Anei Valentin, un tată trist !?

          În introducere doresc să fac câteva precizări cu privire la acest blog. În urmă cu doi ani, am lansat blogul Family To Family, prin care încă de la început, încercăm să-i informăm pe toți cei dornici să ne cunoască, să afle lucruri importante referitoare la activitatea misiunii Family to Family în Oltenia, și nu numai.

          Al doilea lucru pe care încercăm să îl facem, este să-i ajutăm pe cititorii noștri să-și formeze o opinie față de ceea ce credem noi, dar și față de evenimentele importante care se întâmplă în jurul nostru, sau chiar pe plan internațional.

          Prin toate articolele scrise de noi, încercăm să-L scoatem în evidență pe Dumnezeu și numai pe El. Chiar și în articolele despre evenimentele politice, ideea este să-L arătăm pe Dumnezeu care este în controlul istoriei și că oamenii nu pot face tot ce vor ei. La un moment dat, în funcție de anumite împrejurări sau în funcție de planul lui Dumnezeu, lucrurile pot să urmeze o direcție cu totul diferită de cele mai iscusite planuri făcute de om. Se poate vedea acest lucru chiar în alegerile care au avut loc luna trecută în România. Apoi, de ce nu, vom interveni și-n anumite situații pentru a ne exprima opinia față de anumite persoane care sunt la un moment dat tratate incorect, nedreptățite, sau discriminate în vreun fel.

         Prin ceea ce am scris mai sus, cred că am răspuns unor citirori ai blogului nostru în ceea ce privește direcția și domeniile de interes al acestui blog. Ne asumăm atât temele acestui blog – mai puțin conținutul articolelor altor autori – cât și deciziile pe care, la un moment dat, le considerăm necesare. Ne cerem scuze anticipat celor cărora nu le convin toate temele articolelor noastre, dar tot ce scriem, încercăm să scriem cu responsabilitate și cu o teamă Sfântă.


        În continuare, doresc să-i dau un răspuns lui George, privitor la cenzura exercitată de către noi în ultimul timp.

   Încă de la început, noi am pus inima în ceea ce scriem pe acest blog și am luat în serios relația noastră cu toți cititorii blogului, dar mai ales cu cei care au comentat pe acest blog. Așa se face că am dezvoltat o relație de prietenie cu câțiva dintre cei care chiar ne-au ajutat la succesul acestui blog. Unul dintre acești oameni a fost Moș Ion Roată (astăzi se semnează Walden), un frate care a scris mult pe blogul nostru. A scris lucruri foarte interesante (pot să spun că este o persoană care stăpânește bine arta scrisului), cele mai multe fiind trăite de el personal. Un lucru care mi-a atras atenția în mod deosebit la acest frate a fost (în afară de suferințele prin care a trecut în viață) faptul că nu-l văzuse pa tatăl lui de 36 de ani. Tocmai acest lucru m-a făcut curios, dorind să cunosc mai multe despre relația celor doi. Asta m-a făcut să-l sun și am avut ocazia să-l cunosc personal. M-a impresionat viața lui plină de tumult și aventură.

   M-am  hotărât să fphotoac ceva pentru această relație (tată-fiu) și astfel am hotărât să-l vizitez pe Anei Valentin (tatăl lui Walden) care locuiește în Baia Mare. În luna Februarie a acestui an, fiind într-o vizită misionară de câteva zile în România, într-o zi de iarnă, după o călătorie de câteva ore, am ajuns în casa fratelui Valentin, unde ne-am cunoscut și am povestit cu el aproximativ 3 ore. Am înregistrat aproape tot ce am vorbit în tot acel timp.  Acest om, care a trecut de vârsta de 92 de ani, de o luciditate de invidiat, mi-a povestit versiunea lui despre relația cu fiul său, Walden, pe care nu l-a văzut de 36 de ani. Sigur că povestea lui a fost spusă din puctul său de vedere. Oricum, un lucru m-a mirat și m-a marcat și anume, faptul că nu-și asumă nici o vinovăție în ce privește lipsa relației lui cu fiul său, dar mi-a mărturisit că-i este foarte dor de el și că ar dori tare mult să-l vadă. Cu ochii în lacrimi mi-a zis: „Zi-i să vină acasă!”


    Ajuns acasă, destul de dezamăgit, bineînțeles că l-am sunat pe MIR și i-am explicat cum a decurs vizita mea la tatăl lui. Mai târziu i-am trimis și înregistrarea făcută cu această ocazie. Bineînțeles că MIR, mi-a redat versiunea lui despre această relație, întreruptă cu 36 de ani în urmă (de fapt, nici nu cred că a existat vreodată o relație) și că de fapt vina îi aparține doar tatălui său.  I-am spus că eu nu pot să mă pronunț în legătură cu cine deține vina majoră pentru lipsa relației lor, dar că eu cred că el trebuie să facă ceva să-l întâlnească pe tatăl său. Nu mi-a arătat vreun gest cum că ar dori acest lucru.

               De ce toată această poveste? 

1. Datorită faptului că eu nu i-am dat dreptate 100% lui MIR (Walden), acesta a avut de multe ori o atitudine ostilă față de mine și de alți colaboratori de-ai mei, chiar aici pe acest blog. Acest lucru a dus la decizia pe care am luat-o, de a CENZURA toate comentariile. Cu toate acestea, am aprobat multe din comentariile lui, este drept că nu pe toate. Unele comentarii din ultimul timp, nici nu i-ar face cinste dacă ar fi văzute pe blog. Un alt motiv care a stat la baza cenzurii a fost și atitudinea de mare sfetnic în cele spirituale a unui om care din păcate nu poate ierta. Ori conform învățăturii Biblice (Matei 6:14-15, Matei 5:38-48, Ioan 13:35, 1 Ioan 4:20, Iacov 3:1, s.a.m.d.), cel care nu iartă și nu iubește (cu fapta, nu doar la nivel declarativ!) nu se califică să-i învețe pe alții. 

2. Cred că, cu toții ne dorim să discutăm cu cărțile pe față, în tot ceea ce scriem pe acest blog. Am fost acuzat că de multe ori răspund întrebărilor, prin alte întrebări, lucru care cred că acum poate fi înțeles. De multe ori pentru a nu întrista, am evitat unele răspunsuri. Trebuie să aducem dialogul pe acest blog pentru folosul tuturor cititorilor.

                  Eu cred că cititorii acestui blog, merită să cunoască tot ceea ce se întâmplă aici (acest blog fiind public), fapt care m-a făcut să dau câteva explicații. Oricum, ultimul care este responsabil de ceea ce se întâmplă pe acest blog, desigur că voi fi eu și colaboratorii mei, acesta fiind și motivul pentru care am decis temporar și Cenzura. (Pe platforma WordPress moderarea comentariilor se face în bloc: ori se aplică la toate, ori nu se aplică la niciunul.)

                  În urma acestui articol, rog pe toți cei care doresc să comenteze, să fie foarte direcți, dar în dragoste să-și arate poziția față de această situație. În primul rând, cred că trebuie să așteptăm explicația lui Walden cu privire la acest subiect, iar apoi noi toți ne putem exprima părerea, dar în dragoste. Poate la sfârșitul acestei dezbateri, vom reuși să ajutăm la repararea unei relații care trebuie neapărat refăcută (sau făcută).

                  Domnul Isus vrea ca noi să oferim Iertare și Dragoste, chiar și dușmanilor noștri (predica de pe munte), cu atât mai mult, pentru cei din familiile noastre.  Dumnezeu să lucreze la această relație.

Cu multă dragoste și sinceritate față de toți cititorii acestui blog,

Mike Olari

233 de gânduri despre „Anei Valentin, un tată trist !?

 1. Dragii mei frati si surori in Hristos
  Din ultimele postari ,de pe acest blog ,observ cu durere in suflet,lipsa de perceptie autentica a mesajului Evangheliei lui Hristos,absenta cunostintei (duhovnicesti) a ceea ce Dumnezeu Tatal ,in infinita Lui dragoste fata de noi,creatia Lui,si-A aratat-o,prin Fiul omului Hristos Isus,pe care L-a sacrificat ,pentru ca prin moartea Lui ,noi cei de azi ,si toate generatiile ,de la Adam incoace,sa intelegem mesajul salvarii ,prin credintta in jertfa Lui de pe Golgota,care ne arata atit de limpede modul practic de „rastignire al EULUI” (cele cinci simturi),care se vor lupta permanent in madularele noastre,si impotriva carora avem de luptat,si aceasta lupta nu poate avea rezultate benefice pentru NOUA FAPTURA,numai in „moartea” fata de NOI,si o inviere asemanatoare cu a lui Hristos Isus ,IN DUH,si o traire in smerenie ,umilinta ,zdrobire,si sacrificarea trupului adamic,in acceptarea trairii lui Hristos in noi ,si al DUHULUI SFINT care ne va calauzi si inarmati cu „armatura lui Dumnezeu”,CUVINTUL,vom putea tine piept „vrasmasului unic” al creatiei minunate a lui DUMNEZEU, „omul”.Pericolul mare pentru cei ce cunosc cuvintul lui Dumnezeu,si nu si-au RASTIGNIT „EUL”,este de a cadea in extrema mindriei si arogantei ,ce ar putea transforma pe foarte usor un COPIL DE DUMNEZEU,in opozant,”Antihrist”
  „Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si singelui,ci impotriva capeteniilor,inpotriva domniilor,impotriva stapinitorilor intunericului acestui veac,impotriva duhurilor rautatii care sint in locurile ceresti.
  De aceea,luati toata armatura lui Dumnezeu,ca sa va puteti impotrivi in ziua cea rea,si sa ramineti in picioare,dupa ce veti fi biruit totul.”(Efeseni 6;12,13)
  „Vegheatidar,pentruca nu stiti cind va veni stapinul casei:sau seara,sau la miezul noptii,sau la cintarea cocosilor,sau dimineata. Temeti-va ca nu cumva,venind fara veste,sa va gaseasca dormind. Ce va zic voua ,zic tuturor: VEGHEATI.”(Marcu ;13:35-37)
  Fiti binecuvintati.

  1. …Dumnezeu Tatal,in iubirea Lui nemarginita,infinita,ne-a pus la dispozitie,cea mai redutabila ARMA,CUVINTUL SAU,INTRUPAT PRIN HRISTOS FIUL SAU ,INTAIUL NASCUT,CARE DUPA BOTEZ ,IN PUSTIE,I6A APLICAT PRIMA LOVITURA,IAR PRIN MOARTEA DE LA GOLGOTA ,INFRINGEREA TOTALA SI DEFINITIVA.
   Fiti binecuvintati.

   1. Personal ,am convingerea ferma,ca in scurta vreme ,planul de mintuire ,al omului ,conceput de la intemeierea lumii,se va finaliza ,si noi,copii Lui ne rugam si asteptam „sfirsitul lumii din noi insine”,si inceputul noii trairi duhovnicesti ,in Imparatia Lui,care este „inlauntrul nostru”,O NOUA VIATA DUHOVNICEASCA,ASCUNSA CU HRISTOS IN DUMNEZEU.(Coloseni 3:1-17)
    Fiti binecuvintati.

 2. Am afirmat ca sunt „superioare” pentru ca asa sunt in numite.
  Nu as fi scris asta daca nu ma intrebai. Defapt ce-mi reprosezi,ca am fost la scoala? Nu ma laud cu studiile mele dar nici nu-mi este rusine. Nu eu am afisat o” superioritate crestina”,asta o faceti voi ,mai ales Iosif. El ma numeste „neavizat”. Dar cum este cu Epicur? O mica errata,in care sa fi spus ca ai gresit,ti-ar fi ranit vanitatea? Ingredientul de care vorbesti ca mi-ar lipsi mie defapt tie iti lipseste. DRAGOSTEA.pe care o mimezi foarte bine,in scris,dar cazi la proba practica. Cum e sa-l numesti pe Mihail(pentru prima data) „Tristarul meu drag” si,pe cea alaturi de care traiesti „partenera ta de viata” Partenera? Dar cea mai complicate intrebare a mea : Cum este sa postezi la un articol care se refara la tatal tau trist. La tine ,draga Anei fiul,este greu de delimitat realitatea de fictiune.Nu pot simti efectul rugaciunii tale pentru ca nu te-ai rugat,tu doar o declare. Sau poate te-ai rugat,dar n-ai facut-o sincer,sau nu ai cerut ceea ce era corect de cerut.Iar „faptele” tale dovedesc asta.
  Nu mai am timp acum (muncesc din greu),dar voi reveni.

  1. Walden
   Eu nu te-am invitat pe acest blog, nici nu-ti spun cind sa pleci, dar iti respect decizia.
   Mai pot sa-ti spun si faptul ca pe blogul acesta incercam sa promovam lucruri reale si practice, nu fantezii si povesti inventate.
   God bless you and yours.
   Mike

  2. Frate Walden.
   Aventura celor „patru muschetari”…a continuat chiar si…”Dupa douazeci de ani”…si,poate…continua si azi….intr-o forma noua,modernizata,de tehnologia informaticii,cu „sabia cu doua taisuri”,si armatura Duhului.
   Deci…te provoc la „lupta” … ce zici…?

 3. Apropo, fr Mike, pe o scara de la 1 la 10 , la ce nivel ai putea accepta sa-ti pun niste intrebari , pertinente, legate de marturisirea ta pe care am recitit-o pe Agnus Dei?Intrebarile puse public si la care sa primesc tot public si raspunsul.
  Si, bine’nteles, doresc din toata inima sa nu devi suparat sau sa ma pui iar la „colt” si aplicind in baza puterilor administrative o noua cenzura. Pentru ca , aceasta ar dovedi ca am devenit indezirabil pentru blog si nu as mai putea continua colaborarea ( daca este) nici un minut mai mult. Deci ma feresc ca de foc sa nu fiu pricina (de poticnire) a unor masuri restrictive, perioada in care sufera toti.
  Fii binecuvintat.

   1. Ok, asta am mai citit-o o data si pe blogul tau, doar am avut postare cu aceasta .
    Intrebarea generala ce face parte din intentia de intrebari este:
    – daca cineva face un pacat, dupa cere, alta persoana prin presiune il determina sa-l mai faca o data, in a cui seama ramine pacatul?
    Fii binecuvintat.

    1. “Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiuire” (1 Ioan 1:9).
     Este clar ca, cel ce nu-si marturiseste pacatul,( si nu se lasa de el) acela ramane cu el, in cazul de fata si nu numai.
     Daca ambii il marturisesc si-l parasesc, ambii scapa de el.
     Mike

 4. Fr Mike, raspunsul tau este biblic si se refera la modul in care lucreaza tertarea.
  Intrebarea mea este punctuala. Pe faze.
  CINEVA FACE UN PACAT ( n-avem treaba cu marturisirea)
  ALTCINEVA CARE STIE, IL PRESEAZA PE „CINEVA” SA REPETE PACATUL! (prin purtarea lui in jurul lui „cineva” il determina pe acesta sa repete pacatul)
  In a cui sarcina ramine pacatul, cum se imparte vinovatia?Vorbim de vinovatie, nu de iertare.

   1. NU, nici vorba. Lipsa urii poate fi si indiferenta, poate fi si neglijenta, poate fi si omisiune, poate fi si lipsa de respect, poate fi si nesocotinta, poate fi a nu baga in seama, poate fi…da cite nu pot fi?
    Apropo de cei cu fiozofia, eu chiar nu pot preciza autorul dar expresia mi-o amintesc bine, apropo de ura. Se zice ca o persoana, decit sa-ti fie indiferenta, mai bine sa o urasti(?!) Ca nu este biblic stiu, dar , daca tot mai citim si alte carti, uite asa, gasim cite ceva. Tilc are oricum, deranjul mare este sentimentul folosit.
    Fr Mike, insa, sa tii minte pentru viitor o regula de mare consistenta ca proprietar de blog,
    – NICIODATA nu este permis sau corect ca la o intrebare sa raspunzi cu o alta intrebare.In dialogul celor ce au pretentii de a indruma si corecta, este OBLIGATORIU ca la o intrebare sa se vina cu un RASPUNS. Asta doar asa ca sa te ajut ca pe un frate, nu cum fac altii cu mine cind ma pun la zid, pentru glumele mele sau asa-zisele subtilitati, ele fiind nevinovate oricum.
    Fii binecuvintat.

    1. PS. N-am vrut sa te supar din primele zile ale anului , dar in afara de concurs mai am si eu o intrebare:
     Daca tu ne vorbesti de ADEVARATA IERTARE, sa inteleg ca este si o iertare NEADEVARATA? La ce si la cine s-ar putea referi aceasta? Sau ce te-a determinat ,care este mobilul care ti-a isuflat titlul IERTAREA ADEVARATA?

    2. Sunt bucuros ca in sfirsit aud pe cineva ca poate trai cum a trait Domnul Isus. Pe viitor vom putea si noi calca pe urmele tale fr Mike pentru ca, dupa afirmatiile tale si tu calci…
     Te rog frumos in ideea ca accepti rugamintile mele , CARE ESTE VICLESUGUL? Voi , o seama dintre fratii mei traiti o experienta TRISTA ! Vedeti „subtilitati” dar nu le puteti numi, vedeti atac la persoana cind nimeni nu este atacat, …dar cel mai grav mi se pare sa acuzi un copil a lui Dumnezeu de viclesug. Ce soi de duhuri pot indemna la asemenea atitudini?
     Intrebarile, daca le acceptai, asa cum ti-am spus sunt din marturisirea ta, sunt din cuvintele tale.Daca ai spus ceva cu viclesug, atunci da, intrebarile puteau contine viclesug.Dar era viclesugul tau, nu vad de ce faci transferul mereu la mine.
     Fr Mike, o persoana care o fi ea, daca …, intotdeauna v-a vorbi clar, raspicat, va raspunde la orice fel de intrebari ( stiind ca nu are nimic ce sa-i aduca atingere) Doar anumite persoane „pindeau” sa-L prinda in capcana pe Domnul Isus.
     Aceasta este de fapt una din temerile mele, ca tot intrebind sa nu cumva sa provoc a se repeta pacate sau greseli de care eu nici nu vreau sa aud.Asta nu inseamna ca nu le vad sau nu le percep, sau ca ele nu exista !
     Una din laturile frumoase a unei meserii practicate in orice tara de pe glob, atunci cind isi pregateste oamenii, incepe cu o afirmatie foarte generalizatoare: intotdeauna o intrebare are in spate o situatie ce o determina,,in spatele unei intrebari, intotdeauna se afla un raspuns si, intotdeauna un raspuns trebuie sa clarifice o intrebare. Sunt meseriasi care din aceasta au facut „arta”.
     Teama fr Mike este ceva ce poate declansa un comportament foarte imprevizibil in orice loc si in orice vreme, si se accentueaza atunci cind persoana nu are in control starea de fapt a lucrurilor.
     De regula, a te juca cu puterea este foarte mare risc. Puterea putind fi cea a informatiilor, cea a Duhului Sfint, cea a mass-media,cea economica, cea politica, cea militara , cea a iertarii, cea a mintuirii, cea marturisirii, cea a dragostei, cea a egoismului, cea a lqacomiei, . si cite puteri nu or mai fi.Noi crestinii insa, trebuie cu orice pret sa ne delimitam de puterile veacului acestuia si sa ne ancoram temeinic in puterile veacului viitor. Iar cine a ajuns si le-a gustat,..citim in Evrei 6 , 2Petru 2…
     Fii binecuvintat.

    3. Tristare
     De ce te agiti asa, nu-ti face bine.Eu ti-am spus doar ca sunt situatii in care chiar Domnul ISUS a raspuns cu alte intrebari.Poti tu sa-mi recomanzi un exemplu mai bun de urmat, de cit ISUS ?
     mike

    4. Fr Mike, eu ma agit pentru ca nu imi este indiferenta partasia noastra virtuala.
     Ma agit pentru ca suntem crestini si…ce se vede? Ce se aaude?
     Ma agit pentru ca , daca tot ne-am pus pe discutii si tematici, zicem noi folositoare unora sau altora, caci toti avem de invatat, socot ca nu putem confunda un DIALOG cu un MONOLOG. Adica tu zici ale tale, eu te evit in dialog, dar zic ale mele, tu nu-mi raspunzi dar zici ale tale, asta nu-i treaba buna fr Mike.
     Apropo, ti-am cerul si eu , daca binevoiesti sa-mi trimiti inregistrarea de la Baia Mare. N-am solicitat-o pentru ca eram convins de niste idei preconcepute de ale mele. In urma unor discutii clarificatoare, am acordul Mosului meu drag si acuma chiar doresc sa ascult aceste lucruri.
     Din toata poveste cu George, in loc sa mergem asa cum am inceput, avind un schimb minunat de ginduri si idei, iaca am ajuns sa „ne masuram” care si ce am zis. TRIST!
     Cel mai trist insa ramine faptul ca eu nu pot sa cred ca Duhul Sfint cu care ne laudam poate inlesni o asemenea stare de jandaleala , de socoteli firesti sau nefiresti, undeva este un bai si, am un simtamint de parte de vina , fapt pentru care ma rog bunului Dumnezeu sa ma ierte , apoi, considerind-o o greseala , imi cer iertare si de la voi.
     TRIST de tot in dreptul meu este ca , una cu cealalta, blogul nu mai are „caldura”, nu mai are verva de dinainte, cea dintii . Abia asteptam sa pot sa deschid si sa citesc. Si ma gindesc de cite ori am facut-o chiar inaintea bibliei. Poate ca este vreme de reparatii la sistemul meu de vietuire, ce zic eu „poate”, precis asta este. Doamne te rog sa ma ierti si de astazi ma pun mai gospodareste pe treaba.
     Fitii binecuvintati de Domnul Isus.

    5. Draga Tistare
     Tu trebuie sa intelegi faptul ca anumite subiecte vor aduce anumite argumente mai deranjabile pentru uni, care au o personalitate mai puternica si cred ca detin adevarul absolut.Ca si in familie, cind disciplinam copii, toata familia se tulbura, asta nu inseamna ca tulburarea de moment va ramane starea de spirit a familiei respective.
     In ce priveste inregistrarea mea cu Valentin Anei, eu ti-am raspuns imediat si ti-am zis ca si mosul o are si el poate sa ti-a dea daca doreste.
     mike

    6. Imi cer scuze ca „ma bag” si eu in discutia voastra,daca Walden are inregistrarea,de ce nu ti-o trimite el ,draga Tristarul ? De ce sa-ti dea „acordul” pentru a o primi din alta parte? Avand-o,ar trebui sa-ti dea inregistrarea,nu „acordul”.

    7. Sunt vesel astazi pentru ca bunul si induratorul Dumnezeu a avut grija si mi-a facut un dar deosebit. Am inima plina si sunt bucuros.
     Am citi insa cu surprindere postarile celor doi prieteni ai mei ( si Iov a avut parca tot doi si tot binevoitori) si , dupa putina deliberare ,m-am gindit sa lamuresc situatia ce paare a fi confuza in intelegerea voastra.
     Sigur ca Mosul are inregistrarea, dar , asa a socotit el sa-mi spuna sa fac, iar eu, pentru ca nu pun la indoiala integritatea Mosului meu drag, l-am ascultat si am procedat adliteram.
     Ceea ce eu vad ca se intimpla prin tergiversarea unor raspunsuri, refuzul unor cereri, tu, fr Mike , sa fi in situatia mea, la ce te-ai putea gindi?
     Nu cumva am avut mare dreptate cind am spus ca teama da reactii nepotrivite? Sa refuzi un frate numai pentru o poveste, mi se pare chiar copilaresc.Ce s-ar fi intimplat oare daca indrazneam si ceream un rinichi? Aceasta este de fapt starea reala a relatiilor.
     Dragul meu George, sunt persoane care chiaar si simpt ceea ce tu iti imaginezi ca cunosti si stapinesti. Am acuma dovada ca atunci cind te-am rugat sa rizi de cele spuse de mine era un adevar. Conform bibliei, cit crezi tu ca imi pun eu increderea intr-un om? Ramine de facut diferenta cind acel om este sau nu este crestin veritabil.Vrem nu vrem, sistemul de verificare, ca ne convine sau nu, este ” dupa roada ii veti cunoste” .Minunea mai are o latura, „roada” nu este numai ceea ce ne convine, roada este TOT ceea ce purtam in straita.
     Si, ca un prieten de blog, eram si mai stisfacut daca ati fi inteles de fapt esenta lucrurilor.
     Pai nu blogul a inceput lucrarea „Anei Valentin”? Si daca da, atunci cine trebuie sa scoata castanele din foc? Si continuarea: ca un prieten dezinteresat al Mosului meu drag va voi da o parte a raspunsului: in nici un caz Mosul meu drag asistat de catre noi ca avocatei ai lui, ca mai apoi sa ne putem grefa si noi pe rezultatul pozitiv, care pe linga rating ( cum spune corect cineva) mai asigura si un viitor material-ilustrata de amvoane.( a se citi „pilda”)
     Daca nu ati inteles lucrurile in simplitatea lor, eu cred ca Mosul meu drag, prin aceasta trimitere la tine frate Mike, nu a facut decit sa lansat o sonda care i s-a intors cu rezultatul dorit. Si fiind fapta nu vorba, va contribui la imaginea generala
     Fiti binecuvintati cu mult har si pace sfinta.

    8. Draga Tristarul,ai o ciudata (si din pct de vedere omenesc dar si Duhovnicesc) cale de a evalua lucrurile. Cum adica,i-am cerut lui Walden dar el mi-a zis sa o cer lui Mike.Desi Walden o are. Normal era sa zici: „Mosul meu drag,eu te iubesc,dar dece ma trimiti de la Ana la Caiafa ? Tu de ce nu ma iubesti pe mine ? De ce ma trimiti pe o cale ocolitoare inloc sa ma lasi sa iau c alea cea dreapta si scurta?
     Si de ce crezi tu Tristarule ca eu doar imi imaginez ca cunosc si stapanesc? Esti tu „judecatorul meu? Daca da,te intreb ( precum Ilie Moromete) ,pe ce te bazezi?
     I-I reprosezi lui Mike,intr-o postare,ca se crede Isus,atunci cand ti-a spus ca-l intrebi cu viclesug.Dar tu,Tristarule draga,imi reprosai acelasi lucru mie,ca sunt ca fariseii si caut sa va „prind” pe voi ,W,T,si I. Ai o dubla masura,dragul meu. Nu este pernmis altora,dar mie imi este. Eu nu te judec,dar pot sa observ,ca aici pe blog,ai o „evolutie” meandrica,sinusoidala,azi spui una,maine alta. Sper sa nu o iei ca pe o ofensa,dar eu cred ( ca circumstante favorizante)ca este urmare a efectelor medicamentelor ce le folosest pentru boala ta. Refuz sa cred ca asta iti este caracterul
     In alta ordine de idei.ca sa-ti arat ca mi-e priten Platon dar mai prieten imi este adevarul,a fost o „exagerare” a lui Mike,intr-o postare mai veche. Am, vrut sa I-o semnalez atunci,dar raspunzand unor „provocari” ce-mi erau adresate fara echivoc,am uitat.Am o memorie buna(nu ma apostrofa pentru lipsa de modestie) si I-o voi semnala acum. Intr-o postare mai veche,vorbind despre o persoana(deci un om),I-a spus altei persoana(poate tie ,poate lui Walden,nu-mi aduc aminte exact,opinez ca lui Walden),ca nici acea persoana(Walden) nici el insusi(Mike) nu sunt vrednici sa-i lege sireturile de la pantofi acelei personae. Asocierea unui fapt biblic,in speta afirmatia lui Ioan Botezatorul referitoare la Mantuitor,cu un OM,oricare ar fi el,este fortata,inadegvata,exagerata,de evitat.
     Sunt aici,mai vorbim.

    9. George
     Am facut acea afirmatie in deplina cunostinta de cauza.
     In primul rind eu nu am facut comparatie intre Isus si un om, am facut intre 3 oameni, pe care ii cunosc.
     Apoi cel vizat nu este o persoana care citeste aceste rinduri, deci nu poate sa cada in pacatul mindriei.
     Dar cel mai important lucru este ca am spus un mare adevar.
     Aceasta persoana a lasat o afacere prospera, s-a mutat intr-o comuna de linga Portland, unde a inceput o biserica de la zero, iar astazi aproape jumatate din acea comuna sunt cestini.Atit el cit si biserica lui misioneaza in multe tari,unde cei mai multi misionari nici nu au curajul sa mearga.A scapat de la moarte de citeva ori, prin minuni Dumnezeiesti.
     In caz ca toate astea nu te vor convinge ca nu am pacatuit prin afirmatiile mele, iti stau la dispozitie cu mai multe dovezi.
     God bless you and yours.
     mike

    10. Mike,persoana aceea este de toata lauda.Nu o cunosc dar te cred . Eu am inteles,te rog sa nu ai dubii,ca nu l-ai comparat pe acel om cu Isus. Am spus doar,ca expresia Biblica a afirmatiilor lui Ioan referitoare la Mantuitor,nu trebuie folosita referindu-te la oameni. Si imi mentin parerea. Expresia acea este,si trebuie sa ramana UNICA.Daca tu o folosesti,este absolut treaba ta,eu nu o agreez. Eu nu as folosi-o nici daca l-as compara pe un oarecare cu Pavel. Si Pavel,ca si alti apostoli,au murit pentru credinta lor. Este opinia ta,o respect,chiar daca nu o agreez,nu sunt de accord cu ea.

    11. Am uitat ceva. Nu am spus ca ai pacatuit. Nu am spus ca sete un pacat,o blasfemie ci,in esenta,ca ar fi de evitat.
     Cu dragoste ,George

    12. Eu iti multumesc pentru ca ai deschiderea sufleteasca si mentala de a accepta si alte pareri.
     Fii binecuvantat.

    13. Din punctul meu de vedere nu merita sa mai cheltuiesc timp in dialog cu tine George.
     Te rog frumos, de azi inainte sa faci exceptie de persoana mea pe blog. Nu mai doresc nici un cuvint sa schimb cu tine. Imi asum aceste afirmatii. Biblia ne invata sa nu avem nimic a face cu cei din lume. Dumnezeu sa-si arate mila LUI si pentru tine.
     Fr Mike, daca deranjez cumva activitatea blogului prin postarile mele lasa-ma sa stiu pentru a lua masurile ce se cuvin in dreptul meu.
     Cit despre Mosul meu drag, fii convins ca sunt foarte constient de multe alte aspecte pe care nu mi-am permis si nu o voi face niciodata public aceasta situatie. Intre frati, indiferent de dialogurile purtate, porunca Domnului Isus este sa ne iubim. Daca afirmam sau nu cuc cuvinte aceste lucruri, cred ca este responsabilitatea fiecaruia. Dar sa vina un neica nimeni sa-mi spuna ce si cum sa iubesc, nu permit.Iar daca vreodata am avut ceva de spus, tu stii bine ca am spus, iar ce te riveste stii ca am acces la numarul tau de telefon si te pot consulta oricnd. De aici si pana sa fiu jignit de felul in care isi permite acest tovaras George, mi se pare prea mult. Nu mai doresc sa schimb cu el nici un cuvint. Suntem din doua lumi TOTAL diferite, aparentele doar inseala. M-am straduit cu cuvintul, cu gluma, cu autoironia, , nu, nu mai doresc.
     O zi buna cu Dumnezeu va doresc.

    14. Draga Tristare
     Tu ai dovedit prin acest comentariu exact lucrurile de care ai fost acuzat.Miroasa a aroganta.
     Domnul sa se indure si sa-ti dea iertare.
     mike

    15. Nu te-am jignit in niciun fel. Ti-am acordat doar circumstante atenuante. Asa,un neica nimeni,cum sunt eu. Exact acesta este motivul pentru care nu am acceptat,politicos,sa primesti nr meu de tel.Iti intuiam comportamentul deviant. Injuri azi ceea ce-ai imbratisat ieri,si viceversa. De oameni de genul asta eu ma pazesc.Cu astfel de oameni nu ma insotesc. Sa fii sanatos,Tristarule,mult si bine.

    16. Advarul,intotdeauna doare.
     Grigore Alexandrescu are o fabula superba pe aceasta tema. Oglinzile. Se refera la frumusetea sufleteasca.Iti dau ultimile versuri.

     .”A se sparge cu pietre s-a se desfiinta
     Oglinzile acelea oriunde s-ar afla.
     Multe se sfaramara, dar ascunsera multe
     Acei care porunca nu vrura s-o asculte.
     Si din vremea aceea toti oamenii frumosi
     Arat cate-o oglinda acelor uraciosi.”

     Mike,daca esti pe aici,te rog sa ma inveti cum sa-mi schim nickname-ul din numele meu real,tu stii ca e asa,inNeica Nimeni. Chiar nu glumesc. Chiar imi place.

    17. Pentru toti care citesc acest blog,si mai ales postarea mea la adresa lui Tristarul,va fac urmatoarea marturisire. Desi Scriptura cere ca Da-ul nostrum sa fie DA,si Nu-ul Nu,eu va aduc ca intarire CUVANTUL MEU DE ONOARE. Sub cuvant de onoare va spun,ca nu am intentionat nicio secunda sa-l jignesc pe Tristarul. Am administrat adeseori medicamente altora,dar eu insami am avut o clavicula fracturata si am luat medicamente. Cunosc efectele secundare ale amedicamentelor. Eu ,visam cu ochii deschisi ca zbor,dupa ce am luat Vicodin. Eu am incercat doar sa inteleg si sa circumstantiez,com[portamentul „inegal ” al lui Tristarul. Nu sa-l jignesc. Acest mesaj este pentru oricine citeste,dar nu si pentru Tristarul,el stie ca am dreptate.
     Fiti intelegatori si binecuvantati.
     Cu dragoste George,Neica Nimeni.

    18. George
     Tristaru meu drag, a avut o zi mai grea, in care a lasat firea sa se manifeste, tu Iarta-l fiindca el este un frate cu o inima buna si poate deveni chiar un prieten, daca ai putina rabdare cu el.
     God bless you.
     Mike

    19. Draga Mike,nu sunt suparat pe Tristarul,pe mine vorbele oamenilor nu ma mai pot rani. I-I iert aprioric.Faptele lor da,ma pot rani,din aceasta cauza evit ,fizic,comuniunea cu oamenii „rai”.Caut asocierea cu oamenii buni. Cei care nu vor sa ma insele,fure,raneasca (fizic), Nu exista o scala care sa masoare intensitatea incercarilor noastre. Dar te asigur ca si eu am fost greu incercat . Si nu ma refer la incercarile materiale,pe acestea le consider usoare. Deacea,Dumnezeu a lucrat in mine rabdarea. Daca ar fi ceva cu care sa ma „laud” aceasta ar fi.RABDAREA.
     O duminica binecuvantata. Tuturor.

   2. Fr Mike, n-as vrea sa fie adevarat, chiar ca s-ar reusi sa se strice foarte mult (zic eu) dar deunazi umblau unii cu cioara vopsita pe blog si ziceau ca este cuc. Garantau ce nici ei nu stiau. Imi pare foarte rau ca aduc aceasta veste ( nu mi s-a interzis sa vorbesc despre ea) dar s-ar parea ca l-am pierdut pe Mosul meu drag de pe aici. Sigur, parerile vor fi impartite, vor fi unii care se vor bucura de „reusita” lor, dar eu zic ca nu-i deloc bine.
    Oare de ce trebuie sa ajungem de la lucrurile discutate duhovniceste lunga vreme, la niste exprimari ce vizeaza „masuratori” cine cu cine, cine pe cine, cum si de ce, etc..
    Blogul eu stiam ca este cu o uriasa conotatie crestina! S-a schimbat cumva si eu aflu ultimul?
    Fii binecuvintat frate Mike. Ma gindesc de cite ori am folosit cuvintele „binecuvintat” si „frate” oare sa se fi demonetizat, sa fi cazut in anonimat, in ridicol, sa-si fi pierdut puterea?

    1. Frate Tristare
     Din punctul meu de vedere, lucrurile merg bine pe acest blog.Este adevarat ca mindria unora dintre noi a mai avut de suferit.(un lucru bun zic eu)Cred ca blogul a trecut la un alt nivel, de la multa TEORIE la ceva mai practic.Ne dam examenul pocaintei noastre, iar cei ce nu rezista se retrag si poate se intorc inapoi mai pocaitii.
     Trebuie fiecare dintre noi sa ne smerim si sa invatam fiindca nu ne strica nimanui SMERENIA .
     Doamne ajuta.Va doresc tuturor o dumineca binecuvintata.
     Mike

   3. Ti-am raspuns la intrebarea ta din 8 orele 9.37 , fii de cuvint
    Daca la cele adresate tottimpul ca „masuratori ” la parerile mele tu vorvbesti de aroganta, cred ca e destul de complicata situatia.

 5. Dragul meu Tristarul
  Te rog, nu te lasa asa usor doborit,tu sii ca Tatal te iubeste ,si cuvintele ce te ranesc ,sint mai slabe decit CUVINTUL LUI DUMNEZEU,care este „arma „imbatabila a COPIILOR LUI,si daca EL,ne-a pus la dispozitie aceasta SABIE ASCUTITA,nimic in lumea aceasta nu ne poate birui.” Nu te lasa biruit de rau,ci birueste raul prin bine.”
  „Astfel dar,cine crede ca sta in picioare,sa ia seama sa nu cada. Nu v-aajuns nici o ispita,care sa nu fi fost potrivita cu puterea omeneasca.Si Dumnezeu,care este credincios,nu va ingadui sa fiti ispititi pesteputerile voastre;ci,impreuna cu ispita,a pregatit si mijlocul ca sa iesiti din ea,ca s’o puteti rabda.”(1Corinteni 10;12,13)
  „Caci Eu stiu gindurile,pe care le am cu privire la voi,zice Domnul,ginduri de pace si nu de nenorocire,ca sa va dau un viitor si o nadejde. Voi Ma veti chema,si veti pleca; Ma veti ruga,si va voi asculta. Ma veti cauta,si Ma veti gasi,daca Ma veti cauta cu toata inima.
  Ma voi lasa sa fiu gasit de voi,zice Domnul,si voi aduce inapoi pe prinsii de razboi;va voi stringe din toate neamurile si din toate locurile ,in care v’am izgonit,zice Domnul,si va voi aduce inapoi in locul de unde v’am dus in robie.”
  Fiti binecuvintati.

  1. Iosife, frate drag, tu intelegi duhovniceste lucrurile, eu ma bucur de dragostea lui Dumnezeu fara nici o poticnire, fii pe pace . Nu pot fi doborit decit daca Dumnezeu o face, dar eu stiu ca dragostea LUI nu are asemenea scopuri.
   Da, preocupari am, dar sunt legate de „scoala” prin care sunt trecut, sunt atent sa nu pierd din neatentie vreo „lectie”, stiind ca TOATE LUCRURILE LUCREAZA IMPREUNA SPRE BINELE COLOR CE IUBESC PE DUMNEZEU. Iar eu, un pacatos si un nemernic indraznesc sa spun ca iubesc pe Domnul si Mintuitorul meu. Indrazneala ne vine de unde ne spune biblia, deci depaarte de mine gindul de a ma lasa invins.Lovit da, pentru ca sunt mult mai multi cei care te pot lovi decit cei care te pot iubi sau care iti pot pansa ranile de la lovituri.
   Am gindurile cu tine i rugaciunile mele ca Dumnezeul cel viu sa te poarte in harul sau deosebit in vremile tot mai grele care vin.
   Har si pace sfinta fratele meu Iosif.

 6. „…dar cea mai mare este DRAGOSTEA.”
  „DRAGOSTEA este indelung rabdatoare,este plina de bunatate; DRAGOSTEA nu pizmuieste; DRAGOSTEA nu se Lauda,nu se umfla de mindrie,nu se poarta necuviincios,nu cauta folosul sau,nu se minie, nu se gindeste la rau,nu se bucura de nelegiuire ci se bucura de adevar,acopere totul,crede totul,nadajduieste totul,SUFERE TOTUL.
  DRAGOSTEA nu va pieri niciodata.”
  Fiti binecuvintati.

 7. „Noi nu dam nimanui nici un prilej de poticnire,pentruca slujba noastra sa nu fie defaimata.
  Ci,in toate privintele,aratam ca sintem niste vrednici slujitori ai lui Dumnezeu,prin multa rabdare,in necazuri,in nevoi,in strimtorari,in batai,in temnite,in rascoale,in osteneli,in vegheri,in posturi;…”(2 Corinteni 6;3-5)+++
  Fiti binecuvintati.

 8. „Atunci va vor da sa fiti chinuiti,si va vor omori,si veti fi uriti de toate neamurile pentru Numele Meu. Atunci multi vor cadea,se vor vinde unii pe altii,si se vor uri unii pe altii. Se vor scula multi prooroci mincinosi,si vor insela pe multi. Si,din pricina inmultirii faradelegii,dragostea celor mai multi se va raci.
  DAR CINE VA RABDA PINA LA SFIRSIT,VA FI MINTUIT.
  Evanghelia aceasta a IMPARATIEI va fi propovaduita in toata lumea,ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor.Atunci va veni SFIRSITUL.”(Matei 24 ;9 – 14 )

  Fiti binecuvintati.

  1. Sperand ca versetele scrise de tine,draga Iosif,se adreseaza tuturora,si nu doar in dreptul unora,subscriu in totalitate la ele. Dealtfel dragostea ca si rabdarea mea sunt intotdeauna prezente.Mi-am schimbat „nickname-ul” preluand „eticheta”,ce de la inaltimea staturii sale(morale,intelectuale,duhovnicesti) mi-a pus-o Tristarul. Imediat si neconditionat.Din dragoste,daca lui I-I place sa ma numeasca astfel,m-am conformat. Daca maine ma va numi „coate goale” sau eu stiu mai cum,ma voi conforma.Cu umilinta.Nu-l mai indemn nimic,ma rog pentru el.I-i inteleg starea de inconfort sentimental. Dar stiu ca Dumnezeu lucreaza in oameni,si iubitul sau prieten se va intoarce aici,pe blog.Si daca Dumnezeu va vrea,el va reveni pocait sincer,asa cum toti dintre noi ar trebui sa fim. Si eu va urez o duminica binecuvantata. La toti.

   1. Draga George
    Cind cuvintele devin insuficiente (sarace),utilizez „sabia” cuvintului lui Dumnezeu,care e arma perfecta absoluta,in lupta „impotriva duhurilor rautatii care sint in locurile ceresti.”(Efeseni 6;12) Fiul omului,Hristos Isus,a utilizat in lupta cu diavolul in pustie aceeasi (strategie),cuvintul scris,raspunzind ispititorului astfel:”Este scris”
    In alta ordine de idei,personal,toate comentariile postate pe acest blog ,izvorasc din dragoste pentru ADEVAR,si i-mi place sa cred ca mai exista multi „luptatori” pentru aceasta nobila cauza,pocaiti autentici,in cuvinte si in fapte,morti in Adam si inviati in Hristos,la o noua viata,perceputa de al (saselea simt ) ,al celor nascuti din Dumnezeu ,Duhul Adevarului. (1Corinteni 15;45-49)
    Fiti binecuvintati.

 9. Pentru ca este duminica,va indemn sa cititi aceasta,minunat inspirata,poezie a poetului crestin (probabil orthodox,dar nu sunt sigur) Ion Alexandru.Despre Mantuitor. Este cel care,daca va mai aduceti aminte,prin anii ’90,parlamentar fiind,purta dupa el o cruce si o arata colegilor sai.
  Sau,o pueti asculta,transpusa muzical de Tudor Gheorghe. Un om cu un character indoielnic,(in opinia mea),dar cu un incontestabil talent.

  Ioan Alexandru – Lumina lina

  Lumină lină lini lumini
  Răsar din codri mari de crini
  Lumină lină cuib de ceară
  Scorburi cu miere milenară
  De dincolo de lumi venind
  Şi niciodată poposind
  Un răsărit ce nu se mai termină
  Lină lumină din lumină lină

  Cine te-aşteaptă te iubeşte
  Iubindu-te nădăjduie]te
  Că într-o zi lumină lină
  Vei răsări la noi deplină
  Cine primeşte să te creadă
  Trei oameni vor veni să-l vadă

  Lumină lină lini lumini
  Răsari din codri mari de crini
  I-atâta noapte şi uitare
  Şi lumile-au pierit din zare
  Au mai rămas din veghea lor
  Luminile luminilor

  Lumină lină lini lumini
  Înstrăinându-i pe străini
  Lumină lină nuntă leac
  Tămăduind veac după veac
  Cel întristat şi sărăcit
  Cel plâns şi cel nedreptăţit
  Şi pelerinul însetat
  În vatra ta au înnoptat
  Lumină lină leac divin
  Încununându-l pe străin
  Deasupra stinsului pământ
  Lumină lină – Logos sfânt

 10. In urma cu doua mii de ani,multimile il urmau pe Isus,motivati de interese materiale si personale,neintelegind scopul si mesajul trimis de Tatal ,si aceasta neintelegere a celor la care a venit,le-a cauzat lepadarea si moartea spirituala.(Ioan 1;11-13)
  Crestinii de azi,Il urmeaza (majoritatea),cu aceleasi nadejdi inselatoare,sperante firesti ,miracole si semne si minuni plasmuite de minti neinnoite in Hristos in Duh si adevar,inselati de „mai marii” lor ,inchisi in obscurantismul religios,crezind minciuna inselatorului ,neavind timp pentru valorile duhovnicesti,preocupati de existenta fizica ,mai mult decit de ADEVARATA VIATA,IN DUH SI ADEVAR.(Matei 12;38,39)
  Fiti binecuvintati;

 11. Iosif,nu stiu cum ai constatat tu ca „In urma cu doua mii de ani,multimile il urmau pe Isus,motivati de interese materiale si personale,neintelegind scopul si mesajul trimis de Tatal ,si aceasta neintelegere a celor la care a venit,le-a cauzat lepadarea si moartea spirituala.(Ioan 1;11-13)”
  Aici,este( Ioan1 9-17) am extins putin ,cu doua versete ante si 5 versete post,versetelor oferite de tine. Nu se refera la cei care i-L urmau pe Mantuitor,ci la cei,ai Sai,din „neamul lui Israel”,care nu L-au „recunoscut”. Cred ca faci o analiza nedreapta si as spune neargumentata,privitoare la cei care,in urma cu 2000 de ani,L-au urmat pe Isus. Nedreapta,macar pentru bucuria lor de a-L fi vazut pe Isus in trup,nemijlocit Neargumentata ,pentru ca ,aici ,in capitolul 1,versetul 14. Ioan arata cum au privit ei la slava Lui.

  Ioan (1-9-17)

  9. Lumina aceasta era adevarata Lumina, care lumineaza pe orice om, venind in lume.

  10. El era in lume, si lumea a fost facuta prin El, dar lumea nu L-a cunoscut.

  11. A venit la ai Sai, si ai Sai nu L-au primit.

  12. Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu;

  13. nascuti nu din sange, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.

  14. Si Cuvantul S-a facut trup si a locuit printre noi, plin de har si de adevar. Si noi am privit slava Lui, o slava intocmai ca slava Singurului nascut din Tatal. –

  15. Ioan a marturisit despre El, cand a strigat: „El este Acela despre care ziceam eu: „Cel ce vine dupa mine este inaintea mea, pentru ca era inainte de mine”. –

  16. Si noi toti am primit din plinatatea Lui si har dupa har;

  17. caci Legea a fost data prin Moise, dar harul si adevarul au venit prin Isus Hristos.

 12. „In ceasul acela,Isus S’a bucurat in Duhul Sfint,si a zis:”Tata,Doamne al cerului si al pamintului;Te laud pentruca ai ascuns aceste lucruri de cei intelepti si priceputi,si le-ai descoperit pruncilor.Da,Tata,fiindca asa ai gasit cu cale Tu.”(Luca 10;21)
  Fiti binecuvintati.

 13. Iosif,vreau sa stii ca nu mi-am propus sa te „contrazic” sa „corectez” pe tine.Vreau doar,cu umila mea pricepere,sa ajut la intelegerea invataturilor.Bineinteles ca ma pot insela,nu sunt depozitarul adevarului absolut,dar te asigur,pe tine si pe ceilalti,ca o fac cu buna credinta.
  Plec acum,e duminica,merg sa ma plimb cu sotia si fiul meu. Binecuvantari va urez.

 14. Dragul meu George
  Daca intr-adevar doresti sa cunosti ADEVARUL,din DRAGOSTE SINCERA,si nu in scopuri egoiste,personale ,pentru ati dezvolta nivelul culturii generale,ai toate sansele sa-l cunosti ,prin cercetare in smerenie ,rabdare ,lepadare de sine si de dogma religiei (ortodoxe),care se simte din modul de exprimare utilizat de tine,prin POCAINTA,AUTENTICA,NASTERE DIN DUH,ce-ti va deschide ochii duhovnicesti ,si vei intelege astfel,cuvintul Evangheliei lui Hristos ,care este „Duh si viata”.
  Fii binecuvintat

 15. Ok Iosif,ce vrei sa fac,sa-mi schimb nickname-ul in „ortodoxul”? Ce grabnici sunteti in a pune etichete.Care din cele specificate de tine” cercetare in smerenie ,rabdare ,lepadare de sine si de dogma religiei ” ti-au deschis ochii sa intelegi si sa hotarasti, ce au facut si in ce scop,cei care-L urmau pe Isus acum 2000 de ani. Ce scopuri egoiste m-ar putea determina sa citesc Scriptura? Uneori,din pacate destul de des,am impresia ca nu ai proprietatea cuvintelor.E doar o impresie,”nu sari in sus”. Cum cineva nu este de accord cu cele spuse de unii dintre voi,cu argumente scripturale,gata primeste „etichete”. Neavizat,”peiorativ titrat”,neica nimeni,”tovaras,ortodox neinitiat” Buna cuviinta ma opreste sa spun ce cred eu despre unii,nu multi,dintre voi. Dar asa cum am spus,sunt rabdator. o insusire pe care ai uitat sa-o specifici in lungul tau „indrumar”.

 16. Corect,dar n-are nici-o legatura cu ce am scris eu. In cel mai bun caz este un autoindemn pe care ti-l faci,caci „etichetele” nu au nicio legatura cu dragostea.Ba dimpotriva.
  Intrebarea mea era una simpla,suna asa:

  „Iosif,nu stiu cum ai constatat tu ca “In urma cu doua mii de ani,multimile il urmau pe Isus,motivati de interese materiale si personale,neintelegind scopul si mesajul trimis de Tatal ,si aceasta neintelegere a celor la care a venit,le-a cauzat lepadarea si moartea spirituala.(Ioan 1;11-13)” Unde ,eu ti-am redat versetele pe care tu le dadeai drept „edificatoare” in sprijinul afirmatiei tale,arata ca asta era scopul celor ce-L urmau pe Mantuitor. Eu am indelunga rabdare.Astept.

 17. „Si nimeni nu pune vin nou in burdufuri vechi;altfel,vinul cel nou sparge burdufurile,si vinul se varsa,iar burdufurile se prapadesc;ci vinul nou este pus in burdufuri noi.”
  Fiti binecuvintati

  1. Buna ideie,deoarece „…poporul Meu piere din lipsa de cunostinta…”,iar cunostinta vine in urma citirii (auzirii) cuvintului,insa sa trecem mai departe la „oile”noastre.
   Draga George. Nu stiu cine esti si cu ce scop ai intervenit pe acest blog,insa tin sa-ti aduc la cunostinta ca,indiferent de pregatirea ta „superioara „,indiferent de cultura ta generala elevata si de filozofii ,pecare i-ai citit ,si uneori ai citezi in comentariile tale,indiferent de cit vei dori tu sa „demolezi” ceeia ce a initiat Dumnezeu prin jertfa de la Golgota,indiferent cit vei incerca sa ma ispitesti,sa ma prinzi prin cuvinte ,nu ai sa reusesti ,si stii de ce? Deoarece tu nu te „lupti „cu mine,deoarece (eu) nu mai sint nimic,ci El Este,si eu prin EL traim o viata ascunsa in Tatal,pe care tu nu ai cum sa o intelegi ,deoarece cuvintele Scripturii sint Duh si viata,si oricit ar citi cineva ,fara nastere din nou „autentica” din apa si duh,nu poate sa inteleaga nimic.Deci,singura solutie pentru cei ce vor sa cunoasca ADEVARUL ,este sa se nasca din nou,altfel vor rataci in tot felul de pareri indoielnice si certuri de vorbe,ducind si traind in obscurantismul crezurilor religiilor si cultelor instituite de oameni in scopul dominarii asupra celor „nestiutori si prosti”,care-i urmeaza orbeste fara sa inteleaga faptul ca pierd valoarea jertfei lui Hristos ,al Adevarului eliberator ,de legile rigide, facute de oameni calauziti de duhul lumii.
   Cain si Abel ,erau doi frati cu preocupari diferite. Amindoi au adus jertfe din rodul muncii si activitatii ce o aveau. Jertfa lui Abel e placuta Domnului,iar cea a fratelui sau Cain,nu e placuta,lucru ce a nascut invidia in mintea si inima lui Cain,dintr-un mic orgoliu,acesta conducind la o crima abominabila ,cu consecinte si urmari dramatice ,pina in zilele noastre.Vezi tu,draga George ,azi ,intre crestini”frati”,uciderea este la ea acasa ,si e vizibila mai cu seama in bisericile crestine,iar”arma ” este cuvintul omului exprimat in vorbenegindite sau intentionat spuse pentru a rani sau ucide. Noi crestinii aducem cu totii jertfe lui Dumnezeu Tatal,,insa trebue sa-I aducem jertfe „fara cusur”,adica perfecte ,si pentru aceasta e nevoie sa cunoastem „exigentele”lui Dumnezeu,in acest sens. De aceia intr-un comentariu adresindu-ma lui Tristarul spuneam ca daca doi se vor uni in rugaciune in numele Lui Isus ,orice vor cere le va fi dat,insa cei doi ,obligatoriu vor fi copiii LUI.
   Fiti binecuvintati.

 18. Incercarile sint prezente pentru a ne ajuta in calatoria noastra prin „vale”,nu pentru a ne face sa cadem.Caderile intervin cind pierdem „frecventa” relatiei cu Dumnezeu.
  „Fratii mei ,sa priviti ca o mare bucurie cind treceti prin diferite incercari,ca unii care stiti ca incercarea credintei voastre lucreaza rabdare.(Iacov 1;2,3)
  Voi enumera citeva cauze ale caderii noastre:
  1) Nu lasam trecutul in urma noastra.(Filipeni 3;12-14)
  2) Nu abandonam mostenirea carnala (adamica). (1Petru 1;18,19)
  3) Nu dam jos poverile ce ne apasa. (Matei 11;28-30)
  4) Ne lasam coplesiti de ingrijorari firesti ,lumesti.(Matei 6;24-34)
  5) Ne lasam dominati de fire (carne). (1Ioan 2;16)
  6) Lasam vrasmasul sa ne acuze constiinta. (Evrei10;22) ,(1Petru 3;21,22) (Tit 1;15,16)
  Fiti binecuvintati.

 19. Partea lui Dumnezeu consista in a face sa locuiasca Hristos in noi ,prin Duhul Sfint,iar partea noastra consista ,in a nu lasa sa se intrerupa aceasta relatie.
  Iata citeva versete ,din contextul carora vom intelege partea ce ne revine noua:(Fapte 14;22) (Matei 11;12) (Matei 22;14) (Matei 24:13)
  Fiti binecuvintati

 20. „Porunca aceasta pe care ti-o dau eu azi,nu este mai presus de puterile tale,nici departe de tine. Nu este in cer,ca sa zici; „Cine se va sui pentru noi in cer si sa ne-o aduca,pentru ca s’o auzim si s’o implinim ?” Nu este nici dincolo de mare,ca sa zici:”Cine va trece pentru noi dincolo de mare si sa ne-o aduca,pentru ca s’o auzim si s’o implinim ?”Dimpotriva,este foarte aproape de tine,in gura ta si in inima ta,ca s’o implinesti. (Deuteronom 30:11-14)
  Fiti binecuvintati.

 21. Iosif,nici eu nu stiu cine esti.Si nici cu ce „scop” esti pe acest blog .Si nu asta ma intereseaza.Te cunosc doar prin ceea ce scrii aici . Cu ce intentie sunt eu aici pe blog? Am mai spus-o,pentru a zidi nu pentru a darama. Am observant ca ,in general,tu scrii cate un verset,fara a „spune” nimic.In general versetele postate de tine nu aveau „nici in clin nici in maneca” cu ceea ce se „dezbatea”.Mai mult decat atat,cateoadata,iti exprimi cate o parere pe care o „intarasesti” cu referiri la versete biblice care nu au legatura cu ceea ce spui tu. Si cand iti arat asta,ma numesti „neavizat”,”neinitiat” „orthodox”,’filozov”,”titrat”. Exista in raspunsurile tale o „autosituare” a ta in zonele suprioare ale cunoasterii Scripturii. Eu cred ca te „autoinseli” pe tine insuti,dintr-o aroganta nefondata. Aceste postari,ultimile trei,sunt cu adevarat bine conturate.Parca nu sunt scrise de tine.Sunt intr-o izbitor diametrala diferenta cu cele anterioare.Singurul element comun,totusi.este „atacul la persoana” si aroganta. Vreau eu sa demolez „ceea ce a initiat Dumnezeu prin jertfa de la Golgota”. Si daca as vrea(feresca-ma Dumnezeu),nu as putea-o face.Si nimeni nu o poate. Ce vreau eu sa daram,intradevar,este ipocrizia,haul dintre vorba si fapta,ratacirea in detalii neimportante si intoarcerea la valorile intradevar importante ale Scripturii(nasterea din nou este una dintre ele). Si pentru asta,trei dintre voi, ati inceput sa aruncati cu pietre in mine. De ce? Poate pentru ca ceea ce eu affirm ca vreau sa daram,va afecta pe voi? Poate? Prea v-ati mobilizat impotriva mea folosind tot felul de invective. Eu nu va tin in seama rautatea. Voi ar trebui sa priviti in interiorul vostru. Eu nu ma cred „superior” voua,dar sincer,nici inferior. Voi rataciti,si asta nu ar fi un „dezastru” daca nu ar fi riscul sa-i duceti si pe altii in ratacire. Acesta e marele risc,pe acesta vreau eu sa-l diminuez.
  Matei 15:14
  ” Lasati-i: sunt niste calauze oarbe; si cand un orb calauzeste pe un alt orb, vor cadea amandoi in groapa.”
  Incearca drag Iosif,sa fii calauzit,caci tu calauzesti stramb.
  Iacov 1:5
  .”Daca vreunuia dintre voi ii lipseste intelepciunea, s-o ceara de la Dumnezeu, care da tuturor cu mana larga si fara mustrare, si ea ii va fi data.”
  Sa fii binecuvantat!

  1. Draga George.
   Pentru cele scrise ,imi asum toata responsabilitatea fata de Tatal meu,si martor i-mi este El ,caci,am scris totul din gragoste pentru tine si toti cititorii,insa mai mult ca orice ,din dragoste pentru ADEVAR,pentru ca ,cei ce vor citi ,inclusiv tu,sa se elibereze de dogmele religiilor in care sint „robiti” ,fara a realiza aceasta,inconstienti,din lipsa de cunostinta,ramasi la o stare de pseudo-credinta care nu le va satisface niciodata asteptarile.
   Fii binecuvintat.

 22. Invectivele sunt rod al dragostei tale,draga Iosif?
  Dragoste de adevar este „hotararea” data de tine ca cei care-L urmau pe Isus aveau scopuri materiale? Pe cei care au avut Bucuria sa-L vada pe Mantuitor fata catre fata,sa priveasca la Slava Lui. De unde atata aroganta dragul meu? Iti permiti tu sa judeci chiar si pe aceea? Care sunt urmatorii,apostolii,evanghelistii? S-ar putea ca printre cei ce-L ascultau pe Isus sa fie ,unii,care sa fi avut astfel de scopuri,nu stiu,dar nu exclud. Dar sa dai tu,eu sau altcineva,verdicte in legatura cu scopul lor,este o dovada de „supraestimare” a propriei persoane. Si asta este un pacat. Un mare pacat.

 23. Dragul meu George
  Multumesc Tatalui,ca in final, ai inteles ideea de baza pentru intelegerea Scripturilor. Un inceput promitator. „(nasterea din nou este una dintre ele.)”,insa eu i-ti zic: „NASTEREA DIN NOU”,este ESENTIALA ,si singurul mod de a intelege mesajul ,”VESTEA BUNA”,pe care numai „ungerea duhovniceasca”poate sa o reveleze,ceea ce implica ,smerenie,umilinta zdrobire si moarte fata de tine insuti ,rastignirea eului ,si a innoirii gindirii in Hristos,in Duh si Adevar.(Romani 12;1-8)
  Fii binecuvintat.

  1. …Si ,pentru a fi mai bine inteles,revenind la neintelegerea ta,referitor la gloatele ce-L urmau si-L vedeau fata in fata pe Domnul Isus,afla dragul meu,ca Isus Hristos ,este zi de zi in fata mea,si este cel mai bun si fidel prieten,si in toate activitatile mele cotidiene,ma insoteste ,este,si va ramine vesnic,in inima mea ,indiferent de consecintele ce vor decurge din aceasta.
   Fii binecuvintat.

 24. Nasterea din nou este esentiala,subscriu in totalitate,dar nu este suficienta
  Ma bucur ca Isus este zi de zi in fata ta,nimic mai de dorit pe lumea asta.Dar de ce refuzi tu ca si alti sa aibe sau sa fi avut aceasta bucurie.?
  Eu am rabdare,fa un effort,stiu ca poti.

 25. De unde ai dedus tu ,ca eu refuz,ca si altii sa aiba aceasta bucurie ?Pai nu tocmai aceasta bucurie ce o am ,o impartasesc cu tine si cu toti cei ce citesc comentariile noastre (daca or mai exista),incercind sa scot in evidenta dragostea lui Dumnezeu ,descoperita omenirii prin CUVINTUL LUI,intrupat in ISUS ,FIUL omului,dat la moarte de mai marii religiosi,carturari si Farisei,din cauza adevarului,preferind-ul pe Baraba,ce reprezenta caracterul celor ce-l preferau in locul ADEVARULUI,care a fost dat la moarte.Aceasta preferinta se regaseste si azi in toate religiile ,(fara exceptie),unde „mai marii”,rastignesc ,(omoara),adevarul in favoarea minciunii si inselaciunii,,pentru a-si atinge scopurile si interesele egoiste ,cu ajutorul dogmelor,traditiilor si crezurilor facute de oameni.
  Cine nu intelege ,nici sa nu inteleaga.
  Fiti binecuvintati

 26. ….Si…pentru a fi mai clar …daca vrei din toata inima ta ,si din tot cugetul tau,ca Isus Hristos sa intre in „casa” inimii tale,te indemn cu toata dragostea ,sa te „cobori din dud”.
  Fii binecuvintat si luminat.

 27. Spui tu :”De unde ai dedus tu ,ca eu refuz,ca si altii sa aiba aceasta bucurie ? Din faptul ca stii tu scopul pentru care gloatele il urmau pe Isus.
  La treaba cu „dudul” prefer sa nu-ti raspund. daca ai avea putina decenta,ca despre”nastere din nou” observ ca nu e cazul,ai reveni cu o „delimitare” de tine insati. dar nu-mi fac prea mari sperante,nu ai facut-o nici pentru celelalte invective ce cu maxima dragoste m-I le-ai aruncat in fata.Ceilalti doi „muschetari”,tovarasi ai tai,imi vorbeau de „pere” cand eu ii intrebam de „mere”.Tu nici macar asta nu faci.Tu vorbesti de „frunze”. Macar de-ai fi vorbit de vreun fruct. Am spus ca „nasterea din nou” este esentiala,si asa este,dar la fel de essential este ca ea sa fie „reala” nu declarativa. Prin ceea ce scrii arata ca te-ai nascut din nou,dar din nefericire,te-ai nascut in acelasi om care erai inainte. Si asa,te poti naste din nou de o mie de ori,ar fi degeaba. Tu naste-te din nou cu adevarat,dar nu o striga in toata cetatea,lasa-i pe ceilalti sa o observe,sa o constate,din ceea ce faci nu din ceea ce declari.

 28. Motivatia interventilei mele pe blog am declarat-o in repetate randuri in postarile mele,ma bucur ca insfarsit ai inteles-o si tu. Rabdarea mea m-a rasplatit.
  Fii binecuvantat.

 29. Pentru toti cei ce citesc acest blog,dar mai ales pentru Walden,Tristarul si Iosif ,.care probabil iai motiveaza „disparitia ” de pe blog ca fiind cauzata de mine. Eu va iubesc,dar in numele drgostei ce v-o port nu puteam sa nu „lucrez” pentru ADEVARUL inspirat de DUMNEZEU,autorilor Scripturii. Puteam eu sa ma fac „bineplacut” voua in detrimental Lui Dumnezeu? As fi putut eu scrie:
  Bine faci Anei fiul,ca nu-ti ierti tatal,ca e un ticalos.
  Sau
  Bine faci Mihail,ca din dragoste pentru „Mosul tau drag” argumentezi impotriva Cuvantului lui Dumnezeu ?
  Sau
  Foarte bine faci Iosif,ca sfatuiesti bine dar indici versetele care nu au legatura cu sfatul dat?
  Nu fratii mei dragi,pentru a fi placut voua eu nu pot fi impotriva Cuvantului Lui Dumnezeu. Chiar daca ati da cu pietre in mine. La propiu. Si nu doar voi.Ci toti ce citesc acest blog,inclusiv Mike.
  Cu dragoste,cel mai neinsemnat dintre voi,Neica Nimeni.

 30. Inainte de incorporarea mea in armata in 1972, l-am vizitat pe bunicul meu Furdui Traian ,fost proprietar de mina si steampuri de prelucrarea minerului aurifer ,in Apuseni ,in Rosia Montana, locul nasterii mele.O intreaga noapte an stat de vorba, am citit din Cuvant, ne-am rugat si i-am marturisit bunicului ca in timpul verii, cand apa Dunarii se incalzeste, voi dezerta si voi cauta sa parasesc clandestin Romania penteru totdeauna. Inainte de plecare,m-a dus in pivnita adanca zidita de piatra boltita, a casei in care si eu m-a nascusem.Acolo, deasupra fantanii sapata de mana lui in dalta si ciocan ,in stanca cat si de-a lungul boltei ,dand pietre la oparte ,mi-a aratat borcanele de sticla pline cu aur,acele locuri tainuite de el de peste un sfert de secol, in care adunase timp de doua generatii ,aproximativ douazeci si patru de kilograme de aur. Ne’am asezat in genunchi ,am inaltat o rugaciune spre Tatal ceresc ,m-a imbratisat si m-a incredintat in mana atotputernica a Bunului Tata . . . .

  Categorie: Gherla – împărăţia morţii

  După cele spuse la Pitesti de colonelul Zeller, că demascările vor continua, fie la Gherla, fie în altă parte, în libertate (spuse repetate de Ţurcanu la Gherla si trăite de noi în camerele de tortură), nimeni nu mai credea că acele schingiuiri vor înceta vreodată.

  Dar, cum toate în viată au un început si un sfârsit, mai apropiat sau mai îndepărtat, si cum nimic nu se întâmplă fără voia lui Dumnezeu, iată că, la 1 ianuarie 1952, demascările au fost oprite. Asta s-a întâmplat după înlăturarea din guvern a lui Teohari Georgescu, Ana Pauker si Vasile Luca. Gheorghiu Dej, cu îngăduinta lui Stalin, a luat astfel frânele conducerii partidului, cât si a statului.

  De retinut însă că Nicolski, seful Securitătii, sprijinit de rusi, a rămas la postul lui, până la moartea lui Dej. De unde si concluzia că oculta de la Moscova l-a avut ca agent, cu misiunea de a se ocupa în mod special de demascări.

  Desigur că nici cei trei ministri care controlau ministerele cheie: Interne, Externe si Economia, nu erau străini de demascări, precum nici Gheorghiu Dej.

  Totusi, ca urmare a acestor evenimente, Ţurcanu si echipelelui nu au mai fost pusi în libertate, ci dimpotrivă, anchetati, condamnati la moarte si executati.

  Un alt motiv al încetării demascărilor cred că a fost si faptul că se aflase în străinătate de ele, cu tot secretul desfăsurării lor.

  Nu se stie precis de unde a venit ordinul de încetare a demascărilor, de la Dej sau de la Moscova. Pentru că Occidentul, fiind pus deja la curent cu cele ce se petreceau în România, începuse să-i întrebe pe rusi ba de una, ba de alta. Şi asta le jena politica externă.

  Pentru noi, cei de la Gherla, a fost un semn de întrebare plecarea lui Juberian si a câtorva din ajutoarele lui Ţurcanu.

  Se mai spunea că nimeni din cei rămasi la Gherla nu ar mai fi fost dispus să continue opera lui Ţurcanu.

  În acelasi timp, noul ofiter politic lansase zvonul, căruia majoritatea dintre noi nu i-am dat însă crezare, că Ţurcanu si ajutoarele lui fuseseră pusi în libertate. Cei care au crezut au căzut si au semnat angajamente, devenind informatori si turnători. A fost oabilă pescuire în ape tulburi, si cine a căzut atunci în cursă nu si-a mai revenit niciodată. În schimb ceilalti, care au avut tăria să refuze, si-au revenit total, s-au regăsit si si-au refăcut puterile sufletesti si morale, salvându-se din mlastina deznădejdii. Pe multi dintre acestia i-am cunoscut în închisoare si mai apoi în libertate.

  Torturile si degradările operaseră prin slăbiciunea si neputinta noastră si majoritatea dintre noi s-au topit si s-au prăbusit în ele.

  După aceea însă, celor care au făcut pactul cu Securitatea, când tortura fizică nu mai exista, cine le-ar mai putea găsi vreo scuză, decât poate aceea că în constiinta lor demascările nu încetaseră totusi, continuând în virtutea unei inertii?

  Mă bate gândul că demascările n-au încetat la voia oamenilor, ci pentru că Dumnezeu s-a milostivit de cei prea greu încercati, punând El însusi capăt acestei nelegiuiri fără precedent în analele istoriei universale.

  Oricum, încetarea demascărilor a fost strigătul de alarmă care a trezit constiintele noastre, ne-a făcut să întelegem că nimic pe pământ nu este vesnic si că teama de chinul fără sfârsit nu fusese decât produsul stării noastre sufletesti, al delirului nebuniei colective si al posedării demonice. Asa că, toti care au înteles că numai credinta în Dumnezeu ne va salva din această prăbusire, si-au revenit total, fără resentimente, iertându-i si întelegându-i si pe cei ce i-au torturat, fie aceia camarazi, prieteni sau dusmani.

  (Dumitru Bordeianu – Mărturisiri din mlaștina disperării)

  1. Draga Walden – Securitatea nu a sucombat in Romania dupa ’89,ea,si-a continuat activitatea sub numele de S.R.I.,si daca va voi Domnul ,abia acum dupa alegerile noului presedinte ,e posibil sa inceapa adevarata revolutie,insa e nevoie de pocainta ,smerenie si rugaciune,daca dorim ca Dumnezeu sa binecuvinteze Romania.
   „Cind voi inchide cerul,si nu va fi ploaie,cind voi porunci lacustelor sa manince tara,cind voi trimite ciuma in poporul Meu:daca poporul Meu peste care este chemat Numele Meu se va smeri,se va ruga,,si va cauta Fata Mea,si se va abate de la caile lui rele, – il voi asculta din ceruri,ai voi ierta pacatul,si-i voi tamadui tara.(2 Cronici 7;13,14)
   Fiti binecuvintati

 31. Da Walden,dar lista este infiorator de lunga. Odiosul system a „cosit” toata „floarea” sufletului romanesc Au impus un system de valori cu fundul in sus. Am sa-ti raspund la toate postarile tale,dar nu o pot face acum. Sunt tulburat de mesajul lui Maghiar,misionarul din Indonezia. Imi trebuie ceva timp ca sa-mi revin.Cred ca deabia maine voi fi in stare sa scriu ceva,cat de cat articulat. Va doresc pace,voua si mie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: