Biserica locală: apatie, aţipire, adormire, letargie spirituală ?!

Cu siguranță nu îmi doresc să fiu un negativist care să vadă doar aspectele de criticat ale bisericii. Cred cu tărie faptul că Domnul Isus, capul bisericii, continuă să-și zidească Biserica Sa, care va fi în cele din urmă ceea ce El își dorește: “… ca să înfățișeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără sbârcitură sau altceva de felul acesta ci sfântă și fără prihană.” Ef. 5:27

Analizând însă cu realism starea actuală a bisericii – și ca român evanghelic, cu accent pe bisericile evanghelice române – pot să observ cu ușurință lipsa de vitalitate spirituală a multor biserici, precum și zbaterea acestora pentru supraviețuire. Din nefericire, se pare ca mulţi dintre liderii bisericilor locale apelează la tot felul de tertipuri şi metode mai mult sau mai puţin principiale, pentru a reuși cumva să le mai țină în viață. Faptul că cineva recunoaște sau nu acest lucru, nu poate schimba, din păcate, acest adevăr trist.

Imagine

Sunt de acord că unele biserici datorita unor membri foarte talentați, sunt în stare să producă în fiecare duminică, programe destul de atractive și uneori chiar încurajatoare. Trebuie însă, să facem diferența între programe frumoase izvorâte din abilitatea oamenilor, a liderilor care le conduc și implicarea, călăuzirea și controlul Duhului Sfânt.

Din păcate, în biserici cu mai mulți ani de vechime, bântuie aceleași simptome copilărești lipsind progresele spirituale reale, măsurate în creștini maturi și serioși cu pocăința. În ce măsură mai putem considera aceste biserici ca fiind vii, sau doar le merge numele că trăiesc?! Este evidentă nevoia unei treziri spirituale dar aceasta nu se poate produce pe baza metodelor și eforturilor firești. Întrebarea care se impune este: Ce ține de noi, ce ar trebui să facem pentru ca Duhul Sfânt să producă trezirea și revitalizarea mult așteptată?”

 1. Cunoașterea și trăirea Cuvântului lui Dumnezeu.

Cei mai mulți creștini se mulțumesc cu ce aud la biserică, fără să studieze personal Cuvântul Sfânt. Ignoranța creștinilor cu privire la Cuvânt este îngrijorătoare. Din păcate creștinii născuți și crescuți în biserici cunosc Cuvântul aproape exclusiv din predici sau învățături tradiționale ce le-au auzit de-a lungul timpului.Situația este mai gravă, acolo unde cei ce predică, nu au caracter, competențe sau chemare ori poate chiar nici una dintre aceste caracteristici indispensabile oamenilor lui Dumnezeu. Este suficient să citim cu atenție psalmul 119pentru a înțelege cât de importante sunt cuvintele, orânduirile, poruncile, cuvântul Domnului. “Învățăturile Tale sunt moștenirea mea de veci, căci ele sunt bucuria inimii mele. Îmi plec inima să împlinesc orânduirile Tale, totdeauna și până la sfârșit.” Ps. 119:111, 112

 1. Slujirea liderilor trebuie să-L mulțumească pe Isus nu pe membrii bisericii.

Se fac tot felul de compromisuri, doar pentru a păstra o liniște acceptabilă în biserici. Sunt promovați în slujire oameni care nu au nici chemarea și nici competența necesara, pentru a învăța pe alții și se face acest lucru încercând să fie mulțumite anumite persoane. De multe ori acestea reprezintă un anumit clan care dacă este nemulțumit cauzează probleme majore. Astfel diplomația, politica și negocierea au ajuns să fie metodele prin care sunt conduse bisericile. Se pare că este tot mai puțin important să conducem reprezentându-l cu adevărat pe Cel ce este Capul Bisericii – ISUS. Slujitorii din biserică sunt în primul rând slujitorii lui Isus printre oameni nu slujitorii oamenilor către Isus. Iată ce spune Pavel: “Așadar, oamenii ar trebui să ne vadă ca pe niște slujitori ai lui Cristos, ca pe niște administratori ai tainelor lui Dumnezeu… Cât despre mine, puțin îmi pasă că aș fi judecat de voi sau de vreun tribunal omenesc…Cel ce mă judecă este Domnul.” 1.Corinteni 4: 1-4 NTR

 1. Motivație corectă. 

De ce facem ce facem?! Chiar și cei mai dedicați predicatori, uneori, sunt ispitiți să își prezinte mesajul în așa fel încât ei să iasă în evidență nu Cel ce a plătit prețul pentru mântuirea noastră.

Și unii cântăreți au uitat cine le-a dat darul de a cânta și sunt mai mult interesați de popularitate, de numărul de link-uri primite pe Facebook și de cât de bine se vinde muzica lor, decât dacă Numele Domnului este lăudat.

Cred că fiecare din cei care slujim într-un fel sau altul în biserici, ar trebui să ne punem tot mereu această întrebare:De ce fac ceea ce fac; pentru lauda Domnului și promovarea Evangheliei, sau pentru a mă afirma?Ar fi regretabil ca după o viață de sacrificiu și muncă, la urmă să ni se spună că nu suntem cunoscuți, pentru că motivația noastră a fost greșită. Autorul epistolei către evrei spune: Într-adevăr, Cuvântul lui Dumnezeu… poate judeca gândurile și intențiile inimii. Nu este nimic care să poată fi ascuns de El, ci totul este gol și descoperit ochilor Lui, ai Celui înaintea Căruia trebuie să dăm socoteală.” Evrei 4:12,13 NTR

 1. Eliberarea de povara cheltuielilor administrative.

Bisericile de succes sunt cele care au clădiri mari și membri mulți. Care este însă perspectiva lui Dumnezeu cu privire la succesul unei biserici sau al unui păstor?

Adesea toți banii adunați, abia ne ajung pentru plata cheltuielilor și pentru confortul nostru, iar lucrării de misiune și extinderea a Împărăției nu-i mai rămâne nimic. Oare cum apreciază Dumnezeu acest lucru?

După standardele actuale, biserica din Laodicia este o biserică de succes. Ei puteau afirma: “Suntem bogați, am adunat avere și n-avem nevoie de nimic.” Evaluarea lui Dumnezeu însă este: “nu-ți dai seama că ești nenorocit, vrednic de milă, sărac, orb și gol.” Ap.3:17 NTR

Cu toții avem explicațiile și scuzele noastre față de aceste realități. Dar, oare din punct de vedere biblic și când vom sta în fața Domnului, vor mai ține argumentele și scuzele noastre? Privind în Cuvântul Domnului, putem vedea că atât Domnul Isus cât și apostolii – exemplele și modelele noastre – nu au făcut vreo prioritate din  aceste lucruri, care pentru noi au devenit capitale. Prioritatea lor a fost extinderea Împărăției până la marginile pământului și facerea de ucenici.

Nu pretind că am epuizat subiectul, doresc doar să lansez o provocare – celor ce o mai acceptă – pentru a realiza că suntem departe de realitatea Cuvântului și de prioritățile lui Dumnezeu. Avem nevoie de o trezire reală, nu doar de analize și vorbe. Trebuie să fim gata să facem primii pași în această direcție. Trebuie să reconsiderăm atitudinea noastră față de Cuvânt, iar dacă citind Cuvântul, realizăm că nu suntem pe o cale bună, să avem smerenia necesară și tăria de a face schimbările cerute de Dumnezeu. Este primul pas către o trezire reală în orice biserică evanghelică. Acest prim pas s-ar putea să fie extrem de costisitor. SUNTEM NOI OARE GATA SĂ PLĂTIM ACEST PREŢ?

MIKE OLARI

23 de gânduri despre „Biserica locală: apatie, aţipire, adormire, letargie spirituală ?!

 1. Fr Mike. A M I N !!!!!!!
  Aspectele prezentate sunt REALITATEA CRUDA a adunarilor. Eu zic ca macar cei care au primit invatatura apostolilor sa deosebim adunarile de BSERICA.
  Sunt in sfirsit rasplatit de Domnul Isus cu acest mesaj postat de tine. Aceasta este ceea ce eu vad zilnic si confrunt mereu cu biblia si nu-mi ies socotelile.
  Nu sunt pregatit de un comentariu la nivelul pe care il merita acest mesaj.Voi reveni.
  Si vreau sa inchei cu un gind : acest material (poate si ceva comentarii care vor apare ) sa fie multiplicat si trimis la TOATE ADUNARILE CRESTINE indiferent de denominatie.La toti este starea aceasta de inceput de lepadare de credinta, toti au spectacole de teatru si alte talente artistice, rutina, toti au nevoie de trezire si inviorare.
  Da fr Mike, asa trebuie sa se intimple cind ne rugam pentru fratii misionari.Mare Dumnezeu avem, slavit sa fie numele LUI. Bunul Dumnezeu sa te intareasca in misiunea Baia Mare si si in altele in care Duhul Sfint te calauzeste. Noi ne rugam Domnului pentru voi.
  Fii binecuvintat.

  1. Frate Tristare
   Cu ajutorul lui DUMNEZEU, pe data de 16-feb, impreuna cu inca doi misionari americani, vom zbura spre Romania.Printre alte activitati, vom avea si un nou Botez in apa, la Penitenciarul din Craiova.Apeciez rucaciunea, d-voastra si va multumesc in numele Imparatului, nostru ISUS
   God bless you all.
   mike

   1. A M I N !

    Domnul Isus si Duhul Sfint sa va calauzeasca in toate .Sa va ocroteasca in calatorie, sa va calauzeasca in raspindirea evangheliei , Domnul Isus sa va fie totul in toate.
    Fiti binecuvintati.

 2. Iata ca in urma comentariului postat ,am rasfoit fila ca sa citesc acest subiect si in acelas rind sa aduc un comentariu la intrebarea sincera ,scrisa;
  . “Ce ține de noi, ce ar trebui să facem pentru ca Duhul Sfânt să producă trezirea și revitalizarea mult așteptată?”
  Raspunsul vine cu o intrebare si poate mai multe ;
  Ce trebuie sa faca o persoana umana pentru a ajunge militar si pe urma sa obtina gradatii pentru posturi cu valoare si pozitii ierarhice?
  – trebuie sa stie ca se desprinde de viata de civilie si incepe o noua cariera cu un statut foarte strict si trebuie sa ajunga la performante prin instruire foarte severa ,indiferent de departamentul in care ajunge.
  -trebuie sa stie ca nu mai ajunge judecat pentru incalcarea juramintului si abateri de la regulile militare si secretul militar ;de catre tribunalul civil ;ci de catre tribunalul militar .
  -Si lista poate sa continue cu reguli si instructiuni foarte clare ,precise si fara toleranta.
  Asa apare si lista crestinului pentru a intelege tranzactia de la personalitatea fireasca la ceea duhovniceasca.Insa noi sintem prea naivi,visatori si unii chiar ridicoli !!De ce?
  Fiindca participam mereu la staruinte provocate si la sfirsti de program ne trezim cu multi care declara ca sint Botezati cu Duhul Sfint ,plini de putere,…..dar trece seara si vin zilele cu soare ,timp frumos si ii intilnesti in anumite locuri si constati ca acea umplere a fost una temporara ,scurta ,ca ploaia de vara care vine cu tunete,fulgere si imediat dispare.Stimatii mei ,nu trebuie sa fim copii la minte si sa ne lasam purtati de valuri si de pretentii .Trebuie sa fim sinceri si sa intelegem in primul rind cum putem sa ne transformam caracterul ,personalitatea fireasca in care ne am nascut in ceea duhovniceasca care detine un al principiu si cu un Rod diferit .Apostolul Pavel prin cateva versete ,pe inteles ne explica ,dar se vede ca nu le am invatat inca si nu am meditat destul de mult pentru a ajunge transformati si sa intelegem ca ;”Cei ce sunt ai lui Hristos Isus si-au rastignit firea pamanteasca impreuna cu patimile si poftele ei…..” Si ;
  „Daca traim prin Duhul, sa si umblam prin Duhul.”Dar stim noi ce este Duhul? Stim ce putere detine si cu ce scop ne este descoperit ?Cand o sa ajungem sa stim cu adevarat ,atunci o sa ajungem la trezire spirituala si la transformare cu rezultate ale Rodului Duhului sfint si nicidecum ale firii.Pina atunci sa nu visam,ci sa schimbam macazul in frunte cu pastorii care ne provoaca la staruinte si umplere cu Duhul Sfint.Sa nu ne autoamagim si sa ne inselam singuri ,fiindca nu lacrimile ,strigatele ne transforma ci faptele,conduita si cugetul curat care este calauzit de intelepciunea divina ce vine de sus .Si pentru a o detine trebuie sa citim,sa meditam si sa gasim placere in legea Domnului si invataturile Domnului Isus Hristos.Astfel o sa ajungem la transformare dupa cum soldatul ajunge la perfectionare prin instructie ,studiu si calificare in domeniu ,ori departamentul care si la ales pentru a duce la indeplinire misiunea de soldat,.Nu este usor si trebuie mult efort pentru transformare !Mult sacrificiu si devotament indiferent de circumstante.Luati ca exempiu pe ap.Pavel si multe alte persoane pozitive descrise pe paginile Scripturii .Si sa nu ajungem la starea celor 7 Biserici descrise in cartea apocalipsei .fiindca este scris;”…”Iata ce zice Cel ce este Amin, Martorul credincios si adevarat, Inceputul zidirii lui Dumnezeu:
  15. „Stiu faptele tale: ca nu esti nici rece, nici in clocot. O, daca ai fi rece sau in clocot!
  16. Dar, fiindca esti caldicel, nici rece, nici in clocot, am sa te vars din gura Mea.
  17. Pentru ca zici: „Sunt bogat, m-am imbogatit, si nu duc lipsa de nimic”, si nu stii ca esti ticalos, nenorocit, sarac, orb si gol,
  18. te sfatuiesc sa cumperi de la Mine aur curatat prin foc, ca sa te imbogatesti; si haine albe, ca sa te imbraci cu ele si sa nu ti se vada rusinea goliciunii tale; si doctorie pentru ochi, ca sa-ti ungi ochii si sa vezi.
  19. Eu mustru si pedepsesc pe toti aceia pe care-i iubesc. Fii plin de ravna, dar, si pocaieste-te!
  20. Iata Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el, si el cu Mine.
  21. Celui ce va birui ii voi da sa sada cu Mine pe scaunul Meu de domnie, dupa cum si Eu am biruit si am sezut cu Tatal Meu pe scaunul Lui de domnie.”
  22. Cine are urechi sa asculte ce zice bisericilor Duhul.”Oare avem urechi de auzit si ochi de citit?Dar intelepciune pentru a implini?

  1. Fr Viorel, te rog frumos sa repeti afirmatia ca tu esti cel care scrie acest comentariu la care eu am intrat. Sunt in acord cu continutul postarii dar ceva nu ma lasa sa spun amin . Oare de ce?
   Fii binecuvintat in orice loc si in orice vreme.

  2. Frate Viorel
   Completarile tale sunt bine venite.Cind eram in Romania, la frati ortodocsi se folosea o zicala: Fa ce zice Popa, dar nu fa ce face Popa.M-as bucura ca, aceasta zicala sa nu fie valabila si in bisericile neoprotestanta, dar ?? I do not know!Or do I know?😔
   mike

 3. “Ce ține de noi, ce ar trebui să facem pentru ca Duhul Sfânt să producă trezirea și revitalizarea mult așteptată?”

  Adevarata intrebare ,fiti vesnic binecuvantat de Domnul !

  Trezirea va venii numai daca vrem sa traim sincer numai pentru Domnul si Imparatia Sa si sa parasim tot ce ne tine departe de El si ne compromite mantuirea noastra.
  Acesta este pretul ,o viata sfanta traita ca Isus ,nu ca lumea.
  Cu mare bucurie imi aduc aminte de primele mele zile si luni de intoarcere la Domnul ,s-a intamplat intr-o zi,chiar de ziua de nastere a fetitelor mele in urma cu vreo 8 ani, cand am fost invitata de niste prieteni vechi la o adunare mica in casa de pocaiti ,cu vreo 30 de frati si surori crestine .am fost toti un cuget cand ne rugam ,cantam si ne bucuram ,credeam si simteam la fel si ma desparteam cu greu de ei ,caci erau noua mea familie .
  Eu una am primit cu mare bucurie Cuvantul Lui Dumnezeu de la prima predica care am ascultat-o in viata mea ,am fost strapunsa in inima si am ramas la adunarea aceasta o perioada scurta vreo doi ani si apoi ne-am dezbinat.
  Pentru mine prima predica ascultata ,a fost TREZIREA MEA ,nu uit ca acea predica s-a tinut din Biblie, Isaia 54 de la cap. 1 , nici nu va puteti inchipui ce bucurie si ce pocainta mi-au starnit acele versete Biblice ,m-am zdrobit de rusine si de pacatele mele,m-am simtit vinovata si goala ,dar Duhul Sfant mi-a umplut acel gol imediat cu o bucurie vesnica si azi am aceasi bucurie la fel caci mi-a facut o promisiune ,( nu suport adunarile cu plangaciosi si mari strigatori ,dar cu viata lor compromisa,cu lacomi ,mandri si prorocii mincinoase).

  Eu una am fost chemata sa ies afara si din religii si din culte printr-un vis de la Dumnezeu cand intra pacatul in biserica sau adunare primesc instintare ,sa ies afara de acolo si nu mai pot sta la un loc cu frati si surori mincinosi ,caci e un pericol pentru mine, ca ma intristez si sufar din cauza lor ,dar aceasta e numai pentru mine ,nu si pentru altii.
  (Apocalipsa.18:4)
  Apoi am auzit din cer un alt glas, care zicea: „Iesiti din mijlocul ei, poporul Meu, ca sa nu fiti partasi la pacatele ei si sa nu fiti loviti cu urgiile ei!
  Amin!
  Deci nu exista o trezire daca nu parasim obiceiurile si pacatele din aceasta lume , plina de invataturi si fel de fel de culte ,eu zic ca sunt prea multe religii si culte pentru un singur ISUS HRISTOS ,care nu poate fii impartit si nici compromis cu atatea invataturi si nici cu lumea ,El u merita sa fie batjocorit si nu vrea dezbinari intre copii Domnului ,dar lumea aceasta rea si nepocaita ,ne desparte unii de altii.
  Ultima trezire pe care multi o doresc v-a fi defapt al treilea mare Exod ,iesirea afara din toate invataturile si doctrinele false din denominatiuni si intrarea in trupul Domnului ,apoi fiecare ales isi va lua in primire pozitia lui in Hristos Domnul ,acolo vom fi una cu totii copii Domnului,in trupul Lui Hristos nu vor mai fi religii,culte ,organizatii si nici cel rau sa ne dezbine cum face in aproape toate adunarile si bisericile de azi.
  Cand te decizi pentru o viata schimbata trebuie sa renunti la tot ce e lumesc ,murdar si compromis , atunci va venii trezirea ,dar nu peste toti ,numai peste cei alesi si chemati de Domnul .
  Fara o dorinta a inimii si o pocainta veritabila nu va exista o trezire autentica ,adica ca o racheta care ajunge cat mai sus in cer si vesnica,ci va tinea doar cat un balon de sapun ,eu nu mai am nevoie de o trezire ,caci am prins-o si am tinut si tin cu dintii de ea ,trezirea primilor crestini de la Cincizecime, cand am crezut invatatura Apostolilor si m-am pocait ,botezat si acum traiesc Psalmul 23 Domnul este pastorul meu si El ma strange sub aripa Lui protectoare sa ma scape de primejdii si cadere in ispita.

  Tefania 3:1-20
  18. „Voi strange pe cei intristati, care sunt departe de adunarea sfanta, pe cei iesiti din sanul tau, asupra carora acum apasa ocara.
  Amin!

  TREZIREA VA VENI NUMAI DACA OAMENII DORESC O VIATA SCHIMBATA SI DEDICATA DOMNULUI 100% NU BISERICA VA FACE TREZIREA ,NU PASTORUL SAU POPA ,CI DUHUL SFANT A DUMNEZEULUI CELUI VIU PRIN MESAGERII LUI .

  Doamne ajuta-ne sa ne trezim ca sa traim o viata sfanta si curata , pana nu e prea tarziu!
  Fiti binecuvantati!

 4. Fr. Tristarul,da eu am scris ,nu scriu sub anonimat si ceea ce este scris apare cu versete din Scriptura pentru a intelege ca azi este nevoie de a se cunoaste ,invata si trai Scriptura !Sa fiti cu totii binecuvintati si nu uitati prin ce mod (fel )se ajunge la mintuire si intrare in Imparatia Domnului si Mintuitorului Isus Hristos si a Tatalui Ceresc;”….3. Dumnezeiasca Lui putere ne-a daruit tot ce priveste viata si evlavia, prin cunoasterea Celui ce ne-a chemat prin slava si puterea Lui,
  4. prin care El ne-a dat fagaduintele Lui nespus de mari si scumpe, ca prin ele sa va faceti partasi firii dumnezeiesti, dupa ce ati fugit de stricaciunea care este in lume prin pofte.
  5. De aceea, dati-va si voi toate silintele ca sa uniti cu credinta voastra fapta; cu fapta, cunostinta;
  6. cu cunostinta, infranarea; cu infranarea, rabdarea; cu rabdarea, evlavia;
  7. cu evlavia, dragostea de frati; cu dragostea de frati, iubirea de oameni.
  8. Caci, daca aveti din belsug aceste lucruri in voi, ele nu va vor lasa sa fiti nici lenesi, nici neroditori in ce priveste deplina cunostinta a Domnului nostru Isus Hristos.
  9. Dar cine nu are aceste lucruri este orb, umbla cu ochii inchisi si a uitat ca a fost curatat de vechile lui pacate.
  10. De aceea, fratilor, cautati cu atat mai mult sa va intariti chemarea si alegerea voastra; caci, daca faceti lucrul acesta, nu veti aluneca niciodata.
  11. In adevar, in chipul acesta vi se va da din belsug intrare in Imparatia vesnica a Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos.” Deci sa meditam adinc si sa traim mesajul acestor versete!!

 5. Frate Mike,raspunsul iti este bazat pe mesajul domnului Isus si ne apare cunoscut prin Evanghelia lui Matei cap.23;”.. „Carturarii si fariseii sed pe scaunul lui Moise.
  3. Deci toate lucrurile pe care va spun ei sa le paziti, paziti-le si faceti-le; dar dupa faptele lor sa nu faceti. Caci ei zic, dar nu fac.
  4. Ei leaga sarcini grele si cu anevoie de purtat si le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor sa le miste.
  5. Toate faptele lor le fac pentru ca sa fie vazuti de oameni. Astfel, isi fac filacteriile late, isi fac poalele vesmintelor cu ciucuri lungi;
  6. umbla dupa locurile dintai la ospete si dupa scaunele dintai in sinagogi;
  7. le place sa le faca oamenii plecaciuni prin piete si sa le zica: „Rabi! Rabi!”
  8. Voi sa nu va numiti Rabi! Fiindca Unul singur este Invatatorul vostru: Hristos, si voi toti sunteti frati.
  9. Si „Tata” sa nu numiti pe nimeni pe pamant; pentru ca Unul singur este Tatal vostru: Acela care este in ceruri.
  10. Sa nu va numiti „Dascali”; caci Unul singur este Dascalul vostru: Hristosul.
  11. Cel mai mare dintre voi sa fie slujitorul vostru.
  12. Oricine se va inalta va fi smerit; si oricine se va smeri va fi inaltat.
  13. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi inchideti oamenilor Imparatia cerurilor: nici voi nu intrati in ea, si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasati sa intre.
  14. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi mancati casele vaduvelor, in timp ce, de ochii lumii, faceti rugaciuni lungi; de aceea veti lua o mai mare osanda.
  15. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi inconjurati marea si pamantul ca sa faceti un tovaras de credinta; si, dupa ce a ajuns tovaras de credinta, faceti din el un fiu al gheenei, de doua ori mai rau decat sunteti voi insiva….”
  Mesajul este scris de sute si sute de ani ,dar multimile de azi sint mai straine de mesaj ,decat cei de pe timpul Domnului Isus .Si motivele sint multiple.Nu doresc sa le descriu fiindca le cunosti foarte bine din experienta vietii.
  Stiu ca le cunosti si ca te lovesti mereu de multe probleme .Sper ca meditezi mereu asupra lor prin invatatura DOMNULUI ISUS si eu iti doresc biruinta indiferent de situatie si incercare fiindca numai prin perseverenta si lupta se castiga cununa care nu se vestejeste si asigur un premiu mai presus de cat orice oferta trecatoare si ispititoare…!!

  1. „15. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi inconjurati marea si pamantul ca sa faceti un tovaras de credinta; si, dupa ce a ajuns tovaras de credinta, faceti din el un fiu al gheenei, de doua ori mai rau decat sunteti voi insiva….””

   Fr Viorel, am preluat cu copy-paste versetul 15. Ma bucur ca ai venit in sprijinul meu cu un asemenea verset. Si mie, nu multa vreme in urma mi s-a intimplat asa ceva, aproape identic cu versetul:
   – 6 ani s-au tinut aproape de mine incercind sa ma convinga cu ceea ce ei nu faceau , dar era scris in biblie
   – eram sunat si de doua-trei ori pe zi cu banala intrebare „ce mai faci? Cum o duci?”doar ca sa fie in control
   -se bagau in seama in jurul meu cite doi-trei deodata, ca sa se poata lauda ca au muncit in via Domnului si ca au facut ucenici
   -au incercat sa ma inregimenteze intr-o denominatie pe care, cu toata stradania mea nu am gasit-o si nici nu cred ca se gaseste in biblie
   -au incercat sa ma faca MEMBRU dar in ziua de astazi nu inteleg aceasta smecherie
   -multi, foarte multi dintre ei pe care eu ii cunosc foate bine dupa criteriile biblice se adreseaza cu scumpul cuvint al Domnului Isus , „frate”, fara sa tina cont ca atita timp cit ei mint, avem TATI diferiti, pentru ca tatal lor in nici un caz nu este Dumnezeu, tot dupa cele scrise in biblie
   – aceste probleme le-am discutat si cu fratii din alte adunari, din alte denominatii evanghelice si ei confirma ca si in adunarile lor se intimpla la fel.
   Deci, in concluzie, ceea ce este scris in versetul 15 din Matei 23, este reaalitatea cruda a zilelor noastre.Iar pastorii pling ca noi, cei care trebuie sa facem ucenici, nu mergem sa le aducem oite noi pentru muls.Ca altceva oricum nu fac.O…. sa nu-i jignim.Si-au facut mare parte dintre ei cite o echipa de constructori si din 10 in 10 ani reconfigureaza si remodeleaza casele de rugaciuni pe milioane si milioane de dollari ca deh…le-a crescut turma.Intre timp o pun de cite o Conventie(invatatura de la congresele PCR sau de la americani) care depaseste citeva sute bune de mii de dollari, doar ca sa aiva o masa ei cu nevestele lor , apoi rigiind a muratura sa vina sa se roage la „microfon” ca la Dumnezeu nu mai au indrazneala. Si toaate acestea pe salarii de mii si mii de dollari.O sa ma intrebi ce am cu ei. Nu am nimic.Doar mila am pentru ca nu sunt atenti la ceea ce Domnul Isus in dragostea LUI a vrut ca sa le spuna si ei din toate acestea au inteles traiul bun, confort, afaceri grase, averi, situatii sociale increngate cu folos, etc…..
   Daca vei urmari postarea pusa de Maranata vei avea acelasi raspuns.La fel a primit sa nu se faca partasa la ceea ce se intimpla astazi in adunari.Nu ti se pare ca totusi este ceva foarte important de bagat in seama?
   Nu stiu la ce te-ai gindit tu cind ai scris aceste versete dar alarma trebuie sa fie mult mai mare. Asa cred . Nu as dori sa supar interventia fr Mike.Nu stiu ce are in minte cind spune „bine punctat” dar am vrut sa sustin si eu ca ESTE FOARTE BINE PUNCTAT. Si am si argumentat asa mai scurt, ca de obicei.
   Fii binecuvintat.

 6. Da ,fratii mei !. Trebuie sa ne analizam zilnic ,plini de dragoste frateasca ,dar nedespartiti de indispensabila intelepciune in primul rand , CALEA CREDINTEI pe care trebuie sa inaintam zilnic, fara sovaire.Dupa cum vedeti , trebuie sa nu uitam caci drumul nostru trece destul de des prin zone afectate de bezna si intuneric Pentru izbanda avem nevoie de mult ulei in candele ! . Iar daca Tatal ,prin dragostea Lui ne-a luminat drumul si cararea, trebuie si este datoria noastra crestina sa sprijinim si pe cei mai slabi pe drum. Trebuie sa reusim sa indentificam si sa vedem deslusit , in primul rand ,acest flagel „evanghelic”sprijinit pe stalpii Cultului Personalitati.Bine intins ,ancorat si raspandit tot mai mult aici in America sub acoperisuri si corturi luxoase, patronate tocmai de Anania si Safira . Sa nu uitam sa veghiem ,sa nu uitam sa cerem zilnic si cu ardoare Mantuitorului si ingerilor lLui sa ne pazeasca de cursele intinse deoparte si de alta a drumului nostru de cei ce ne doresc „arzator” sa ne asociem lor si sa-i urmam. Traim timpuri de ratacire ,de departare de ADEVAR, de adancire zilnica in pacat !. Infiorator !. Doresc mult sa aprofundam acest dialog, sa va solicit si opinia voastra in legatura „zone evanghelice” de deosebit interes ,aparent fierbinti ,si’n clocotul unei noi reforme a „lumii evanghelice „.(cum Alin Cristea le categoriseste neobosit ) .Asa cum criza economica a produs un vacum ce a declansat mari tulburari globale, la fel ,si in lumea noastra zisa „evanghelica’ sufere si trece prin deosebitwe si nemaintalnite framantari de divizari si restructurare. http://blogultrezirespirituala.wordpress.com/2014/01/29/atentie-la-iosif-ton-si-clica-lui-de-eretici/

  1. Mosul meu bun, am cheltuit ceva timp, dar am citit toata postarea indicata de tine prin link.Nu stiu daca este corecta exprimarea mea, dar am ramas cu un gust amar. Prima expresie care imi vine in minte este „tara arde si baba se piaptana”
   Andrei C , tare ma tem ca a ajuns la oarece invatatura si stapinind un vocabular destul de bunicel si avind foarte dezvoltata simtul „proprietatii” blogului, de fapt pierde vremea si in cel mai bun caz intarita comentatorii cu raspunsuri nu de putine ori indraznete ca sa nu spun impertinente sau chiar obraznice.
   Dragoste de frati, iubire de oameni, smerenie…. condescendenta pentru cuvintul bibliei, lucruri rare, lipsa pe ici pe colo prin partile esentiale. Copilarii sadea.
   Sansa noastra , a crestinilor simpli si indragostiti realmente de Domnul Isus este ca pricepem modul in care se ajunge la mintuire. Nu este important ce face X sau Y in drumul lui pe calea crucii, sta sau nu pe calea ingusta.Este important ca NOI SA FIM PE CALE CU DOMNUL ISUS!!!!!!!!! Mintuirea este PERSONALA !!!!
   Mosule, asa cum spuneai tu mai ceva vreme in urma: inca nu am intilnit si doresc sa intilnesc si sa aud expresia:calcati pe urmele mele ca si eu calc pe urmele lui Hristos!
   Evanghelia curata nu detine nume de oameni din zilele noastre.Planul de mintuire a noastra a fost scris si sigilat de multa vreme, chiar inainte de a fi vreunul din lucrurile facute de Dumnezeu. A veni acuma sa ardem timpul cu Iosif Ton sau Basescu sau oricine altltcineva eu spun ca este de la satana.Este vorba noastra ardeleneasca , incurcai drace! Si el ne incurca doar sa-i dam ocazia.
   Mi-ar place sa aud o parere personala a ta despre felul in care tinerelul Andrei incearca sa se ” expuna”.Eu cred mai degraba ca este teribilismul tineretii. Bun este faptul ca are curajul sa se ocupe de lucruri serioase chiar din vremea tineretii, iar noi sa ne rugam pentru el.Dumnezeu il va lumina daca este a LUI.
   Fii binecuvintat.

 7. Tristarule , avem tare mult ,mult de citit ,mult de cercetat, mult si multe de invatat !. Nici lui Vasilica Croitor nu i-a fost usor !. Andrei (utz) ,daca tot a indraznit sa se avante, sa nu zic -sa se arunce- in valtoare si vartejuri , va trebui sa demonstreze de asemenea ca este si un bun innotator !. Inainte sa-i acord vre-o evaluare analitica de purtator nesovaelnic, neinfricat is neobosit al Crucii Mantuitorului nostru ,vin sa mai adaug ceva arhivar si istoric ,mult mai important in continuare la ceea ce el a indraznit sa publice pe blog !. (asta dependent si in cazul cand doreste si el sa cunoasca ADEVARUL ELIBERATOR !). Multi lupta pentru libertate dar nu’si dau interesul sa afle cine sta ascuns si sopteste celui din prim plan , de sub jumatatea de umbrela asezata in fatza scenei, ori cine tipareste si ticlueste de zor scriptele dupa perdelele masive si grele din spatele ei. http://misucroitor.wordpress.com/. Oare sa ne rugam si pentru pacea „Noului Jerusalem ” coborat la Redding ??!!. Dragul meu Tristar,fi pe pace, tinta noastra comuna , nimeni si nimic nu va reusi sa o reproduca, sa o copieze si apoi sa o aseze pe o alta inaltime diferita de Golgota ! love, MIR

 8. Mosul meu drag, am primit raspunsul de la Andrei C. In afara de tonul lui specific si aprecierea „de doua parale” nu am gasit nimic.. Este trist Mosul meu drag, dar, astazi recitind ceea ce el scrie in raspunsuri, a venit cu „bomba de presa”. Si asa am ajuns sa-l inteleg repede. Tinarul este absolvent a ceva scolisoare biblice, ceva institut de fabricat „pastorii celebri” si de aici se trag toate. El spune ca a avut un curs la scoala lui in care i s-a dovedit ca fiecare dintre minunile supranaturale ale lui Dumnezeu au o LOGICA impecabila.Daca tu poti intelege aceasta, atunci e clar ca eu sunt in ceata.Si ceata este densa.
  Si ar mai fi ceva. Daca citesti cu atentie raspunsurile lui, Mosul meu drag vei vedea dorinta lui de a se impune ca un bun si mare cunoscator, apoi, pentru ca „sclavii” blogului lui si-au permis sa spuna altceva decit el, raspunsut vine cu o doza destul de vizibila de obraznicie.Chiar daca nu este obraznicie este totusi o lipsa de civism, de respect pentru interlocutor, de crestere cel putin 7 ani ACASA. Este cam de prin orfelinat sau cresa, deci se impune sa ma rog si mai mult pentru el.Macar si numai pentru domeniul ales si rivna. Mosul meu drag, eu ma rog Domnului sa nu ingaduie niciodata sa fac ceea ce am vazut la acest tinerel.Este si aceasta o invatatura, cred.Iar daca fac, imi cer iertare.
  Fii binecuvintat Mosul meu.

 9. . .sarmanul Andrei, inca este in crstere spre grinda de deasupra capului !. Aureola cunoasterii „in parte”,dobandita de el in seminar, inca pastreaza miros proaspat de stampile si de cerneala. . . .

  1. Mosule, cred ca mi se poate imputa big time, dar acest Andrei este un reprezentant tipic al zonei lui. Destul de incapatinat, limbaj fix cu pretentii de limbaj academic, si cu o pretinsa „pregatire ” in zona religiei.Cit despre faptul ca vrea sa fie „seful” nu se poate imputa, el nu a apucat vremile cind in Romania se facea armata.
   Deci iaca socot ca am judecat destul dupa o pauza destul de consistenta.
   Ceva tare si frumos cred ca ni se pregateste ca prea e liniste pe aici, nu crezi?
   Asa ca uite , eu m-am hotarit sa fac galagie. Daca administratorii blogului nu mai vor sa ne dea de munca, ne gasim noi. Se zice ca atunci cind omul are timp liber si bani, apoi sa te tii de ce este in stare .Ca linistit nu sta .
   Mosule, apropo de „celebrii” de pe plaiurile evanghelice. Oare despre ce putere se vorbeste in Faptele apostolilor 1 cu 8 ? Caci ei ( si numai ei) spun ca au botezul cu Duhul Sfint. Si in acest caz, oare nu ar trebui sa vedem sau sa simtim si noi despre ce putere este vorba ca vine peste ei in acest caz? Sau si in aceasta situatie ei mint ca in atitea altele. Ca daca este de verificat, apoi lasa-ma pe mine.
   Tare ma maninca limba sa intreb in acest domeniu cite ceva dar, stii Mosul meu, in aceste zone cu Duhul Sfint este pedeapsa cea mai strasnica si nu prea am pofta sa risc .Si nici vreo trebuinta. Ca in intrebare m-ar interesa daca este posibil sa primeasca numai Duhul Sfint nu si puterea. Ca daca e posibil, atunci este simplu sa spuna ca are botezul cu Duhul Sfint, pe cind, daca spune ca a primit si puterea , ei aici se schimba calimera.Trebuie sa se vada, sa se simpta. Ori la capitolul PUTERE pauza este foarte mare. Mare de tot. Ca ma gindesc ca de aceea a intrebat Domnul Isus ce este mai usor: sa zici ca iertate iti sunt pacatele sau ia patul si dute?
   Deci si in vremea Domnului Isus, trebuiau confruntati mincinosii, trebuiau taiate posibilitatile de a rosti neadevaruri. Si in acele vremuri puterea trebuia aratata.
   Iar daca citim in Faptele apostolilor 8 cu 6 apoi intelegem si mai usor puterea. Filip, cind facea ucenici sigur era plin de Duhul Sfint, dar, in acelasi timp puterea era prezenta fiindca tot ce facea era insotit de semne si minuni, nu? Total diferit de „ajutoarele” cu care se merge astazi. Ceva nu-mi iese la socoteala, dar, pina la urma o sa ma lumineze Domnul ca doar la EL ma rog pentru intelepciune.Si inca ce tare ma rog. Si este scris ca daca cerem vom si primi.Si eu cred ca asa este.
   Sper ca esti mai bine cu sanatatea, vremea s-a mai potolit si pe la tine, cit despre mamaliguta abia astept sa fac eu una Mosule cu o tocanita de pui cu smintina si patrunjel.Si apoi, daca este servita asa fierbinte, si aceasta are un efect benefic pentru caile respiratorii. Daca se vrea ceva mai „organic” apoi puiul se poate inlocui cu ciuperci . Hribul sau galbiorul sunt indicate dar merge si Champinion mai de sera.
   Mosule, noi ne rugam pentru sanatatea ta, pentru casa ta si sa stii ca nu uitam sa ne rugam pentru pacea Ierusalimului, si de fapt pentru toata fratietatea , ca e a noastra.
   Har si pace sfinta de la Domnul isus Mosue.

 10. Da !. Este acalmia lipsita de adiere si briza ,premergatoare furtunii !. Imi amintesc de acele zile toride de vara ,cand norii plumburii inca nu se arata la orizont doar dogoarea ce patroneaza necrutatoare ,adusa de canicula ,onduleaza pe asfalt si stanci, pe acoperisuri de tabala si tigla incinsa. Iar mustele de cai,in ceasurile amiezii ,in zbor frenetic bazzzaie si pisca nemilos sarmanele rumegatoare ,impingand toata cireada in apa garlei . Dragul meu Tristar, daca ramanem curati in cuget ,inveliti protectiv in nevinovatia albilor hulubi ,dar si umbriti de intelepciune, ne mai ramane si datoria sa gustam si din mult trambitatele „roade” ale „mai marilor nostrii „. S-au autoincoronat dand din coate, rupand biserici !. S-au cocotat la vedere, la anvoane , setosi de publicitate , fara aprobarea si votul nostru !. De acolo ne sfideaza si striga sus si tare ca sunt Unsi si Alesi !. Avem datoria ,indemnul si sfatul apostolic sa veghiem !. Din DRAGOSTE am fost evertizati : „s-au strecurat printre voi . . . ” . Prin har ,noua ni s-a dat lumina si intelepciune !. Iar „Mai marii nostrii” beneficiaza din plin ,dar nu de intelepciunea noastra ci naivitatea, copilaria , emotiile si sentimentele celor slabi in credinta . Atat timp cat ei reusesc sa atraga un numar cat mai mare de suporteri Cultul Personalitatii lor TRIUMFA ! . Uite aici o mica analiza si un efort al unui om stetos , temerar ,profund interesat sa afle Adevarul :http://vesteabuna.wordpress.com/2010/11/30/aveti-darul-vorbirii-in-limbi-va-rugam-o-mostra/ yours, MIR

 11. Se gasesc tot mai multi care cer cu insistenta marturii ale lucrurilor duhovnicesti. Am auzit o poveste cu ceva tineri care au inregistrat o glosolalie dupa care au apelat la vreo doi-trei talmaci si fiecare a talmacit altfel cele vorbite si inregistrate.
  Mosul meu , la acest capitol inca nu m-am oprit.Asta nu inseamna ca nu ma intereseaza.Ceea ce mi se pare la prima vedere mai greu pentru mine, este faptul ca de 2000 de ani avem „daruiti” numai cu glosolalia, nu avem asa cum este in Faptele apostolilor daruiti cu vorbirea in limbi pe care sa le inteleaga cei din jur daca sunt din mai multe popoare. Inca nu am nici o parere dar, aproape inclin sa cred ca cei din vremile noastre, neajungind la lepadarea de sine, la moartea firii permitind nasterea din nou, nici darurile nu lucreaza asa cum este scris in biblie. Ceea ce auzim sunt parerile si afirmatiile „usoare” ale celor care din diferite ipostaze se lasa coplesiti de manifestari sentimentale, se lasa impinsi catre asa ceva de catre cei din jur, care , la rindul lor nici ei nu detin real aceste daruri.
  Viata de credinta din adunari confirma aceste lucruri.
  Un lucru insa este cert.De la inceput am fost curios de proorocie, Dumnezeu a vazut atitudinea mea si vehementa cu care discutam aceste lucruri si, intr-o zi de luni feb 2005 seara, o sora mi-a proorocit un accident de masina. Am tratat cum nu se poate mai superficial aceasta instintare, ba inca m-am laudat cu experienta mea masiva in arta conducerii. Dar totul a tinut pina miercuri, deci doua zile. La orele 16.15 , pe un drum excelent, timp minunat, soare…eu cintind la volan dupa o caseta a fr Vicu Lazau… la vreo 55 sau 60 km la ora, o masina de pe sensul opus de mers, fara nici un motiv a schimbat banda, a intrat pe contrasens cu mine si… accident.In spatele masinii care a intrat in mine era o masina a politiei.Am vazut politistul, dupa care 2 ore in coma.M-am trezit la spital. Iar ca efect, de atunci stau cuminte si nu am treaba cu proorociile.Le ascult, le cintaresc, iau din ele ce am de trebuinta si…imi vad de drum multunind Domnului de fiecare data ca m-a scapat. Sigur ca identific atunci cind proorocul vorbeste de la el sau proorocia nu descopera nimic.Sunt acele proorocii care nu fac altceva decit baga in seama persoana care glasuieste.Domnul sa aiva mila de aceste persoane pentru ca nu este putin lucru sa spui ” asa vorbeste Domnul …” si continuarea sa fie personala.Grele asumari.
  Cred ca aici se potrivea si afirmatiile mele legate de botezul cu Duhul Sfint. Singurul act al botezului, fara acea PUTERE despre care se face vorbire in FA 1 cu 8 ma face la fel sa cred ca lucrurile nu sunt de la Domnul ci de la „celebrii” nostrii sau alti asa-zisi slujitori ,care de fapt nu accepta sa fie „mici” ei slujesc dar vor sa fie „mari” sau „mai marii” nostrii.
  Mosul meu, prin aceste zone de fapt lucrurile se autodefinesc singure daca da sau daca ba.Aici cind vorbim de daruri si putere, aici Dumnezeu nu mai poate fi mintit.Pot fi mintit eu sau altul dar Domnul isus cu nici un chip, ca daca da, atunci nu mai este Domnul.
  Fii binecuvintat cu pace si mult har de sus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: