predica una dar face opusul a ceea ce predica. Cum sa ma descurc eu in astfel de situatii? Chiar daca nu constient,deci subconstient(poate chiar inconstient),in timp ce-i ascult predica ma gandesc la omul care o etaleaza. Oare deasta l-ai numit “teolog theoretician”? Sa inteleg ca nu este si practicant? Glumesc aici,doar speculez titulatura. Dar sincer nu stiu ce sa mai cred.La unii predicatori descopar eu cabotinismul,mistificarea adevarurilor extrascripturale samd,la altii(predicatori) imi descopera alti crestini lipsa lor de onestitate.Poate ar trebui ca predicatorii sa predice in spatele unui paravan.Nimeni sa nu-I vada sau sa-i cunoasca.No name ,no face, but voice.Anonimi in totalitate.Nu stiu,zic si eu.
  Nu cred ca este o solutie,cred ca ei ar trebui sa fie ceea ce predica.
  Inutil sa-ti mai repet ca postarea mea porneste din buna credinta.Cred ca deja o stii.


  Da George, iti inteleg confuzia. Vreu sa te ajut sa intelegi cum stau lucrurile si valorile „pocaintei ” rasturnate -up side down- de diavol ,atat pe retina si in cugetul acestor oratori.ai „POCAINTEI” ( in ghilimele ) * ( precum cele larg proliferate de Vio Chis ***l.o.l***) Considera’te un privilegiat ,dialogand ca „Walden”,intaiul nascut, odrasla unui astfel de pastor. Pastor bine titrat, ,bun si neobosit saltimbanc si actor de pantomima biblica, maratonist , alergator de cursa lunga in campul misionar. Dat, uns si bine camuflat in toate „vopselele si pudrele teologice”,cele mai multe „produse de import”, traduceri de provenienta „Americano-$$$$ Evanghelica „. Vorba lui Gyr : „O neam al meu , batut de viscol si cenuse/ In lanturi, sub zavoare ai zacut/ Iar cand ai vrut sa’nfrangi robia si catuse/ Tradarea a vent si te’a vandut/. Numai ca spre deosebire de contemporanii nostrii, tatal meu si’a vandut inainte sa ma nasc, atat titlul cat si turma ce’ o pastorea. Reciteste cu atentie „memoriul „lui. Apoi cu zambet nonshalant pe fatza ,a coborat in misiue „underground”. Plata : un blid de linte aurie ,extrasa din beciul si din fantana bunicului meu , asasinat de Securitate in Rosia Montana in 19 august 1972 . Acum in lumea evangelica imprastiata pe plaiuri de diaspora mioritica, asasinatele nu mai au loc fizic ci doar spiritual. Ce bine este cand ai frati de cruce si credinta , coplesiti de altruism messianic, ce merg cu cel putin unul ori doi pasi in spatele tau .Cine oare AZI indrazneste sa zica cu tarie apostolica „-Fratele meu drag , frate scump, vino, indrazneste !.Calca pe urmele mele caci si eu calc pe urmele lui Hristos care a biruit Lumea ??!!
  yours, Walden

  1. 1) Walden,inca nu ai reusit sa-ti ierti tatal?
   2) Nu sunt confuz draga Walden,eu doar arat contradictia.
   3) “-Fratele meu drag , frate scump, vino, indrazneste !.Calca pe urmele mele caci si eu calc pe urmele lui Hristos care a biruit Lumea ??!! spui tu Walden.Intradevar a spus-o Pavel in 1 Corinteni 11:1 „. Calcati pe urmele mele, intrucat si eu calc pe urmele lui Hristos”. Dar dragul meu el era Pavel. Nu cred ca ai gasit tu un om asa de „calcator pe urmele lui Cristos”.Si sper ca nimeni nu te crede pe tine asa de umblator incat sa-ti urmeze pasii. Cred ca fiecare,daca nu reuseste sa calce exact pe urmele lui Cristos,macar sa-l ia ca „inaintemergator” pe Pavel.Sa nu se avantureze sa urmeze pasii altor oameni,caci va apuca o carare poate nu gresita,ca tel final,dar poate prea serpuita si cu mult prea multi pasi pe:dealatura” cu urmele UNICE ale lui Isus.
   Trebuie sa plec,din aceasta cauza ti-am raspuns atat de succinct.Ma intorc.Vorbim.

   1. In anul cand i-am trimis tatalui meu de aici din America o biblie insotita de o dedicatie si un indemn ce reflecta iertarea si dragostea mea pentru el,scrisa pe prima fila din spatele copertei ,cat si o lunga scrisoare , EU L-AM IERTAT !.Viorel Chis a vazut in resedinta lui ,aceea biblie ce i-ma facut’o cadou. Banuesc ca si Mike Olari a vazut-o .Apoi am corespondat o vreme si am cautat sa-l ajut. Nu a semnalat nici cea mai mic urma de regret , vre’o urma de remuscare, sa nu mai vorbesc de recunostinta lipsei lui de dragoste paterna.. Parca nu se intamplase nimic neplacut in relatia noastra (in realitate lipsa ei cu desavarsire ) .Nu avem nici o poza facuta vreodata impreuna .M-a ocolit intreaga mea copilarie ,nu am fost niciodata la el in Baia Mare ori la Secuieni ,sa-mi cunosc bunicii inainte sa moara . (parintii lui ).Nu-i cunosc sotia si nu-mi cunosc sora vitrega. Apoi am asteptat rabdator si resemnat ani in sir sa aud marturisirea lui de intoarcere la credinta in Dumnezeu ( cum si Iosif Ton a procedat speculativ ) Nici un licar, o sclipire cat de vaga de dragoste pentru ADEVAR ori pentru mine, singurul lui fiu ,caruia i-a dorit cu patos moartea.. El a rmas in continuare impietrit ,dar si relaxat in acelasi timp ca a reusit sa fie reincadrat in SISTEM , fara sa fie desconspirat . (precum Nicki Pop,Iosif Ton, Buia ,Gog Lazar , Campeanu ) Ascunsi sub umbrela protectiva a noului sistem salvator , injghebat in decembrie 1989, pe balti de snage nevnovat ,de murdara si odioasa pseudorevolutie dusa de Iliescu & Co. Daca a vazut ca nu’l aduc in America s-a lasat pagubas , visand acolo o pensie grasa ,rasplata compensatorie josniciilor lui..Eu nu am oboist in asteptarile si rugaciunile mele pentru el .Si cum orisice lucru facut in taina ,biblia ne spune ca este adus prin voia lui Dumnezeu la Lumina, iata cum predestinarea si actiunile misionare ale lui Mike Olari ,te includ si te fac partas pe tine aceste’i Saga. Uite,tu m’ai iertat ,eu te’am iertat dar conditionat, ca urmare si efect al marturisirii noastre publice,recunoscandu’ne ca am gresit ,ca ne’am aprins necrestine. ( sa nu omitem si contributia si efectul vindicator al loviturilor misionare de penitenciar ,cu nuiaua lunga a moderatorului) .Iar acum ,uite aici ,se vad rezultatele !. Simtim ca am legat o punte de comnunicare pozitiva si ziditoare intre noi. Ar trebui sa’i iei si tu un interviu sarmanului meu tata.. . . . Pana atunci ,vom analiza pe cel ce acum a ajuns la Tristaru.
    Si pentru relaxare ,iti deic aceasta melodie superba ,pe versurile poetului Traian Dorz, prietenul apropiat si sincer al talui meu :https://www.youtube.com/watch?v=pSuxeTKB5gA

    1. Ranile si loviturile fizice ,trupesti ,indiferent de imprejurarile si persoanele ce ni le-au provocat,sint vindecabile ,prin tratamente si ingrijire medicala si, in functie de gravitatea lor,mai devreme sau mai tirziu sint iertate si uitate.
     Ranile si loviturile sufletesti,in particular ,cind sint provocate de cei dragi,de frati ,surori,sau parinti ,de cei apropiati sufleteste ,cu care impartasesti trairi intime si pentru care ai devenit o carte deschisa,lasa cicatrici adinci si dureroase greu vindecabile ,ce uneori produc deprimare,,moarte spirituala si uneori ,chiar moarte fizica .
     Solutia ,(tratamentul) acestora din urma ,este abandonarea propriei vointe ,intregii fiinte,a eului,in voia Domnului,lasindu-ti pasi calauziti de Duhul lui Hristos,atasat de Adevarul Cuvintului Vietii ,singura solutie prin care se poate obtine vindecarea reala,ce-ti transforma (metamorfozeaza) fiinta ,redindu-ti o noua viata in care vei trai si experimenta adevarate trairi ,binecuvintate de autentice valori duhovnicesti,incomparabil mai inalte decit toate avantajele lumii materialiste.
     Cind ajungi in astfel de situatii limita ,se produce o lupta interioara disperata cind totul se intuneca in jur,totul devine bezna si realizezi ca viata aceasta e doar suferinta,si,coplesit de durere amara ,iti doresti sa nu fi existat,sa te dezintegrezi pur si simplu sa dispari in neant,si daca-ti mai ramine un atom de credinta cu un ultim efort ,si o ultima si unica speranta,strigi catre Dumnezeu precum vamesul :”Dumnezeule,ai mila de mine,pacatosul” !
     „Ferice de omul pe care-l cearta Dumnezeu !
     Nu nesocoti mustrarea Celui Atotputernic.
     El face rana,si tot El o leaga;El raneste ,si mina Lui tamaduieste..
     De sase ori te va izbavi din necaz,si de sapte ori nu te va atinge raul.”(Iov 5;17-19)
     Fiti binecuvintati.

    2. Draga Walden ,vreau sa „clarific”, intr-un fel ,insistenta mea pe acest subiect.Va fi probabil pentru ultima oara,dar vreau sa stii ca o fac cu buna credinta,cu sinceritate,si mai ales din dragoste pentru tine. Am sa incerc s-o „sistematizez” ,pentru a nu fi inteles gresit.Eu nu foslosesc niciodata stilul „subtil, aluziv”,pentru ca il consider las,deaorece „autorul” poate oricand spune „”vai,ai inteles gresit,nu despre tine era voarba”.
     1)Sa incep cu cateva date despre mine,cel ce te „judeca”. Ok,despre expresia biblica „sa nu judeci”,eu am o alta interpretare decat ce indeobste cunoscuata.Dar despre asta cu alta ocazie.
     M-am nascut ,am crescut si am trait (pana pe la 25 de ani) in „rau famatul” cartier Rahova din Bucuresti,unde asa numita „lege a junglei” guverna in toata „splendoarea” ei. Descrierea lui Eugen Barbu din „Groapa” pare un cartier de domnisoare fata de realitatile traite de mine acolo.Am fost,ceea ce indeobste este numit „copil rebel”. Gastile de cartier erau omniprezente,eu insami fiind capul uneia,care evident imi purta numele.Defapt porecla. Am fost de multe ori arestat la sectia de militie ,dar intotdeauna am fost scos de acolo ,ori de unchiul meu care era colonel si apoi general,comandantul sectiei de tancuri si mecanizate a „bravei” armate romane,ori de catre tatal meu care il mituia pe sectorist. Dar cel mai mare pacat al mau a fost „preacurvia”.Defapt acest cuvant este prea bland pentru desfraul erotic pe care l-am practicat. Inainte de varsta de 16 ani aveam relatii sexuale cu mama unui coleg de scoala. Pe la 17 ani eram „amantul” profesoarei de istorie din liceu.(aceasta relatie a avut si efecte benefice,mi-a deschis setea pentru cunoastere,scoala ,studiu). Parea ca incerc sa-l concurez pe Solomon (desi nui-l cunosteam) in numarul de „ibovnice”. M-am insurat la varsta de 23 de ani si,desi Dumneszu m-a binecuvantat dupa 1 an si apoi dupa alt an,cu doi copii ,desfraul meu erotic nu a luat sfarsit.Devenea si mai asiduu. In jurul varstei de 40 de ani,unul din copii mei a facut o criza comitiala in urma unei lovituri accidentale,aflandu-se in vacanta la socrii mei. Atunci a avut loc POCAINTA mea.Nu s-a intamplat la o biserica,a fost intre mine si Dumnezeu. In perioada aceea am citit Biblia cu duhul nu cu mintea,de multe ori,iar si iar. Tot atunci am inceput sa ma rog,cu putere si sinceritate din strafundul inimii si sufletului meu,rugaciuni insotite de promisiuni. De atunci nevasta mea a fost singura mea alegere erotica.Am 54 de ani acum,deci au trecut de atunci 14 ani. Nicio clipa nu m-am mai gandit la alta femeie ca la o psibila „iubita”.(sa nu va ganditi cumva ca m-am gandit la vreun barbat,asta nu am facut-o niciodata). Trebuie insa sa recunosc ca ,la inceput,nu mi-a fost usor.Aveam ,asa cum imi spunea bunica mea, acel „vino-ncoa”.De multe ori ,din obisnuinta,ochii imi mai „fugeau” cateodata dupa vreo frumusete. dar am avut puterea de-ami respecta promisinea. Dumnezeu a fost bun cu mine,binecuvantandu-ma cu o sotie care m-a iubit cu suprademasura.Deasemenea,.parintii mei au fost cei mai buni din lume. Acum traiesc eliberat de pacatul meu,fericit,alaturi de aceeasi femeie,avem 34 de ani de casnicie. In urma cu 12 ani Dumnezeu ne-a mai binecuvantat cu un copil.
     2)In legatura cu tine draga Walden. Eu nu am de ce sa-l „intervievez” pe tatal tau.Nu-l cunosc.nu cu el am eu partasie pe acest blog.Ticalosia lui mi-a fost mai mult decat evidenta din postarile de aici. Chiar daca toti cei carora el le-a gresit l-ar ierta,PACATUL lui doar UNUL il poate ierta.Iertarea celorlalti ii va ajuta pe fiecare dintre ei in parte,nu pe Anei. Cu tine insa,draga Walden,lucrurile sunt diferite. Tu nu esti doar unul dintre cei carora Anei le-a gresit,tu esti fiul lui. La tine Scirptura adaoga „responsabilitati”.In afara de iertarea greselilor aproapelui tau,intervine si porunca de ati cinsti(iubi) parintii.Iertarea nu vine in ajutorul tatalui tau,ci in eliberarea ta.Pentru ca e o incalcare a poruncii,deci un pacat de care tu trebuie sa te eliberezi. Din toate postarile tale ,referitoare la tatal tau,razbate doar acuza ,si asta este o dovada de neiertare. Faptul ca nu l-ai vazut de atata amar de timp si nici nu ti-ai dorit-o,dovedeste acelasi lucru. In asta consta dorinta mea pentru tine,elibereaza-te.Daca vei da laoparte „noroiul” postarilor mele anterioare cu privire la acest subiect,vei descoperi,in esenta,aceleasi argumente.
     3) Relatia mea cu tine.Ti-aduci aminte ce am scris despre predica lui Tohatan,ca e foarte buna dar ca mai jos „viorelchis” posta despre ipocrizia lui? Am scris atunci ca ,subconstientul ma impiedica sa fiu „incantat” de predica lui,amintind-mi de ipocrizia lui. Acelasi lucru mi se intampla in „relatia” cu tine. Imi plac postarile tale,metafora ce o folosesti cu atata dezinvoltura (Fanus Neagu este apogeul in literature romana),acuratetea scripturala si deschiderea sufleteasca. Subconstientul, insa,ma opreste sa le „savurez” cu tot sufletul. Si tu stii ca subconstientul nu poate fi controlat.El,subconstientul ma gaseaza soptindu-mi „el nu si-a iertat tatal” si nu ma pot opune. Mi-ar placea daca,pe langa eliberarea ta de pacat,m-ai ajuta si pe mine sa ma eliberez de subconstientul in ceea ce te priveste.
     Multe ar fi de spus,sigur nu le-am epuizat pe toate,dar trebuie sa plec cu fiul meu cel mic . Nu mai am timp sa-mi revad postarea,sunt sigur ca vor fi multe greseli „ortografice” provocate de „word”,dar nu mai am timp.
     Mai am totusi timp sa-ti spun ,Walden,ca nimic altceva ,decat dragoste,sta la baza acestei postari.
     Binecuvantari tuturora.

 22. Si eu am fost penticostal pana ce mi-am dat seama ca trebuie sa devin mai penticostal.
  De ce este nevoie sa filozofam, fratilor, penticostal inseamna in primul rand un credincios care crede si experimenteaza lucrarea Duhului Sfant in viata sa.Desigur ca cuvantul in sine nu poate sa mantuie pe nimeni. Dar ceea ce crede si experimenteaza un credincios penticostal poate sa-i aduca mantuirea. Sunt sigur, biblic vorbind ca acei numiti credinciosi care nu cred si nu experimenteaza lucrarea Duhului Sfant in viata lor personala, cu toate lucrarile spirituale care le face Duhul Sfant, nu pot sa aiba parte de mantuire. Majoritatea denominatilor crestine neaga lucrarea (asa cum am spus in diferitele ei nuante, nu este timp si nici loc sa le expunem) Duhului Sfant. Unii afirma cu tarie cum ca Duhul Sfant a fost dat doar in timpul apostolilor, si astazi nu mai este nevoie. Eu pot sa ma exprim cu tarie ca Duhul Sfant este dat celor ce il cer si ca lucreaza si acum cu toate darurile ca si in vremea apostolilor.De ce nu avem taria si sinceritatea in inima in a spune lucrurilor asa cum sta astazi.Dumnezeu ne cere sa marturisim adevarul, sau ne este frica ca nu cumva sa jignim pe cineva. Dimpotriva noi ii ajutam prin faptul ca marturisim ceea ce cred penticostalii si experimenteaza.Sa lasam comentariile asupra pocaintei, pentru fiecare stie ce trebuie sa faca, curios lucru ca stim sa dam sfaturi la altii.
  Pace si fiti binecuvantati !

  1. Mircea draga, nu mai stiu ce este permis si ce nu este permis a se discuta, ma refer conform bibliei, pentru ca discutiile generale sunt de voie.
   Deci, eu sunt unul dintre crestinii care au un legamint nou testamental, sunt un crestin care incerc si ma straduiesc sa-mi duc viata asa cum APOASTOLII ne-au invatat la vremea lor, de aceea cred ca am dreptul sa ma numesc un crestin evanghelic dupa invatatura apostolica.
   In aceste limite, eu socotesc ca neadevarat sau mai direct spre o buna intelegere eu socot a fi minciuna orice alta forma de organizare a bisericii, orice alta forma de denumire spusa pompos, altele decit cele lasate de Domnul Isus si ucenicii LUI in sfintele scripturi.
   Ca daca vrem sa acceptam traditii, apoi penticostalii sunt mici copii pe linga ortodocsii care isi numara istoria cu sute sau mii de ani. Penticostalismul o fi avind vreo 100 de ani. Bun. Tu definesti pe undeva credinta si viata de credinta ca un mare jar la turta penticostalilor. Asta mi se pare un pic fara suport, in primul rind ca te voi intreba :CARE ERA STAREA CRESTINILOR SI A CRESTINATATII INAINTE DE 1906 (Asuza)?
   Daca nu se infinta (facatura omeneasca cu interese clar subiective) „trustul economic crestino-financiaro- religios” numit penticostal, tu ai curajul sa ne afirmi ca nu am avea mintuirea? Sau mai clar, nu avem mintuiti inainte de 1906? Eu sunt de alta parere, cred ca a apara o denominatie (oricare) este o mare greseala.
   Eu zic sa accepti divagatia mea si sa incerci sa repui in pagina doar ceea ce ne invata biblia, sa reconsideri IN TOTALITATE cuvintele sfinte ale Domnului Isus, iar ca sa intelegem mai bine ,Duhul Sfint a incredintat deslusirea atit cit o avem in Noul testament prin cei imputerniciti duhovniceste sa ne lamureasca.Normal, si ap Petru ne spune ca fiecare apostol a fost invrednicit dupa puterea pe care a primit-o de la Dumnezeu. Niciunde nu vei gasi indicii ale denominatiilor. Se mai vorbeste cite ceva de farisei, saduchei, zeloti, etc…sper ca nu accepti confuzia intre partidele politice si denominatiile religioase. Aceste lucruri paguboase sunt raul facut noua de care teologi si doctrinari, filozofi si filfizoni…
   Cred ca trebuie sa reconsideram cu mai multa putere si reverenta cuvintele bibliei care ne spun: „cine vorbeste sa vorbeasca cuvintele lui Dumnezeu…” conditie clara de protectie ca cei ce vorbesc sa nu greseasca.
   Vezi tu fratele Titel ce ne atrage atentia? Vezi tu cum face el diferenta intre felul in care ne insusim invataturile apostolice, dar mai ales cum le implinim? Si este foarte clar ca el are dreptate. Povestitorii si „ginditorii „, castelanii si doctrinarii lor,toti cei ce se cuibaresc in scaunele plusate socotind ca isi vor putea rezolva mintuirea cumva , vezi tu la ce distanta se afla el de adevarul evanghelic?
   Credinta nu este o invatatura, CREDINTA ESTE UN MOD DE VIATA!
   Fii binecuvintat.

 23. Pentru Tristarul.
  Am spus caci cuvantul „penticostal” in sine nu poate rezolva nimic.Denumirile au fost date de catre oameni pentru deosebire. Si acum se poate naste intrebarea : De ce deosebire pentru ca daca suntem crestini trebuie sa facem parte din aceiasi denominatiune.Ei, problema se pune la trairea credintei de zi cu zi, sau mai precis de trairea fiecarui moment din viata noastra. Desigur ca se cunoaste destul de bine evenimentul „Asuza Street”, dar se poate face o greseala identificand acel eveniment cu nasterea miscarii penticostale. Eu, si probabil si altii identifica acel eveniment cu inceperea revarsarii ploii tarzii, asa cum si Biblia spune despre ploaia timpurie si ploaia tarzie. Ma refer desigur la revarsarea Duhului Sfant peste oameni, adica la botezul in Duhul Sfant sau cu Duhul Sfant. Botez care este autentic si actual eu pe langa multi altii l-am experimentat si nimeni si nimic nu poate sa umbreasca aceasta lucrare a Duhului Sfant. Pot sa declar cu tarie ca botezul cu Duhul Sfant nu este ultima sau cea mai importanta lucrare pe care Dumnezeu o face in viata credinciosului. Botezul cu Duhul Sfant nu este doar un tel sau un scop, este doar una dintre treptele pe care credinciosul le urca spre sfintirea personala.
  Acm as dori sa ma explic mai clar. Dumnezeu in decursul secolelor nu s-a lasat fara marturie.
  Exista marturii ramase scrise despre oameni ai lui Dumnezeu care au experimentat vorbirea in alte limbi necunoscute mai dinainte cat si despre celelalte lucrari ale Duhului Sfant.
  Penticostal asa cum am mai spus dinainte, poate fi acel credincios care crede si experimenteaza si proclama fara nici un fel de ezitare caci Duhul Sfant lucreaza si astazi la fel ca si pe vremea apostolilor.De fapt primii crestini au fost botezati cu Duhul Sfant, vorbeau in alte limbi, se rugau pentru vindecare si oamenii se vindecau, prooroceau si se adeverea, etc….exact ca si in vremea de astazi, pentru cei ce cred si doresc.
  Cert iertare pentru lungimea discursului.Nu doream sa fac nici filosofie nici sa predic.Doar o simpla explicatie, pentru cei ce iau in deradere aceasta credinta. Sunt de acord ca adevarata viata este viata de adevarat crestin.
  Multa binecuvantare.

  1. Multumesc fratele meu pentru osteneala raspunsului. Sigur ca sunt de acord cu lucrarea Duhului Sfint, retineri avema doar cu privire la diferentele dintre „invatatura apostolica” si ceea ce se afirma astazi ca denominatie penticostala. ( am eu o vorba, ca aceasta este posibil tocmai pentru ca astazi nu avem intre noi cine sa intrebe „cu cit ati vindut mosioara”)
   Faptul ca „penticostalii” declara ca ei recunosc aceasta lucrare , nu este nici o diferenta cu altii…. aproape toti crestinii recunosc biblia , si o cred ( mai sunt si alte categorii care „cred si se infioara”)…doar aplicativ sunt diferentele…
   Ramine insa diferenta dintre declarativ si ceea ce se traieste. Aceste lucruri au o data diferenta dintre biblie si ce se traieste, apoi avem o alta imparteala intre denominatii intre ele. Si toate acestea in conditiile in care Domnul Isus, pe munte se ruga …”Tata fa-i una cum suntem NOI una…” da, am ajuns una in peste 3000 de denominatii( asa se spune, nu stiu cine poate numara aceste „despartituri „in mod real.
   Cit despre credinta ta fr Mircea, sau a oricarui crestin, sa ma pazeasca Dumnezeu sa o caracterizez sau sa o pun eu la indoiala. Nici vorba. Am eu destule probleme cu a mea, cu mersul meu pe cale.
   Domnul Isus sa te intareasca si calauza Duhului Sfint sa-ti fie lumina.Har si pace.

 24. In unele asa zise religi sau practici spirituale, sunt anumite trepte spirituale care avanseaza sau urca acea persoana care vrea sa ajunga purificat si care dureaza timp si ani si putini ajung la ultima, sau nu mai ajung deoarece din cauza anumitor probleme sau situati sunt nevoiti sa inceapa din nou o treapta sau doua din urma, e ceva bizar dar am invatat un lucru ca majoritatea au o vointa si o putere de lupta de neimaginat si sunt constienti ca nu o sa ajunga la nivelul maxim dar lupta.In ceia ce priveste despre religiile de exemplu Evanchelice,Baptiste,Penticostale si toate celelalte ramuri ale lor nu mai dau nume sunt trepte spirituale nu religi ce trebuiesc urmate .Evanchelic- sa cunosti bine mesajul evanchelic al Bibliei pregatirea crestinului .Baptist -dupa cunoasterea mesajului evanchelic botezat in apa si pregatit inpentru urmatoarea etapa aici va avea de studiat teologie si doctrine Biblice.Penticostal-ultima treapta in care crestinul e daruit in totalitate rugaciuni si inchinari adevarate ,debia aici se vad rezultatele credintei in rugaciune,ascultare si relatiei in dragoste.Aceasta e parerea mea si imi pare rau ca fiecare religie sau treapta spirituala e inteleasa gresit .Un frate mai vechi penticostal la un mesaj pentru rugaciune a spus urmatoarele :-noi am avut onoarea sa primim Mantuirea fara sacrifici din partea noastra iar noi ne-am separat in religi am creiat garduri ce ne separa uni de alti si ne credem mai buni uni fata de alti.CEIA CE AM SCRIS AICI NU VREAU SA FIE O JIGNIRE ADUSA UNEI RELIGI E DOAR PAREREA MEA SI IMI CER SCUZE DACA CINEVA SE SUPARA SI IMI CER IERTARE.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: