ANDREI PLEŞU, SFATURI PENTRU TEOLOGII CONTEMPORANI, DEMNE DE LUAT ÎN SEAMĂ !!!

Cred că acest om mare de cultură, se vede că este deasemenea şi un om foarte bine informat şi echilibrat teologic.
Bine ar fi dacă aceste sfaturi din articolul de mai jos, ar fi luate în seamă şi de unii  „mari TEOLOGI” ai timpurilor noastre care se hazardează la tot felul de interpretări ale Bibliei, unele mai fantastice ca altele, de la an la an tot mai departe de Cuvântul Biblic. Dar cui folosesc?
       Aşa cum domnul Pleşu vorbeşte în articolul de mai jos, nici chiar ISUS nu s-a pus la acelaşi nivel cu Tatăl, în ceea ce priveşte aceste lucruri tainice şi ascunse pentru noi toti. Aceşti curajoşi „profeţi” contemporani (îmi place să cred că inconştient) se poziţionează într-un loc care nu aparţine omului muritor, dar ce este şi mai trist, este faptul că nimeni nu-i contrazice, ci dimpotrivă au tot mai mulţi adepţi, an de an.
      Dar vă las să citiţi dumneavoastră acest articol, prezentat atât de LUCID si Biblic, de către domnul Pleşu.
                     Felicitări domnule Pleşu!
Mike Olari

Religie şi publicitate

     Destul de des, în ultima vreme, găsesc în presă relatări „senzaţionale“ despre minuni şi profeţii, despre simptome „evidente“ ale sfîrşitului lumii, despre vindecări şi exorcisme, şi despre tot soiul de isprăvi „neobişnuite“, devenite „breaking news“, prin rîvna unor feţe bisericeşti din mult încercata noastră patrie. Aş vrea să fiu bine înţeles, de la bun început: tema miracolelor şi a viziunilor profetice e o temă veche şi prestigioasă, pe care nu o putem expedia într-o rapidă însemnare gazetărească. Nu sînt genul „pozitivist“ şi sceptic, grăbit să evacueze din sfera reflecţiei serioase asemenea teme şi să afişeze un „scientism“ ţanţoş, de secol 19. Dar mi se pare că a cupla credinţa, în mod apăsat, cu zona „para-normalului“ e a întreţine un derapaj spiritual primejdios. Şi mă îngrijorează alunecarea spre „magic“, spre „fenomene“, spre „mistere“ de paradă, pe care o văd invadînd piaţa mediatică. 

Se spun lucruri halucinante şi, după părerea mea, la limita ereziei. „Sfîrşitul lumii vine în anul cutare“ – spune nu ştiu ce preot. La Evanghelie, se spune că ziua şi ceasul sfîrşitului nu le ştiu nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl (Marcu, 13,32; Matei, 24, 36 şi 42). Or, iată că un preot e la nivelul Tatălui! Iisus face o sumedenie de minuni, dar niciodată pentru a le folosi ca instrumente pentru „racolarea“ unor adepţi. Îi preferă pe cei care cred fără asemenea „probe“. Cînd Irod vine spre El, sperînd un spectacol de prestidigitaţie, Iisus „nu răspunde nimic“ (Luca, 23,8-9). În pustie, ispitit de Satana, refuză orice demonstraţie de „dexteritate“ mesianică. Nu spun decît lucruri ultracunoscute, dar care par să fi dispărut din memoria unor slujitori ai Bisericii. Rezultatul e încurajarea unei gîndiri superstiţioase, fără legătură cu devoţiunea adevărată şi cu patosul real al interogaţiei religioase. Oficiul pastoral riscă să se învecineze, în asemenea cazuri, cu datul în bobi al mamei Omida…

O mare bătălie s-a pornit, pe multiple voci, cu CIP-urile şi cu cardul de sănătate. Diavolul e suspectat de ticuri rebusiste, de vreme ce ne impune un „card“, care, citit invers, e „drac“. Nu sînt demonolog, dar mă tem că diavolul e ceva mai inteligent: nu se demască prin mesaje atît de transparente şi de copilăreşti. Mi-a ajuns la ureche şi detectivistica „teologică“ a cuiva, care observa că, în marile magazine, foarte multe preţuri sînt „X,99“ (e vorba, de fapt, de o banală procedură de marketing: în loc să i se spună clientului că o anumită marfă costă 18 lei, i se spune că preţul e 17,99 lei, ceea ce, psihologic, sună mai ieftin). Dar „99“ e „66“ pe dos! Semn al Apocalipsei iminente!

Prin asemenea procedee, Biserica şi religia în genere ajung să fie contaminate de cel mai trivial gen de publicitate adus pe scena publică de libertatea presei: publicitatea de tabloid. Publicitatea aceasta pare să ţină la rampă tema credinţei, dar în realitate înlocuieşte prezenţa vie a acestei teme şi a instituţiei care o administrează printr-un înşelător joc de culori ţipătoare. Nevoia unei prezenţe atente, reactive, a Bisericii în imediatul zilnic e de necontestat. E imperios necesară participarea clerului la dezbaterile actualităţii, situarea lui bine cumpănită faţă de provocările care afectează masiv şi hărţuitor metabolismul comunităţii şi al individului. Nu exhibiţionismul unui „supra-natural“ spectaculos ar trebui să fie preocuparea unei religii care se defineşte ca o religie a întrupării şi aaproapelui, ci tocmai firescul şi smerenia acţiunii în perimetrul „lumescului“, al tensiunii concrete în care se desfăşoară existenţa comună. A răspunde dramei cotidiene prin gesticulaţie misteriosofică, prin manipularea grandilocventă a spaimelor şi a surescitărilor gregare e a renunţa să lucrezi vindecător, a prefera sobrietăţii eficiente – spectacolul ieftin.

Lupta fermă împotriva birocraţiei electronice globalizate ocultează pericole infinit mai grave, mai insidioase, mai subtile. La asta vrea să se limiteze Biserica? La carduri şi CIP-uri? Acolo e duşmanul? Asistăm la o incapacitate nesănătoasă de a identifica adevăratele „pietre de poticnire“ ale lumii de azi, de la noi şi de aiurea. Ne ocupăm de fisuri auxiliare, de derapaje nesemnificative, de false probleme. Abia această băţoasă deturnare a atacului ar putea fi interpretată ca o ispită, ca o „şmecherie“ diabolică.

Mă aştept ca ierarhii Bisericii să ia public distanţă faţă de astfel de excese. Uneori o fac. Cu glas mai curînd stins, ezitant şi cu un impact mult mai palid decît impactul zgomotelor suscitate de verva propagandistică a „insurgenţilor“, care ne ţin mereu în priză cu „minuni“ profetice şi ameninţări apocaliptice. Da, ştim, sfîrşitul poate veni oricînd, „ca un fur“, pe neaşteptate, şi de aceea trebuie să fim mereu pregătiţi. Dar ştim şi că multiplicarea „profeţilor“ care se dau drept atotştiutori e un semn rău…

10 gânduri despre „ANDREI PLEŞU, SFATURI PENTRU TEOLOGII CONTEMPORANI, DEMNE DE LUAT ÎN SEAMĂ !!!

 1. Andrei Plesu este,dupa parerea mea,cea mai „luminata” minte romaneasca din aceste timpuri. Putina lume stie ca a fost persecutat de catre regimul communist pentru participarea lui la „meditatia transcedentala” Este drept ca a fost nevoit sa scrie o scrisoare de „pocainta” catre Ceausescu. Dar ce sa fi facut,isi pierduse serviciul,nu mai avea din ce isi intretine familia,si regimul communist parea „fara sfarsit”.

   1. Nu Iosif,am vrut sa spun exact ceea ce-am spus. Daca tu-l asociezi pe Plesu iluminatilor,este absolut treaba ta,dar mai mediteaza! Mi-ar placea sa stiu daca tu consideri pe cineva,oricine,mai crestin,mai invatat,mai drept mai etc., decat tine? Probabil nu.

 2. Gasim scris;”…….Bine ar fi dacă aceste sfaturi din articolul de mai jos, ar fi luate în seamă şi de unii Bine ar fi dacă aceste sfaturi din articolul de mai jos, ar fi luate în seamă şi de unii “mari TEOLOGI” ai timpurilor noastre care se hazardează la tot felul de interpretări ale Bibliei, unele mai fantastice ca altele, de la an la an tot mai departe de Cuvântul Biblic. ai timpurilor noastre care se hazardează la tot felul de interpretări ale Bibliei, unele mai fantastice ca altele, de la an la an tot mai departe de Cuvântul Biblic. …”
  Da ,ar fi bine daca …. “mari TEOLOGI” ai timpurilor noastre care se hazardează la tot felul de interpretări ale Bibliei, …….ar intelege mesajul si ar sti in ce consta”SLUJIREA” .Ar fi bine daca ar indrepta multimile spre adevarata pocainta si traire a ei dupa cum primii crestini au ajuns sa traiasca….Ar fi bine daca ar ajunge exemplari in vorbire,traire,sfintire si neprihanire,……dar este greu de a se ajunge la asa ceva.Eu inca nu am vazut si intilnit pastor care sa zica ;abzic la salariul meu de mii de dolari si doresc sa slujesc ca apostolul Pavel ori ca adevaratii apostoli ai Domnului Isus !!!Multi pastori ,teologi azi confunda pozitia de slujire cu ceea profesionala prin care se obtine un beneficiu si un salar mare…….!Iar prin predici formulate si explicate caristmatic doresc sa ajunga sub puterea reflectorului ,camerei si a reclamei pentru a castiga tot mai mare popularitate si a atrage tot mai multi membrii pentru a-si forma bugetul…….Dragii mei ajungem azi in mari provocari si nu dorim sa recunoastem ca partea de inchinare ajunge transformata in o formalitate religioasa dupa cum partidele politice o fac……….Credem ca se doreste sa fie inteles mesajul?Credem ca acest comentariu este acceptat de cei mai multi lideri si marii teologi?Nicidecum …..findca isi pierd beneficiile …….Sint multi pasori tineri care ar dori „sa slujeasca si sa fie implicati in lucrarea Domnului ” ,insa sint marginalizati si blocati ….findca cei platiti nu doresc sa-si piarda pozitiile ….
  Gasim scris;”….Nu sînt demonolog, dar mă tem că diavolul e ceva mai inteligent: nu se demască prin mesaje atît de transparente şi de copilăreşti. …..”
  Foarte adevarat si chiar apostolul Pavfel explica in epistola sa catre cei din Corint;”…..13. Oamenii acestia sunt niste apostoli mincinosi, niste lucratori inselatori, care se prefac in apostoli ai lui Hristos.
  14. Si nu este de mirare, caci chiar Satana se preface intr-un inger de lumina.
  15. Nu este mare lucru, dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfarsitul lor va fi dupa faptele lor….”
  Dar din moment ce dezvalui faptele si dai spre accesare dovezile ……Stiti ce se intimpla?Si care sint reactiile …?
  Sa vedem …..ce se raspunde……. si pe urma vin cu dovezile scrise …….”
  Pentru a se intelege ca inca nu este sinceritate si nici dorinta de a recunoaste si a ajunge la o adevarata marturisire si smerenie…….

 3. viorelchis , dupa cate inteleg, vrei sa spui ca te referi la un anumit grup de persoane de profesie… pastori ? Exista si astfel de …teologie ?

  1. Domnilor incadrati fara voia voastra’n CLANURI !.Ascultati , stati stramb si judecati voi drept : clanul aredelenilor, clanul moldovenilor ,clanul bucurestenilor ,clanul dobrogenilor clanul sicilienilor.. . . ; clanul baptistilor negrutze(n)i, clanul carismaticilor ne-strajeri , clanul campenilor, clanul ionescienilor ,clanul tonistilor,clanul chiuestilor,clanul ciresarilor,clanul cesationistilor, clanul ortodocsilor de north ,clanul ortodocsilor de south,clanul nasterii domnului ,clanul sfintei maria, clanul crestinilor dupa evangheie , clanul sambatarilor de ziua a saptea , clanul vegetarienilor si clanul carnivorilor de ziua a saptea. Clanul cu doua pungi pe stanga si clanul cu noua pungi pe dreapta .Clanul martorilor lui jehova cu doua pungi si cel cu patru pungi.Clanul cu douasprazece pungi dupa evanghelia prosperitatii, ,clanul CREDO-istilor, clanul afaceristilor cu batrani, clanul church of god ,clanul asamblarilor lui god, clanul lui gog ,clanul lui ma-gog .Si asa mai departe !

   1. „Acum fii tare, Zorobabel ! zice Domnul. Fii tare si tu,Iosua,fiul lui Iotadac,marele preot !Fii tare si tu,tot poporul din tara,zice Domnul,si lucrati ! Caci Eu sint cu voi,zice Domnul ostirilor.
    Eu ramin credincios legamintului pe care L-am facut cu vo,cind ati iesit din Egipt,si Duhul Meu este in mijlocul vostru;nu va temeti !
    Caci asa vorbeste Domnul ostirilor: „Inca putina vreme,si voi clatina inca odata cerurile si pamintul,marea si uscatul;
    voi clatina toate neamurile;comorile tuturor neamurilor vor veni,si voi umplea de slava Casa aceasta,zice Domnul ostirilor.”
    „Al Meu este argintul,si al Meu este aurul,zice Domnul ostirilor.
    „Slava acestei Case din urma va fi mai mare decit a celei dintai,zice Domnul ostirilor;si in locul acesta voi da pacea,zice Domnul ostirilor.”(Hagai 1:4-9)
    Fiti binecuvintati.

  2. Radu O , tocmai aici este punctul culminant si nerusinarea cea mare fata de APOSTOLIA LASATA DE DOMNUL ISUS!. Au facut din SLUJIRE o profesie cu toate actele in regula, ba chiaar si casa de pensii (sic) iar SLUJBELE din adunari le-au transformat in FUNCTII!!
   Daca cunosti o altfel de adunare , fie ea si in Cuca Macaii (prietenii stiu unde este) acolo ma prezzint de miine, astazi lichidind tot si impartind saracilor(adica celor mai saraci ca mine)
   Fii binecuvintat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: