MÂNTUIŢI… PRIN NAŞTEREA DE COPII ?!

Înainte de a aborda un subiect ca acesta, considerate de obicei unul incomod, controversat, doresc să dau o mica explicaţie; de ce astfel de subiecte pe blogul nostru? Intenţia noastră nu este să atacăm pe cineva, sau religia cuiva, sau cum spunea cineva „să luăm la mişto”. 

Intenţia noastră este cu totul alta.

În primul rând, dorim sa provocăm la studierea Cuvintului Sfânt şi la trăirea lui, nu legalisme şi tradiţii.

În al doilea rând, dorim sa scoatem in evidenţă suficienţa Harului mare al lui D-zeu, prin care cu toţii suntem mântuiţi. Desigur, nu dorim să neglijăm nici rolul roadei Duhului Sfânt în viaţa credinciosului, cu precizarea; roada Duhului în viaţa noastră, nu roada noastră propie. Dacă ne uităm la felul în care tâlharul de pe cruce a fost mântuit, putem vedea foarte clar, PUTEREA MARE A JERTFEI LUI ISUS. Tâlharul nu a mai avut ocazia să faca nicio faptă pentru propria lui mântuire, şi nici măcar răgazul să se boteze în apă şi cu toate acestea, el a fost mântuit. Da, sunt de acord că tâlharul este o excepţie, dar Harul este la fel pentru toţi, nu este o exceptie.

Oare putem noi prin legalismul sau prin tradiţiile noastre să îngrădim Harul LUI Dumnezeu?? NICIDECUM!!

untitled

untitled1

M-am născut şi am crescut într-o familie cu 11 copii. Copil fiind am priceput că noi, pocăiţii, trebuie să avem mulţi copii pentru că altfel nu putem fi mântuiţi. Am crescut, m-am căsătorit şi la rândul meu am fost binecuvântat cu 7 copii minunaţi. Era foarte clar faptul că pentru a fi mântuit trebuia să ai copii mulţi.

Cu timpul am înţeles că această teorie a mântuirii prin copii nu are susţinere biblică reală, ba mai mult este o ofensă adusă jertfei unice şi suficiente a Domnului Isus. Cu toate că multe familii şi-au clarificat înţelegerea cu privire la naşterea de copii, se pare că la nivel oficial bisericile, păstorii, se feresc încă să explice acest subiect, considerându-l prea delicat şi în acelaşi timp de interes personal. Prin urmare persoanele care au interesul să ştie ceva despre asta sunt aşteptate să ia iniţiativa, să întrebe, să se informeze.

Unul din prietenii mei, catolic, îmi spunea că în religia lui este absolut interzisă folosirea vreunei metode pentru a opri naşterea de copii. Întrucât el avea doar doi copii mi-am permis să-l întreb cum s-a întâmplat. Explicaţia lui a fost că de fapt fiecare în familia lui face ce ştie şi cum crede că este bine în această privinţă. Biserica nu discută despre asta iar credincioşii între ei nici atât.

Un alt prieten, păstor, mi-a povestit că vizitând o familie care o cam rărise cu biserica a aflat că de fapt ei nu mai veneau la biserică întrucât îşi asumaseră ideea că oricum merg în iad. Aveau mai mulţi copii iar soţia a spus cam aşa: „Frate păstor, am decis că nu mai vreau să fac alţi copii, ori sigur asta înmseamnă că voi merge în iad, deci ce rost mai are să vin la biserică?!”  Această vizită l-a determinat pe acest păstor să abordeze deschis subiectul în învăţatura biserici.

Aceste două discuţii, şi nu numai ele, m-au pus pe gânduri. Mă întreb oare cât de mult sunt afectate bisericile de această învăţătură greşită sau de lipsa de învăţătură biblică corectă? Oare câţi creştini au cugetele întinate, datorită ignoranţei în acest domeniu? Oare de ce păstorii se feresc să abordeze deschis acest subiect în învăţătura bisericii?

Privind la familiile slujitorilor pot observa cu uşurinţă faptul că cei mai mulţi dintre ei au adoptat anumite metode de planificare familială. De ce oare nu vorbesc despre asta şi enoriaşilor, preferând să păstreze confuzia cu privire la acest subiect. Poate de dragul păcii. Dar oare nu este mult mai important să dăm bisericii o învăţătură sănătoasă, cu riscul de a creea un disconfort temporar, dar având claritate şi oferindu-le oamenilor şansa de a avea cugetul curat?

Eu nu doresc să mă lansez în dezbateri teologice pe acest subiect. Pledez doar pentru claritate. Cred că trebuie ca păstorii să facă lumină în învăţătură pe acest subiect în bisericile lor. Jumătăţile de răspuns nu fac decât să-i deruteze pe creştini. Multitudinea de opţiuni propuse de societate, multe din ele de neacceptat pentru un creştin, reclamă o abordare clară, biblică, avizată la nivelul învăţăturii bisericii în acest domeniu.

Sunt în acelaşi timp convins că acei creştini care au adus în lume copii şi i-au crescut cu responsabilitate pentru Dumnezeu, vor avea o răsplat pentru aceasta chiar şi aici pe pămănt, şi cu atât mai mult în cer. Apreciez şi felicit astfel de familii. Cred însă că trebuie să ne clarificăm faptul că naşterea şi educarea pentru Dumnezeu a copiilor nu poate fi pusă ca o condiţie pentru mântuire. Poate fi însă o rodire pentru Dumnezeu a celui mântuit pentru care va avea o mare răsplată.

Cuvântul lui Dumnezeu  este cât se poate de clar: „Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.” Efeseni 2:8,9

Eu cred că a aduce în lume copii cu gândul că aceasta este o faptă care trebuie adăugată de noi la jertfa Domnului Isus pentru a putea fi mântuiţi este o jignire adusă lui Dumnezeu, un fel de a spune că jertfa lui Isus nu este destul de puternică pentru a ne mântui. Acei creştini ce au adus în lume copii nu pentru a fi mântuiţi prin asta, ci ca un rod al lor pentru Domnul crescându-i cu multă responsabilitate şi dragoste vor avea cu siguranţă o bine-meritată rasplătire de la Domnul.

Dumnezeu să ne ajute să înţelegem ce înseamnă MÂNTUIREA şi cine a plătit preţul ei şi ce înseamnă RODIREA şi cum vom fi răsplătiţi.

God bless you all!

Mike Olari

27 de gânduri despre „MÂNTUIŢI… PRIN NAŞTEREA DE COPII ?!

 1. Da, cadrul general de provocare este prezentat ,chiar detaliat. Dar, in nici un fel nu am inteles care este de fapt parerea, atitudinea,invatatura pe care o aveti in aceasta directie fr Mike. Vin si eu ca mucea si intreb: de ce numai 7? Oare sa fie adevarul 100% in cazul dvs? Sigur ca nu doresc un raspuns, dar ma gindesc ca va veti gindi mai cu atentie, mai exigent daca nu ati facut-o pina acuma
  Eu, din punctul meu de vedere socot ca exceptiile sun posibile de acceptat doar in cazul surorilor care (regretabil sau motivat) sunt fara barbat.(cred ca sunteti de acord ca si aceasta stare de lucruri poate fi in planul Domnului, nu? Exceptie in cazurile in care surioarele noastre decid personal sa fie asa- discutie lunga)
  Partea interesanta insa mi se pare atunci cind alaturi de ceea ce cuvintul spune legat de mintuirea femeii, prin nastere de copii…si are si CONDITIE !!!!! Acestia sa staruiasca in credinta ! WOW ! (cine vrea sa nege ca este scris asa, este treaba lui) deci alaturi de aceste scrieri sfinte, intervin aspectele de comportament, de traire a crestinului.
  Si aici mi se pare ca incepe toboganul.
  Stim ca avem scris despre crestin ca : trebuie sa pazeasca poruncile, trebuie sa implineasca poruncile, … din acestea rezultind ce trebuie sa faca si ce trebuie sa nu faca.
  Va ginditi dvs ca cel care se opune incalca o porunca ( Onan si imprejurarile) si prin aceasta porunca incalcata isi asuma doua pacate GRAVE:
  – uciderea ( prin mica extensie noi trebuie sa ne gindim de la ce stadiu incepe de fapt viata)
  -minciuna ( prezentarea ca adevarata o stare care de fapt a fost determinata de comportamentul nostru impotriva a ceea ce a ingaduit Dumnezeu) si stim din biblie cine este tatal minciunii.
  Din cele doua aspecte de fapt putem sa deducem unde se posteaza cei care incalca aceste rinduieli ingaduite de Dumnezeu.Si asta indiferent de sistemele de planificare pe care pastorii sau alti „intelepti” le iau impotrivindu-se voii lui Dumnezeu.
  In orice forma de opozitie sau de opunere sau de modificare a voii lui Dumnezeu, de fapt ne facem calcatori de lege.De fapt lucram faradelege…si lucrind faradelege ,la vremea potrivita NU VOM FI CUNOSCUTI DE CEL CARE NE VA JUDECA.
  Asa se va pierde mintuirea, prin aceste incalcari de lege si nu prin nasterea sau nenasterea de copii.
  Fiti binecuvintati

 2. PS. Cred ca este de foos sa scriu si un verset, tocmai ca sa intaresc teoria de mai sus.
  1Samuel 15 cu 23 : caci neascultarea este tot atit de vinovata ca ghicirea ,si impotrivirea nu este mai putin vinovata decit inchinarea la idoli si terafimi.
  Mari lucruri daca ne gindim ce insemneaza biblic inchinarea la idoli.
  Inchei cu gindul ca mai avem si motivatia: pentru ce ne opunem?
  – neascultare , egoism, lacomie, simple mofturi, rusinea fata de lume ca familie numeroasa (caracteristica pocaitilor) …lucruri si aspecte care cu siguranta ne vor duce oriunde altundeva dar nu mintuiti in imparatia lui Dumnezeu.

 3. Draga frate Tristarul

  Te rog sa observi faptul ca eu incerc sa punctez, faptul ca nasterea de copii nu este o conditie a mintuiri.Tinta mea in ultimile citeva articole, nu este alta de cit dorinta de a face foarte clar, diferenta dintre mintuire si rasplatire.
  Incerc sa ne fac pe toti constienti de MAREA VALOARE A SERTFEI LUI ISUS ! Nimic nu poate fi pus la acel nivel.Mintuirea este doar prin SERTFA LUI ISUS! Orice altceva poate fi pus la capitolul rasplatirii, daca facem din dragoste pentru Mintuitorul nostru, nu cu alte scopuri. In ce priveste citi copii are fiecare, este intre cei doi sotii si D-zeu.
  Cu privire la cazul ONAN, este cu totul alta explicatie, de cit cea in care te-ai lansat.
  Domnul sa ne de-a multa lumina in tot ce zicem si facem.
  God bless you and yours.

  Cu multa dragoste,

  Mike

  1. Da fr Mike. In primul rind multe multumiri personale pentru osteneala de a aduce subiecte „delicate” in discutie.Biblia ne spune ca „prin neintrebuintarea mintii” putem ajunge unde nu trebuie.Stie ap Pavel ce spune.Si mai este ceva: tare putin se predica aceste aspecte pentru ca „nu plac” celor ce doar „asculta” predicile, nu le si aplica in viata lor cotidiana.
   Sigur ca aveti dreptate in expunerea principiului ” cu EL, prin EL si pentru EL”.Pentru mine este limpede. Pe linga incercarea mea de „mica sicana” legat de trairea dvs. intentia mea in comentariu era legata de forma de pacat cu care ne incarcam in trairea noastra pe calea mintuirii.
   De fapt, mai simplu puteam sa spun ca toti doresc mintuirea, dar nu toti sunt dispusi sa plateasca pretul. Si pretul de fapt nu este altceva decit implinirea poruncilor.
   Referitor la JERTFA DOMNULUI ISUS, va asigur ca ii stiu, ii inteleg dimensiunile si ii recunosc locul si valoarea, si nu imi permit comentarii si pareri in acest sens, Slavit sa fie Domnul.
   Iar din punctul meu de vedere, in Geneza 38 cu 9 avem foarte clar caracterul de UCIGAS a lui Onan, pentru ca , asa cum am spus, noi nu stim, nu avem criterii clare de unde incepe viata. Stiinta face tot felul de clasificari iar Onan pur si simplu, constient ca poate da viata, prin comportarea lui o „omora”.Iata UCIGASUL.,iata pacatul si pe pacatos. Poate fr Aurel accepta ca avortul este o crima, si atunci de ce nu ar admite faptul ca viata incepe mult mai inainte?Iar cel ce o „ucide” este sau nu un ucigas?
   Fi binecuvintat cu bucurii ceresti.

   1. Draga frate Tristarul
    Te rog sa citesti mai atent istoria lui ONAN .Problema lui era neascultarea si rautatea din inima lui,fiindca nu dorea sa duca mai departe numele fratelui sau.Te rog citeste si versetul 8 din cap.-38, unde, IUDA tatal lui ONAN il trimite la cumnata lui s-o ia de nevasta pentru ai duce mai departe saminta (nemul) fratelui sau.
    De fapt si ER fratele sau, a fost omorit de DUMNEZEU, tot pentru ca era rau.
    Nu putem sa luam versete din context si sa facem doctrine din ele.
    God bless you.

    Mike

   2. De acord cu dvs. RAUTATE exprimata prin ce? Si singur spui „nu vroia sa duca mai departe saminta(neamul ) fratelui sau” EXACT asa este. Si ce facea? Nu varsa el pe pamint aceasta saminta?
    Asta nu ati iteles fratii mei. Eu am afirmat ca: NIMENI NU POATE STI SAU NU POATE INTARI DE UNDE INCEPE VIATA PENTRU UN COPIL.CARE ESTE PUNCTUL DE UNDE PUTEM AFIRMA CA ESTE VIATA.
    De ce sa cred ca doar la 2 sau la 4 sau la x saptamini.Care este diferenta? Oare ca la acele saptamini sa avem ceea ce se recunoaste a fi viata, nu EXISTA intr-o alta forma in saminta lui Onan? Nu e greu sa ma intelegeti de ce spun eu „ucigas”.
    S-apoi, daca nu sunt alte argumente exprese cu privire la aceasta, iar varsarea pe pamint a semintei este pacat (lucru rau recunoscut si de catre cei din lume) declarindul sau facindul rau pe Onan, care este problema? Oricum plata pacatului este moartea,nu? Si , ca buni restini ce ne facem cu porunca lui Dumnezeu „inmultiti-va si umpleti pamintul”, are se poate neglija? Da, se poate spun romanii si americanii si toti multi altii. In Romania avem mintenas vreo 11 milioane de avorturi in 20 de ani (inregistrate, dar cite or fi necunoscute? Da cite vieti au fost „varsate ” pe pamint? Si ne intrebam uneori Doamne de ce scuturi asa de tare Galatiul? Doamne de ce sa moara copilul de 10 ani cu tatal sau, de ce..de ce… DE ACEEA !!!! sau si de aceea.Nu este doctrina fr Mike, este abator uman in toata regula.
    Si ca o nota de relaxare.Poate ai dreptate.Asa trebuie sa se intimple ca in Eclesiastul este scris ” mai ferice de cel care inca nu s-a nascut” si iaca asa facea si Onan o slujba benefica. Ai mila de noi Doamne.
    Fi binecuvintat.

   3. Fr Mike, am doi copii , baieti, unul este dr in Istoria religiilor, , doctorat sustinut la F-ca de filozofie din Bucuresti in 2011, casatorit, are o fetita. Cel mic, baiat si el, este casatorit ,are doi copii, desfasoara si el „activitati economice” prin constructii.
    Copii i-am avut la tinerete, eu am umblat apoi prin scoli si nu de oricare pina pe la 42 de ani, fara intrerupere de la 7 ani. (ultima la Babes-Bolyai Cluj)Am fost foarte saraci si saracia la vremea mea se putea depasi strasnic doar prin scoli, asa se face ca am facut scoala nu am glumit.Asa a ingaduit Dumnezeu. Sunt pensionar de ceva vreme .Trist (intelegeti?) este ca de la pensionare, traiesc singur, departe de familie.(unde e minte multa…sunt si greseli. Si sunt direct proportionale.Nu poate gresi un agricultor cit un director,nu?) Nadejdea mea este ca Dumnezeu le va pune in rinduiala pe toate si pentru mine, cel mai pacatos blogher pe Family to Family.
    Fiind blog, cred ca am satisfacut suficient „curiozitatile” dar sunt sigur ca acum se inteleg mai bine unele lucruri.

  2. Fr Mike. Cred ca ceva nu functioneaza.Si tare ma tem ca trebuie sa-mi vad de ale mele.Spun aceasta pentru ca vad de multe ori „ocolite” lucruri scrise DESLUSIT in biblie. Dar, aceasta este problema mea, Domnul sa mustre cele ginduri razlete ale mele.
   Mai am o singura rugaminte.Catre tine sau oricine crede ca poate deslusi raspunsurile.
   Este vorba de 1 Timotei 2 cu 15 verset la care tu ma chemi sa „observ” dar eu citesc din biblie tocmai opusul. Si, asa cum imi spui cazul Onan are cu totul alta explicatie. Care este aceasta? Poate ca or mai fi si „neascultarea”, „egoismul sau rautatea” dar, asa cum eu am priceput , 100% s-a facut „ucigas al neamului sau” aruncind saminta pe pamint. Vedeti cum inteleg eu? Minciuna poate fi si prin omisiune nu numai prin rostire.Uciderea poate fi si sub alte forme nu numai luind viata unei persoane, si lasind-o sa moara te faci partas la ucidere.La Onan nu avem nici macar culpa cu formele de neglijenta sau usurinta.Avem intentia directa, a premeditat si stia ce face
   Si nu in ultimul rind, sunt foarte dezorientat cind citesc „biserica, indiferent sub ce forma de administratie”. Pai eu niciodata nu voi crede ca biserica Domnului Isus este alcatuita din membrii adunarilor din vremea vietuirii lor pamintesti. Niciodata. Asta ar insemna sa accept ca o ceata de credinciosi care isi spun crestini si care recunosc mereu si mereu noi pacate , noi alunecari, noi certuri, noi silnicii, curvii etc(ca doar spunem ca nu se poate fara de pacat) deci aceasta alcatuieste biserica Domnului Isus, cea fara pata si fara zbircitura pe care o va prezenta inaintea lui Dumnezeu? Nu pot crede asa. Oricum cred altfel. Cred in versete din cele care ne spun ” cine zice ca ramine in EL, trebuie sa traiasca si el cum a trait Isus” , cred cuvintele Domnului Isus ” acum te-ai facut bine, dute si nu mai pacatui ca sa nu ti se intimple ceva si mai rau”, cred ca mintuirea este ” ca sfirsit al credintei veti primi mintuirea”, cred ” Orcine este nascut din Dumnezeu, nu mai pacatuieste pentru ca saminta LUI ramine in el, si NU POATE PACATUI , fiindca este nascut din Dumnezeu” si multe, foarte multe versete care ne restring viata paminteasca spre duhovnicie, lucruri care intr-adevar ne fac deosebiti de cei din lume.Ba inca trebuie si sa ne sfintim zilnic,mereu, in orice clipa. La aceasta vreme. doar bunul Dumnezeu mai poate face diferenta.Aceasta este de fapt problema mea.Si va marturisesc sincer ca aceste lucruri sunt vazute si reprosate de cei cu care incercam sa stam de vorba, credeti-ma ca multi inteleg mult mai mult decit am putea noi crede.Si nu de putine ori au dreptate. Trist.
   Fiti binecuvintati de Domnul Isus.

 4. Fratilor care administrati acesat blog, de ce lasati pe blog astfel de aberatii. Tristarul asta este paralel cu logica si cu scriptura deopotriva. Sustine ca Onan poate fi socotit ucigas! Trebuie sa fii un pic…. ca sa sustii asemenea ineptie. Doamne ai mila!

  1. Aurel, usurel frate.Eu nu am facut mincinos pe nimeni spunind nume.
   Am folosit numele Onan ca sa inteleaga si unii ca tine ca cei care fac asa ceva, adica ma gindesc la „refuzul” de a avea urmasi prin „metoda” lui Onan, de fapt sunt niste mincinosi.Ei doresc numai partea placerilor, nu implinesc porunca primordiala ” inmultiti-va…”
   Demonstratia mea este legata de formele de pacatuire, in acest material chiar nu am nimic cu sfintele scripturi… Doar pacatosii care se impotrivesc vor avea de-a face.
   Nu e greu de inteles, depinde cu ce „intentie” citesti.
   Si as dori sa-ti spun ca nu sunt „paralel” , sunt perpendicular.Mare diferenta. Mai ales ca doresc din toata inima sa intelegi ca eu sunt foarte interesat, chiar indragostit de provocarile din temele blogului. Si nu uita, sunt numai in clasa ” a treia”, asa ca incearca sa ma intelegi , ca oricum rivna si interesul nu mi le poti lua. Ba chiatr te invit in continuare sa lasam „tonurile” mai jos si sa o lamurim.
   Revin ca sa intelegi.
   – eu spun ca este un mincinos cel care ” arunca saminta ” ( ca sa nu mai zic nume, am vrut sa fiu mai finutz) pentru ca minte referitor la singura parte de participare la creatie, aceasta fiind atributul strict a lui Dumnezeu;
   – uciderea – asta cred ca ai inteles-o ca pacat pentru ca din punct de vedere al infractionalitatii, al justitiei si al tanatologiei sunt ferm convins ca nu stii nimic.
   Fratele meu, Asa a vrut Dumnezeu, vreo 20 de ani aceasta a fost munca mea din care mi-am cistigat piinea.Si nu a fost neagra, Slavit sa fie Dumnezeu.
   Bucuria mea este ca abia acuma inteleg COMPLET acest tablou, adica si din punctul de vedere a lui Dumnezeu. Pe vremea scolilor mele , invataturile aveau alte canoane, dar cu tristete iti spun , nimic legatura cu Dumnezeu. Acuma intelegi pozitia mea?
   Chiar ca a fost o „gluma buna” din partea ta ca sa-mi atribui judecata ca mincinos pentru Onan. Fii sigur ca eu am inteles si una si alta.
   Fii binecuvintat.

   Fii binecuvintat.

   1. PS . Din motive imputabile mie, am folosit termenul de „mincinos” in loc de „ucigas”
    Si daca tot am mai deschis o postare, as intreba cu toata dragostea pe fr Aurel: citi copii are? Si in oricare dintre situatii, Dumnezeu sa binecuvinteze pe fr Aurel, familia si casa lui.
    Apropo: am „documente” proaspete ca nu sunt nici un pic….sunt chiar foarte normal.Sau cel putin asa spun documentele, cit despre biblie, sa fim mai cu atentie cind spunem despre un frate ca este „un pic….” si mai cum?
    Fiti binecuvintati.

   2. Nu inteleg care-i traba cu expresia „mincinos”. Scrii urmatoarele: „Chiar ca a fost o “gluma buna” din partea ta ca sa-mi atribui judecata ca mincinos pentru Onan.” Chiar nu pricep ce vrei sa spui! Oi fi si eu mai greu de cap…

    Esti extrem de dezorganizat in idei si induci multa confuzie in comentarii. Un sfat: scrie mai scurt, si mai concis. Dar hai sa discutam serios. Organizat. Sa terminam cu „larma” ca la gradinita.

    1. Am fost intrigat de faptul ca scrii: „…in Geneza 38 cu 9 avem foarte clar caracterul de UCIGAS a lui Onan, pentru ca , asa cum am spus, noi nu stim, nu avem criterii clare de unde incepe viata.” Nu este adevarat. Se stie cu mare exactitate cand incepe viata. In conformitate cu Association of Pro-Life Physicians” citez in engleza:
    „According to this elementary definition of life, life begins at fertilization, when a sperm unites with an oocyte. From this moment, the being is highly organized, has the ability to acquire materials and energy, has the ability to respond to his or her environment, has the ability to adapt, and has the ability to reproduce (the cells divide, then divide again, etc., and barring pathology and pending reproductive maturity has the potential to reproduce other members of the species). Non-living things do not do these things. Even before the mother is aware that she is pregnant, a distinct, unique life has begun his or her existence inside her.”
    Astazi exista dovezi zdrobitoare in favoarea ideii ca viata incepe in momentul fecundarii, cand celula masculina si cea feminina se contopesc. Prin unirea lor ia fiinta o noua entitate care intruneste toate cele cinci caracteristici ale unei fiinte vii:
    – Entitatile vii au un nivel extrem de organizare
    – Toate entitatile vii au abilitatea de dobandi / de a-si forma materie si energie
    – Toate entitatile vii au abilitatea de a raspunde la mediu
    – Toate entitatile vii au abilitatea de a se reproduce
    – Toate entitatile vii au abilitatea de a se adapta
    Asa cum ai vazut si in citatul de mai sus, embrionul intruneste toate aceste caracteristici, deci este fiinta vie. Din primul moment.

    Dar cum am putea sa numim ucigas pe cineva care „ucide” (chipurile) CEVA CARE NU EXISTA?!
    Onan poate fi acuzat de altele, dar nu de ucidere. El a fost vinovat pentru ca nu a vrut sa-i ridice urmas cumnatei sale.
    Iar daca cineva implineste aceasta porunca si are 1, 2, 3, 5, 10, urmasi si practica intr-un fel sau altul controlul nasterii de copii, poate fi invinuit de pacatul lui Onan? Te intreb si eu asa, ca sa vedem de unde incepem discutia.

    2. In legatura cu „aruncarea semintei”, nu crezi ca se fac vinovati toti, dar absolut toti. Pentru ca orice cuplu sanatos casatorit dupa 20 de ani ar putea sa aiba cca. 20-21 de copii intr-o viata intreaga. (Asta se preda in universitatile lumii la medicina in tratatele de sexologie). Unde sunt acesti copii? Crezi ca Dumnezeu asta vrea de la noi? Crezi ca asta a intentionat cand a poruncit „Cresteti, inmultiti-va si umpleti pamantul” (Gen 9:1)?

    3. Si de ce esti asa de sigur ca nu stiu absolut nimic despre tanatologie? In orice caz daca crezi ca Onan are ceva in comun cu tanatologia te inseli amarnic. Cum ai putea face studii in cazul lui asupra semnelor, conditiilor si cauzelor mortii copiilor care nu s-au nascut niciodata din el? Si mai zici ca esti vertical! Paralel fratioare… paralel…

   3. Fr Aurel, vreau sa te asigur ca sunt fratele tau si nimic din cele negative care iti umbla prin cap nu sunt reale.Este o imaginatie bogata.,ceea ce ma surrinde este faptul ca tuca si crestin, avind nadejdea in Dumnezeu si dragostea de frati, la fel de bine puteai sa banui lucruri si ginduri POZITIVE la adresa mea, nu? Cei ce sunt calauziti asa cum tu spui ca primesti din partea Duhului Sfint, ei de data aceasta ai primit NU !
    Si vreau sa te lamuresc un aspect care pe mine cred ca m-a chinuit destul, dar, multumiri fie aduse lui Dumnezeu, asa cum tu spui ca primesti calauzirea, eu am primit din partea Domnului un indemn sa incerc sa te lamuresc un pic.
    Tu vii si motivezi “viata” care tu nu accepti ca a ucis-o Onan cu o DECIZIE A OAMENILOR DE STIINTA. Acestia spun ca viata este recunoscuta si exista…bla…bla…bla… si tu vi cu acest argument zdrobitor si ma indemni sa cred pe OAMENII DE STIINTA.
    Dar OAMENII DE STIINTA SPUN CA NU EXISTA DUMNEZEU !!!! Intelegi tu ce spun oamenii de stiinta? Crezi tu ce spun oamenii de stiinta?
    Ei, acuma asculta ce spune biblia despre viata.Si poate ai sa te lamuresti de felul in care socoteste Dumnezeu viata. Eu cred ce spune cuvintul lui Dumnezeu.
    Evrei 7 cu versetele 9 si 10:
    9. Mai mult, insusi Levi care ia zeciuiala, a platit zeciuiala, ca sa zicem asa, prin Avraam.
    10. CACI ERA INCA IN COAPSELE STRAMOSULUI SAU , cind a intimpinat Melhisedec pe Avraam.
    In aceste conditii prezentate CLAR si LIMPEDE de catre cuvintul lui Dumnezeu, tu ce crezi: pe oamenii de stiinta sau pe Dumnezeu?
    Este atit de simplu. Oricum eu te iert si te iubesc cu o dragoste agape, dar pe viitor te rog frumos sa ai grija cum te porti cu cuvintul lui Dumnezeu, si numai pentru motivul ca eu il iubesc atit de mult.
    Partea a doua.
    Prefer numele de TRISTARUL, pentru mine este cel mai frumos nume si parerea mea despre mine o cunosc numai eu si Dumnezeu si vreau sa o pastrez asa.
    Dar, ca frate in Domnul Isus (daca esti) vreau sa ne lamurim: cu ce esti mai bine, mai multumit, mai implinit ,mai …cum vrei tu daca eu semnam ca si tine cu un nume mai pe intelesul tau: Gheorghe, Vasile, Ion, Mihail, Alexandru sau cite nume nu or mai fi?
    Iar ca sa ne cunoastem, asa cum tu spui, apoi trebuie tinut cont si de parerea mea. Si eu zic: omul se cunoaste la drum lung si la ….bani. Fii pe pace, sunt un crestin pacatos ca si tine, si amindoi suntem egali inaintea lui Dumnezeu.
    Cit despre fata mea , as vrea sa stii ca mama mea spune ca sunt cel mai frumos baiat din lume,Nu am nici o problema, pot pune poze ca si asa sunt singur, ceea ce ti-am scris tie era acoperit duhovniceste, adica “sa nu cauti la fata omului” dar ai inteles mai greu sau deloc apropoul meu.Ma gindesc in fiecare zi ca este ziua Domnului si pe linga celelalte, biblia mai spune si…”veseliti-va’ntrinsa “. De acuma voi fi mai serios.

    Trebuie sa-mi cer iertare ca am postat prima data la alt material aceasta „lucare de raspuns” pentru fr Aurel.
    Fiti binecuvintati.

   4. Fratele Aureeeeeeeeeel ! Wher are you ? Nu te aud fratioare, ce s-a’ntimplat?
    Ti-am raspuns dorintelor tale si ma gindeam ca n’ar strica sa spui doua cuvinte
    intelepte ca un om intelept.S-au te-a inecat stirea , mai ales ca nu este de la cei cu stiinta
    Stiind fa fiul meu mai citeste si el blogul, risc si fac o marturisire despre Daria, fetita lui de 2 ani si 7 luni. Cind simpte la telefon ca vreau sa inchid, ea spune repede : tu nu poti sa spui la revedere pina cind noi doi discutam. Si are 2 ani si 7 luni si Dumnezeu a ingaduit sa vorbeasca la aceasta virsta foarte inteligibil, curios de clar. Bunul Dumnezeu sa o binecuvinteze. Si iaca asa mai intekegem o data de ce se spune ca trebuie sa ajungem ca si copilasii.
    Har si pace Aurel, tie si casei tale ( ai ramas dator cu un raspuns , cu toate ca eu te-am intrebat primul si la noi la orele de gramatica am invatat ca la o intrebare se raspunde cu un raspuns, nu cu o alta intrebare. Dar eu fiind anonim m-am comportat corect nu ca cei care se semneaza)

 5. Frate ,Aurel

  Noi nu dorim sa monopolizam in totalitate activitatea Blogului, dar o sa intervenit ori de cite ori credem ca este necesar.
  Toate articolele mai contraversate pe care le expunem pe blog, sunt tocmai cu scopul de-a provoca la discutii libere, de unde pot invata si alti care poate au invataturi, dobindite din anumite cercuri s-au biserici legaliste, nu conform Cuvintului Biblic.
  Ai ocazia ocazia atit tu cit si alti sa raspundeti la provocarea facuta, de fr. Tristarul.
  Totul facut cu bun simnt, biblic si fara atacurile la persoana.
  God bless you.

  Mike

 6. Tristarule, iti raspund la intrebarea cati copii am daca imi spui si tu varsta si cati copii ai. Ca sa ne intoarcem la „dezbaterile” de nivel infantil. Asa, sa ne rada si curcile…

  1. Sigur ca pot raspunde , ba chiar am raspuns fratelui Mike o idee mai sus. Am anticipat curiozitatea ta. Cit despre parerea ta legat de dezbatere, eu cred ca este o parere buna. Umorul este sanatos, risul ingrasa , zic unii . Cit despre curci e de bine pentru ca vine sarbatoarea multumirii si americanii maninca numai curca si curcani.Si s-au mai molipsit si altii de la ei ca …tonul face muzica.
   Cu infantilitatea, deh…mai am putin si cu ajutorul Domnului voi trece si pe acolo.Sau macar asa se spune ca batrinii dau in mintea copiilor. Si asta mi se pare de bine. Domnul Isus spunea ca daca nu vom ajunge ca copii…greu frate Aurel, greu.

 7. Dragu’ meu Tristar,l-am inteles ghinisor pe Aurel in ce se opinteste el si cat se stradueste sa lege intelesurile ,da vine acu si mosu’ tau din State sa-ti insenineze o’mpicutz pasii spre cea de-a doua copliarie !. No acu’ fi dragu’ mosului pe pace ,(da si cu mare bagare de seama) si lasa ca nu’i bai daca numaru’ perilor albi este direct proportional cu intelepciunea ! .Rau’i rau pe toarte fetzele !.(asta numa ‘n cazu ca nu duci in gene chelia stramosilor !); iar „raul, pizma,gelosia si ispita”constatam ca au triumfat in Izbanda Celestica cu mult inainte ca Lucifer cel Sclipitor sa ajunga pe pozitie de Mare Lider ,batut capotonat si poleit cu pietre scumpe. Asa grozav,tzantsos- falos si luminos cum era, „deodata din senin” a ajuns subit cuprins de invidie si gelosie pe suveranitatea lui Dumnezeu Creatorul .Apoi il pune „pacatul” (ispita ?) sa comploteze „lovitura de stat”,reusind sa corupa o buna parte din Parlamentul Divin . No, ia ajuta-ma sa ma luminez democratic (ori dogmatic) si sa spui Mosului cine oare a reusit sa-l ispititeasca in asa hal cosmic pe Stralucitorul Lucifer ??!!. Nu cumva duhul lui Michidutza ori Ucida-l Toaca???!!!. In nedumerirea Lui , nici chiar Atotputerinicul nu ne-a luminat cu vre-un raspuns concludent si linistitor !; cat despre” ingustimi si lacune” geriatrice , tineretea are mult mai mult loc pentru viraje lipsite de indoituri concave si atingeri prin frecare !. Cu mult drag , Mosu ‘

 8. Dragul meu Mos. Nu cred ca trebuie sa mai descriu bucuria unui raspuns al tau. Chiar daca, spre exemplu imi dai u REBUS atit de tilcuit, dar tot ma bucur. Si bucuria este si mai mare cind ma ajuti ca prin intrebuintare sa-mi tin mintiuca treaza.
  Mosul meu, problema „viata” am avut-o ca obiect al muncii pina la pensionare.Si , asa ca si „nemtii” si eu am stiu „stiintific” cum vine treaba .
  Dar slavit sa fie Dumnezeu ca intr-o zi, prin dragostea lui, m-a destupat la ochi si acuma cred ca vad „complet”. Pai Mosul meu, daca Oamenii de stiinta spun ca nu este Dumnezeu, iar biblia imi spune ca Levi dadea zaciuiala fiind in coapsele stramoslui sau Avraam, pai asta este. Nici nu incape vorba pe cine trebuie sa cred. Slavit sa fie Dumnezeu.
  Partea cea frumoasa a „ridicarii mingii la fielu”, apoi numai MINDRIA cu formele ei derivate ,adica de la orgoliu pina la prostie (trecind prin ura si nesupunere) doar acesti parametri corespund ispitirii Marelui Lider a veacului acestuia. Nu-i greu de priceput, dar eu zic ca asemenea aspecte nu-i bine nici sa fie pomenite intre noi. Vorba unor „politruci” , nu este productiv sau este contraproductiv.Iar daca aceste fatzte (rele toate) caracterizeaza, asta inseamna o mare ratare pe toate planurile.
  Mare importanta insa are aspectul legat de „pagubele”create, pecetea acestora fiind PACATUL care pune un zid de despartire intre faptuitor si Dumnezeu, iar plata este MOARTEA.
  Ba dupa comiterea lor, intariti de „comunicatele ” oamenilor de stiinta, vin, se aseaza linga tine pe banca si cica cer si ei simpt prezenta lui Dumnezeu si a Duhului Sfint. Deci nu a fost destul pacatul initial, mai era nevoie si de aceasta minciuna rostita cu voce tare.
  Bunul Dumnezeu sa lumineze pe oricene are alta parere decit cea din biblie, alta decit CUVINTUL lui Dumnezeu care este DA si AMIN.
  Mosul meu drag, fi binecuvintat si umplut de Duhul Sfint pentru a putea raspindi dragostea frateasca din belsug.

  1. Danut draga, pina la 50 de ani am fost „capetenie” nu numai pierdut. Si asta nu ar fi latura cea mai rea. Sotia mea…probleme…. multumesc lui Dumnezeu si pentru acesti doi. Sunt darul lui…primul ca in orice familie, dar al doilea…puteam sa vad de pe atunci puterea lui Dumnezeu in casa mea, in familia mea.
   Lucrurile insa au urmat planul lui Dumnezeu si slava LUI, ca nu am vrut eu a fost cum a fost, dar marit sa fie numele LUI, sa vezi ce s-a intimplat cind a venit vremea potrivita!
   Si stii ce mai cred? Fr Danut, Dumnezeu stie mai bine locurile in care copii pot creste spre gloria si slava numelui SAU.
   Fii binecuvintat.

 9. acest comenteriu este valabil pentru domnul Tristarul avocatul inversunat al lui Dumnezeu. Cititi cu atentie cuvantul ca la geneza 28:1 Dumnezeu i-a binecuvantat, nu le-a poruncit, si nu mai judecati ce se face sub plapuma oamenilor ca nu cunoasteti motivul fiecarei familii in parte fiecare are motivatie unica si particulara e, asa cum ati avut si d.vstra pe-a dvs. Fiecare sa-si pastreze incredintarea.Nu va va judeca Dumnezeu pentru pacatele altora in caz ca acesta este un pacat, aveti grija de pacatele dvs. Din discutia dvs. strabate multa rautate, legalism, si parca ati fi la poarta raiului sa spuneti cine intra si cine nu intra. Ce bine ca nu santeti portar la poarta raiului.

  1. Tristarul iti multumeste de indemnuri si te binecuvinteaza.
   Iar ca semn ca te iubeste, Tristarul iti multumeste de dragostea aratata in comentariul tau, si mai ales pentru judecata.O iau ca pe o mustrare si pe viitor voi tine cont de ea.
   Apoi, ca un vrednic avocat, te indeamna sa iei aminte ca VT a avut ca finalitate rastignirea Domnului Isus.Iar in marea ta dragoste pentru un frate slabut asa cum este avocatul Tristarul, el nu a inteles de ce il pui pe o cale gresita. Macar textele din biblie sa fie redate exact, fiinda este si aceasta o forma de dragoste pentru Dumnezeu. Si citez Geneza 28 cu 1 din biblia mea: Isaac a chemat pe Iacov, l-a binecuvintatsi i-a dat porunca aceasta:”Sa n u-ti iei nevasta dintre fetele lui Canaan,. Asta scrie, asta citim.Cit despre judecata, daca o simti, este tot din biblie.Biblia mea spune ca noi trebuie saa ne judecam unii pe altii, ca la cei din lume oricum nu avem ce cauta. Iar daca ap Pavel ne spune despre om de cind incepe el sa fie, uite, am de facut o corectura. Fiindca Planul lui Dumnezeu este facut inainte de toate, fiecare viata exista din acele momente.Nu este important cind vine vremea intruparii fiecaruia pentru ca tot la vremea socotita de Dumnezeu se intimpla si aceasta. Zilele mele sunt cunoscute de Dumnexeu mai inainte de a fi vreuna din ele.Deci daca Dumnezeu spune aceasta, inseamna ca asa este.Eu , ca viata exist inaintede a fi vreuna din zilele mele. Si conform bibliei te intreb, cine si pe ce motiv poate opri, curma sau ucide aceasta viata?
   Vorbim de viata nu de trupul de carne, nu de trupulin care Dumnezeu pune suflarea de viata.
   Ma gindesc ca , si daca nu esti in acord cu felul meu de a pricepe cuvintul, totusi ma gindesc ca poate vei incerca sa te gindesti mai mult inainte de a scrie o opinie. Si, asa avocat cum sint, eu respect opinia ta, singura diferenta este ca nu spun amin.
   Cit despre felul de viata sub sau peste plapuma, nu cred ca mi-am permis sa dau indicatii, eu am incercat sa descriu cum vad eu pacatul si am facut-o cu toata dragostea. Nu sunt la poarta raiului desi mi-ar place nespus sa fi ajuns macar pina acolo. Cit despre legalism, nu stiu ce vrei sa spui, dar stiu ca pentru crestini, cuvintul sfint este DA si AMIN, indiferent de felul in care noi il vedem, il citim si il traim.Sa ma pazeasca bunul Dumnezeu sa trebuiasca sa duc o asa mare povara cu impartitul, dar insasi faptul ca scrii aceasta remarca ma face sa cred ca tu trebuia sa citesti o alta postare, cea legata de mintuire.Iti doresc mult har si pace sfinta, iar pe viitor, asa cum au precizat proprietarii blogului, hai sa dezbatem temele propuse fara a ne da cu parerea despre fratii care participa.Are fiecare crucea lui, fii pe pace.
   Fii binecuvintat .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: