LACRIMI PENTRU AMERICA – „Nostalgia anilor ’80”

Odată cu  împlinirea vârstei de 95 ani, a celui mai influent evanghelist al secolului 20, vrând, nevrând, m-am dus cu gândul la perioada venirii mele în Statele Unite.

Pe timpul acela erau în prim-plan doi evangheliști foarte proeminenți, care exercitau o puternică influenţă pe tărâm spiritual.

Este vorba, bineînțeles, despre Billy Graham și Jimmy Swaggart.

BG4

JS5

Făcând o paralelă și urmărind parcursul acestor doi oameni influenți în timp, vedem cu claritate că astăzi, după o perioadă de 30 ani, ceva îi diferenţiază net pe cei doi.

Billy Graham este cel puţin la fel de respectat ca şi în trecut, dacă nu chiar mai mult, în vreme ce Jimmy Swaggart este un slujitor local de care au uitat aproape toți din generația mea, iar cei mai tineri, din generația de astăzi nici măcar nu îl mai cunosc, poate doar din cărți au aflat despre el. Cu toate ca după aprecierile mele, Jimmy Swaggart avea la un moment dat şanse să fie chiar mai influent de cit Billy Graham.

BG2

JS3

Dar ce s-a întâmplat, cum s-a ajuns ca Jimmy Swaggart să devină un anonim, în comparație cu Billy Graham?!

Răspunsul este, foarte simplu: cochetarea cu păcatul! Jimmy Swaggart a fost prins de două ori în situații foarte neortodoxe, lucru extrem de ruşinos şi pentru un creştin de rând, şi cu atât mai mult pentru un mare evanghelist.

John Piper, spunea nu demult, un lucru, atât de adevărat; ,,Mulţi slujitori cu un potențial spiritual extraordinar, nu au putut fi folosiți de Dumnezeu, datorita cochetarii cu păcatul.

Uitându-ne la starea de astăzi a bisericii SUA, dar şi la starea spirituala a bisericii de pretutindeni, nu pot să spun decât faptul ca America are nevoie acută de un Reagan, iar biserica de cel puțin un Billy Graham, iar dacă ar fi posibil de cât mai mulţi.

Cu toți vorbim despre trezire spirituală, un lucru foarte bun și necesar. Dar totuși, de ce întârzie trezirea? Sau poate că trezirea în multe biserici locale a și început, dar cei mai multi în loc s-o vadă o condamnă, fără să realizeze acest lucru. De fapt, s-ar prea putea ca mulţi dintre noi să avem o definitive eronata despre trezire.

Dacă ne uitam în Cuvântul Domnului, vedem că trezirea are un răsunet mare peste ani sau chiar zeci de ani, nu este vorba doar de o emoţie de moment, de un weekend bun, plin de entuziasm, cu mulţimi de oameni care vin în faţă, iar în săptămâna următoare îşi reiau viaţa ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, nu se vede nicio schimbare în ei, în cei care au fost atât de mișcați şi exaltaţi cu doar câteva zile în urmă.

Să luam doar două cazuri și le analizam puţin, pentru a vedea ce înseamnă trezirea spirituală:

1. Faptele Apostolilor cap.2, unde la predica lui Petru se pocăiesc aproape 3000 de persoane.

2.Trezirea de la Azusa Street, din California.

În ambele cazuri, vedem cum cei care s-au predat, au continuat să aibă impact asupra altora din jurul lor și peste zeci, sute sau chiar mii de ani.

Cum se face că cei treziți astăzi nu mai prea au niciun impact? Revenind la Billy Graham, impactul lui asupra a milioane de oameni, s-a datorat TRAIRII A CEEA CE PREDICA.

Multe din bisericile care s-au deschis în ultimul timp, sunt contestate de cele existente doar pentru simplul fapt că sunt diferite. Noi cu toţii uitam că același lucruri s-au spus și despre bisericile noastre când au început să se desprindă de bisericile tradiționale. Nu cumva unii dintre noi au aflat ceva ce noi nu știm și acel ceva i-a făcut să se trezească, renunţând; unii la bisericile legaliste din care făceau parte, alții la cele liberale (ambele foarte neprietenoase unei treziri reale), și au început ceea ce aduce cu adevărat un impact spiritual cu efect profund şi de durată.

Eu cred că înainte să ne dăm cu părerea despre o lucrare, ar trebui să fim interesați a cunoaște mai multe detalii, fără să blamăm ceea ce nu înțelegem, fiindcă s-ar putea să condamnăm chiar ceea ce noi de fapt cautam; TREZIREA REALA.

Avem grupuri și organizații evanghelice dintre cele mai sofisticate. Avem lideri cu tot felul de titluri și poziții. Avem seminarii mai multe ca oricând. Avem condiții (clădiri cu aer condiționat, coruri, fanfare, etc.) mai mult ca niciodată și totuși, trezirea spirituala întârzie.

Ce l-a făcut totuși pe Billy Graham să fie folosit de Dumnezeu la nivelul la care a fost folosit?

Pentru cei care au citit biografia evanghelistului Billy Graham și i-au urmărit activitatea, este cu neputință să nu fi observat calități, care alături de respectarea principiilor divine, caracter, dedicare, renunțare, disponibilitate, au atras un Har special asupra lui, pe care l-a folosit pentru a lucra la mântuirea a milioane de oameni. Umilința a fost una dintre aceste calităţi, care l-a caracterizat permanent. Cuvântul Domnului ne vorbește foarte clar, faptul ca DUMNEZEU este împotriva celor mândri, dar celor smeriți le dă Har.

TREZIRE SPIRITUALA SE PRODUCE ACOLO UNDE OAMENII TREC DE LA TEORIE LA FAPTE CONCRETE.

Cum vom cunoaște când are loc o trezire spirituală în biserica noastră, sau în comunitatea noastră?

Atunci când îi vedem pe cei care au experimentat trezirea că sunt diferiți, se sfințesc în fiecare zi, trăiesc cu adevărat doar pentru cer, iar cei din jurul lor văzându-le viaţa, se pocăiesc și ei.

De aceea trezirea poate să înceapă, chiar cu mine sau cu tine. Astfel, oamenii văzând în noi schimbare, să dorească și ei să facă acel pas. Doar faptul că le spunem celor din jurul nostru că noi suntem creștini, iar viaţa noastră lasă de dorit, șansele să-i câștigăm pentru ISUS vor fi minime, sau inexistente. Lumea se uită cum trăim, nu doar cum vorbim.

Domnul să ne ajute la asta.

16 gânduri despre „LACRIMI PENTRU AMERICA – „Nostalgia anilor ’80”

 1. Draga Mike, cand eu am sosit in America ,Swaggart era pe val, aplaudat din toate partile culoarelor naivilor evanghelismului american ,gen PTL. Billy Grhahm ,pe langa reputatia lui de evanghelist al maselor,dobandit in stadioane si locuri largi, era solicitat si”folosit” pentru popularitate si de cei din jurul Casei Albe, de politicienii ascunsi sub scoarta republicana. Sa-i comparam pe cei doi prin analogie, eu consider ca totusi o exagerare dplasata si nepotrivita in acelasi timp. Sa-l comparam pe Simionuc, in cojocul lui rupt stand la anvon alaturi de Dr. Iosif Ton ??!!. In sartmana si saracacioasa’mi biblioteca, pe unul din rafturi,am si cateva carti indragite ,precum ” Judaism and Christianity -The Differences ” ,” O Jerusalem !” , „Palestine- A personal History” cat si cateva ce-l contureaza bine pe B.G. : ” „Peace With God” , „The Secret of Happiness ” , „Answers to Life’s Porblems ” si ‘ Just as I am ” -autobiografie -publicata in 1997 . Primele au fost publicate in articole in sindycated newspaper columns, succinte , under the title ” My Answer” by the Chicago Tribune & New York Syndicate Company , Inc. iar altele intr-o colectie publicata de B.G. intitulata ” The Inspirational Writings”. Cand marfa imoralitatii si ipocriziei cat si sinceritatea ajung expuse pe taraba pietei spre vanzare si cumparare, sunt destul de greu de diferentiat ca ambalaj, aspect si prezentare. Asta numai in cazul cand nu permit sa fie „gustate” in pralabil , sa fie cunoscut si locul si „pamantul” lor de provenienta !; dar cum mosu a procurat si samples ‘gustative” si investigative, este mai usor. Tot ce-i fals nu dainuie.
  Nu vreau sa denaturez subiectul tau ,ci dimpotriva doresc sa-l intregesc folosind cateva pelicule de valori si subiecte opuse : prima, foarte „indigena” ce este greu asimilata de cei ce se considera „emancipati” teolgic :http://www.youtube.com/watch?v=Hx4m1I0HZJ0
  A doua, este ceea a „istoricilor”, ce au probleme in a intelege Istoria Vechiului Testament ,raportata la realitatea acuta si conflictuala a Statului Israel ,dintre „crestinii”antisemiti , evrei hasidici, evreii liberali, musulmani si urmasii autentici ai lui Mesia :

  Este deosebit de trist, dezgustator de deplorant sa constati ca multi din cei ce initiaza azi „desteptari” premergatoare unei autentice TREZIRI,continua sa fie falsi ,sa doarma „somnul cel de moarte „-. Oare cum trebue tratati acesti „actori ” ce sufla si suna strident „goarna trezirii ” ??!!

  1. Draga Mosule, nu te inteleg.Nu cred ca poti face o paralela, intre diferenta dintre BG si JS s-au Simionuc si Ton.Te rog explicate.
   Nu stiu ce dovezi ai tu la adresa lui BG, dar in ce ma priveste, eu cred ca BG, a fost un evanghelist, cu un impact deosebit in ultimi 60-70 ani.
   In ce priveste TREZIREA SPIRITUALA, crede-ma ca in multele mele calatori si vizite la diferite biserici,atit in SUA, cit si Romania, chiar stiu anumite biserici unde lucrurile se misca in directia buna.
   S-ar putea ca tu esti prea izolat acolo in Indiana si folosesti ca sursa de informare, doar internetul.Izolarea are beneficiile ei, dar si dezavantajele ei.
   God bless you and yours.
   -mike-

   1. Dragul meu Mike, ,sarmanul BG ,spre batranete a cam calcat strmb in alunecusuri filozofic-democratice, ce ne invata pe toti aici „sa ne iubim” neconditionat iar mantuirea si salvarea poate fi obtinuta si in alte religii ,chiar departe de Mantuitorul :http://www.youtube.com/watch?v=4MZWug3QAvs Nu stau numai in padure ,cum vad ca-ti imaginezi .L-am intalnit personal pe Bill Hybels si l-am ascultat live pe Rick Warren cum canta in struna homosexualitatii cum ca ar fi nicidecum o deviere spre pacatul sodomic ,ci o orientare a timpurilor moderne ce nu deranjeaza cu nimic Divbitatea ,atat cat ea exprima dragostea dintre doi oamneni ,indiferent de sex.

    1. Draga Mosule
     Cred din toata inima in cuvintul din Fapte; 4-12 Singurul NUME in care putem fi mintuiti este numele ISUS.Cred ca asa dupa cum si tu mentionezi, la BG, batrinetea si-a spus cuvintul.Oricum eu cred ca Dumnezeu va sti sa-l judece drept.Mie imi place sa vad lucrurile bune la oameni, iar la BG, se poate vedea o viata intreaga de asemenea fapte cu impact mare pentru imparatia cerului.
     God bless you.
     mike

   2. Fr Mike (Oregon???) daca ai fi urmarit aceasta depozitie clara si de netagaduit, ma intreb daca ai mai fi afirmat aceleasi cuvinte catre Mosul?
    Ma intreb daca acele „multe” biserici aflate in „directie buna” ar corespunde criteriilor enutate atit de convingator ( si si biblice in acelasi timp) de acest frate? Mi-ar place sa aud parerea ta dupa ce vei viziona materialul .( si nu este singurul al acestui crestin, pentru ca eu il identific un crestin si nu numai un credincios).

    Cred ca vine vremea sa se clarifice multe din nebuloasele evanghelicilor pe care teologii i-a ingropat doar-doar sa nu vada adevarul.
    Abia acuma se poate intelege ce importanta are (nare nici o importanta) armenianismul, calvinismul, anabaptismul, etc-ismul…
    Eu, urmarind si urmind cele marturisite de acest frate scump MOSUL meu, m-am dezmeticit un pic si, asa cum vezi in acest material, lucrurile sunt foarte deosebite.Una este crediciosia ( a nu se confunda cu credinta) si alta este crestinismul.
    Te poti trezi a fi credincios dar… nu crestin. Crestin poti fi NUMAI CU ISUS, credincios, credincios este si cel ce crede intr-un milion de idoli in India. Si satana este credincios cu ai lui…dar se infioara si…nu este crestin, traieste impotriva crestinismului.
    Fii binecuvintat.

 2. In primavara anului 1975, in Gherla ,in curtea de plimbare , in uniforma lui vargata de recidivist ,cu pasi rari, se plimba un detinut. Inalt, blond, slab si palid. Acolo dintre zidurile inalte ,sub supraveghierea agera agardianului din turela, din cand in cand, incruntat si orbit de stralucirea soarelui primaverin,isi ridica privirea spre cerul sfidator de albastru si zambea .Semana destul de mult cu Steve McQueen. Eu, cu o durere cranceta in spate si-n genunchiul drept, chiopatand si opintindu-ma ,veneam in spatele lui ,cautand sa tin aproape. El fluera incet ,extrem de melodios un cantec. Mereu acelasi cantec ce l-am recunoscut ascultandu-l si cu o saptamana in urma, fluerat tot de el. Nu eram camarazi de celula ,deci sanse sa-l invat si eu , sa-i aflu si cuvintele,partea lirica erau putine. M-am apropiat si desi regulamentul ne interzicea sa dialogam ,l-am intrebat : „-cum se numeste melodia ?”
  ” -„canarul ” timisorenilor „Phoenix” ” mi-a raspuns el in soapta, peste umar. Apoi a continuat sa-l fluere si mai intens . Desi militianul a observat discutia noastra, a trecut-o cu vederea. Era o zi buna si insorita in Gherla, atat pentru el cat si pentru noi .In urmatoarele sase luni , cand admosfera penala s-a mai indulcit, ne-am reintalnit in atelierele de imbracat damigene si impletit cosuri din nuiele de rachita. Lucram alaturi si invatam poezii si cantece ,toate pe cale orala. Preferatul lui era Lucian Blaga. Si el dupa eliberare ,s-a dus la lancram ,la mormantul lui ,sa-i asterarna un buchet de flori de camp pe mormant.Cu ajutorul lui am invatat si eu zeci de poezii si cantece. Era nascut in Medias si visul lui era sa ajunga in West Germany. Securitatea l-a adus inapoi dintr-o inchisoare din Germania Democrata ,unde fugise ascuns intr-un vagon de tren de marfuri ,incercand sa treaca in R.F.G.. Avea dosar c.s. s. fiind un aprig colaborator al postului „Europa Libera” si condamnat pentru trecere frauduloasa a frontierei de stat. Era prieten si colaborator bun al regretatului Cornel Chiriac. Numele lui era Lenghel Stefan. . . .http://www.youtube.com/watch?v=-iIHzplJSik

 3. Dear Mike ,sper ca ai vazut si remarcat urmatorul comment al infumuratului,liberalului si flamboiantul yappy Joel Osteen : http://www.youtube.com/watch?v=B4i-00c32J4. Ce parere ai de nenaivitatea texanilor ce-l asculta atat pe el cat si pe glamoroasa lui nevasta ??!!; il aplauda, il onoreaza si-i ofera spre preamarire si succes 10% din venitul lor lunar !!. Si asta cu zecile de mii .Sclipire,lux, imbuibare la apogeu, bijuterii si haine brand !. Am avut trista experienta sa cunosc si „americani-mioritici d’ai nostrii „, pastori sadea si pretinsi unsi preoti ai lui Hristos, inclinati spre stanga, atat ei cat si „preotesele” lor,ce incearca din rasputeri sa imite cuplul Osteen, in poze ,in zambete, nonshalanta si sclipire. . . ..( tare ma mananca varful degetelor sa le pun pozele lor aci la tine pe counter si taraba – la „fapte- fapte” „neo- evanghelice” !) ( nota MIR :- fi linistit ,nu-ti dau ocazia sa ma cenzurezi ,e doar o gluma trista !)
  God bless you and best wishes for you and your family !

 4. Aici in State biblia a ajuns o sursa de imbogatire mult superioara surselor oferite in spatiul politic. In Africa,Mandela a ajuns din fundul inchisorii in varful piramidei politice. Altii atat aici cat si’n Romania , datorita competitiei si concurentei ( nicidecum a onestitatii), din varful piramidei politice ajung in fundul inchisorii. Nu acelasi lucru se intmapla cu „negustorii” bibliei . Riscul lor a fost eliminat,inegzistent juridic si legal. Mai ales unde biserica a scapat de sub controlul Statului.Stapanul acestei lumi , acestori vanzatori si negustori de „speranta”,le-a netezit toate cararile, a eliminat riscul.Cu cele mai inalte calificari si titluri in scoli teologice, oratori de elita ,buni psihologi, stiu de la Marx ca religia este opium si adictie ireversibila pentru mase. Un spatiu vast de imbogatire. Uite doar imperiul catolic ce tezaur fabulos s-a strans in Vatican. Iar celibatul, pentru protejarea lui, au eliminat definitiv pretentile mostenitorilor. In ce voi srie in continuare in”destainuirile lui Mos Ion Roata” voi arata pe larg ,in detalii, voi desconspira pe Iuda Contemporanul , absolvent de Seminar ,ateu prin excelenta dar cu biblia sub brat , ce din interese diabolic- materiale , a porinit sa vanda „opium” credulilor. Si cu cat tu sarmanul esti mai dezarmat in fatza vietii ,devii dependent deacest”pusher” ce a reusit sa-ti spele creierul, citindu-ti din biblie si vanzandu-ti hapuri ; cu cat tu devii mai docil in al urma si asculta,el te va stoarce de vlaga ,iti va controla si dirija timpul tau, viata ta si a familiei tale . Iar tu ai devenit un zambie in ateleierul si laboratorul lui de prelucrare . In primul rand stoarce lunar din munca, venitul si castigul tau 10% , taxe free !. Draga Mike, inima, daragul meu, inima are ratiunile ei, pe care mintea sarmana ,refuza categoric sa le inteleaga. Apoi sangereaza indelung ,confuza si neputincioasa. Iar fara transfuzie de intelepciune bine oxigenata , se opreste, moare !. Ferice de cei umbriti de Puterea ce Minuni Face , caci doar ei sunt si raman VICTORIOSI !

 5. http://www.youtube.com/watch?v=-2IifHZ-Qoghttp://www.youtube.com/watch?v=0SiAJQEHRXk Da, draga Mike, America poate sa planga mult si bine ,dar in van ,aplecata pe propriile-i cioburi cauzate de departatra de Dumnezeu.
  http://www.youtube.com/watch?v=8-0CBP0NVeo -o natiue unita in Credinta cat si binecuvantarile lasate de Dumnezeu , cu care a pornit la intemeierea ei in 1776 ??!!. Nope, dear Mike, cum multi dintre noi, la fondarea bisericilor lor au facut un legamant pe care azi nu-l mai respecta !. So , sa asteptam binecuvantare atat timp cat credinta noastra este doar „o apa de ploaie” frumos colorata in dungi albe si rosii ori in coloane impozante, la intrarea in biserica ??!!.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: