DIVORȚUL ȘI AVORTUL – FALIMENTUL BISERICII CONTEMPORANE !?

Numai cu o generație în urmă, în bisericile evanghelice nici nu se vorbea despre divorț sau avort, fiindcă nu exista asa ceva în bisericile evangelice, chiar și-n societatea seculară,  aceste cazuri erau foarte rare.  Atunci când aceste lucruri se mai întâmplau în societatea contemporană, lumea era mirată și alertată, fiindcă și oamenii care aveau mai puțină educație religioasă, știau că aceste lucruri sunt rușinea familiei și a societății în general.AVORT

               Dar ce s-a întâmplat în mai putin de 40-50 ani ? Care este explicația că astăzi, aproape că nu mai este nici o biserică evanghelica, în care să nu aibă loc, în fiecare an cel puțin un divorț, dacă nu mai multe… Apoi de avort, nici nu mai vorbim, nu că nu ar exista, dar este mai ușor de acoperit, așa că ne facem că nu există oameni care fac și lucrul acesta.
Sunt lucruri care se întâmplă, asistăm la o realitate devastatoare și de care trebuie să ne ocupăm. Dar cum putem să ne ocupăm și să rezolvăm o problemă, pe care nu admitem că o avem? Este clar că biserica este într-un impas spiritual cum n-a mai fost niciodată, incapabilă să gestioneze astfel de situații, cu care se confruntă. Excepție făcând puține biserici, care la rândul lor sunt considerate firești (liberale) și în unele cazuri – pe bună dreptate – numite așa.
Părerea mea personală este că, cei care se confrunta cu astfel de probleme, nu sunt nici pe departe atât de falimentari, precum cei care ignoră aceste plăgi care s-au abătut asupra bisericii contemporane.

1.Faptul ca divorțul și avortul se întâmplă și în Biserică, este o reală provocare și în multe cazuri îl putem numi un faliment.

2. Faptul că nu recunoaștem că aceste probleme există în bisericile noastre, și nu luăm nici o măsură și nu facem nimic pentru a rezolva problema, este adevăratul faliment.

1. Că există, este un fapt real. Cum s-a ajuns aici, este de discutat. Eu totuși, cred că lipsa de spiritualitate a bisericilor noastre, a atras și faptele lumești în biserici, lucru care este oarecum de înțeles, fiindcă biserica locală nu este Raiul lui Dumnezeu, ci un loc în care oamenii se pregătesc pentru veșnicie. Slujitorii fiind depășiți de multe ori de aceste lucruri s-au resemnat și se fac că nu știu că există.
Ce e de făcut? Din păcate, cei mai mulți slujitori se împacă cu gândul că ei sunt împotriva acestor lucruri și continuă să le condamne puternic de la amvonul bisericii, ori de câte ori au ocazia. Acest lucru îi face să se simtă mai puțin vinovați și totodată îi justifică și-n fața membrilor. Dar oare ignoranța face parte din rezolvarea acestor probleme atât de acute și actuale?

2. Eu cred că faptul că nu recunoaștem că suntem falimentari în această privință și continuăm să evităm discuția pe marginea acestor subiecte, ne fac bisericile și mai vulnerabile în fața acestei provocări, iar sute, sau poate chiar mii de credincioși care ar putea fi recuperați, sunt lăsați să meargă din rău în mai rău iar finalul va fi tragic.
Metoda Struțului (care își ascunde capul în nisip și crede că nu-l mai vede nimeni) nu funcționează.
Noi trebuie să ajungem la nivelul la care să recunoaștem eșecul nostru ca biserică în ceea ce privește aceste provocări, tot mai vizibile în biserica evanghelică, iar apoi să găsim metode biblice și cu o dragoste Dumnezeiască să încercăm să-i reabilităm pe toți cei care au căzut pradă acestor păcate și nu numai. (Matei-18-28)
Excluderea din biserică a acestor oameni care au păcătuit (și care sunt acum și mai vulnerabili) nu va rezolva problema lor și nici a noastră, ca biserică. Trebuie o renînnoire a gândirii noastre ca și  creștini. (METANOIA)

Metodele folosite în trecut, trebuie schimbate în funcție de provocările cu care se confruntă biserica (desigur, că totul trebuie să fie făcut în lumina Sfintelor Scripturi).

0142090divort7050-1318274954


DUMNEZEU NU VREA MOARTEA PĂCĂTOSULUI, CI ÎNTOARCEREA LUI. Ezechiel 33:11
Știu că cei care dau șanse celor păcătoși, sunt numiți liberali, dar vă rog să înțelegeți că noi cu toți suntem recuperați de Dumnezeu, unii mai devreme în această viață,  iar alții mai târziu.
Cuvântul lui Dumnezeu vorbește foarte clar (ÎN PĂCAT M-A ZĂMISLIT MAMA MEA – Psalmul 51:5) – ca atare nimeni nu a fost născut sfânt, ci fiecare dintre noi am fost recuperați.
Mă rog Domnului pentru putere de smerenie în interiorul tuturor Cultelor și organizațiilor religioase, pentru a-și recunoaște eșecurile și a lua măsurile necesare cu privire la aducerea bisericii acolo unde trebuie și anume la RECUPERAREA tuturor celor care încă nu au fost recuperați.

Biserica nu este Raiul lui Dumnezeu, ci atelierul unde oamenii trebuie pregătiți pentru Rai.
Trebuie să fim gata să plătim prețul (fiindcă se merită) pentru a rezolva aceste problem acute din bisericile noastre, pentru ca la răpirea BISERICII, așa cum altădată, Moise, zicea lui Faraon, despre poporul lui Israel la ieșirea din Egipt,  VREM CA NICI O UNGHIE SĂ NU RĂMÂNĂ ÎN EGIPT (Exod – 10:25,26)

Doamne ajută!
Mike Olari

10 gânduri despre „DIVORȚUL ȘI AVORTUL – FALIMENTUL BISERICII CONTEMPORANE !?

 1. „Ascultati Cuvintul Domnului,copii ai lui Israel !Caci Domnul are o judecata cu locuitorii tarii,pentru ca nu este ADEVAR,nu este INDURARE,nu este CUNOSTINTA de Dumnezeu in tara.”(Osea 4:1)
  „Poporul Meu piere di lipsa de cunostinta.Fiindca ai lepadat cunostinta,si Eu te voi lepada ,si nu-Mi vei mai fi preot. Fiindca ai uitat Legea Dumnezeului tau,voi uita si eu pe copii tai.
  Cu cit s-au inmultit,cu atit au pacatuit impotriva mea.De aceea,le voi preface slava in ocara.”(Osea 4:6,7)
  ” Se vor scula multi prooroci mincinosi,si vor insela pe multi.Si,din pricina inmultirii faradelegii,DRAGOSTEA celor mai multi se va raci. Dar cine va rabda pina la SFIRSIT,va fi mintuit.”(Matei 24:11-13)
  „Caci iubirea de BANI este radacina TUTUROR RELELOR;si unii cari au umblat dupa ea ,au ratacit de la credinta,si s-au strapuns singuri cu o multime de chinuri.”(1Timotei 6:10)
  Atita timp cit VALORILE autentice spirituale,vor fi evaluate si comercializate,speculate la „bursele financiare”,lansate in virtejul competitiilor,amestecate cu NON-valorile materiale,
  bisericile vor continua sa produca „putrezire”.
  „Nu va inselati: „Dumnezeu nu Se lasa sa fie batjocorit.”Ce seamana omul,aceea va si secera. Cine seamana in firea lui paminteasca,va secera din firea paminteasca PUTREZIREA; dar cine seamana in Duhul,va secera din Duhul VIATA vesnica.”(Galateni 6:7,8)
  Fiti binecuvintati.

  1. Draga Iosif,cu sinceritate si dragoste,te rog sa scrii si tu o opinie,o „descifrare” o „interpretare” referitor la versetele postate de tine.Ca sa inteleg si eu,poate si altii,care este „pozitia” ta legat de subiectul in discutie. Mi-ar fi,si-ar fi si altora,de folos.Stiu ca poti,ai demonstrat-o in alte ocazii,fa un effort!

 2. Permiteti-mi sa-mi spun si eu opinia in legatura cu cele doua subiecte aduse in „dezbatere” de catre Mike. Specific ca este o opinie pur umana,nefiind o analiza a Scripturii.Oriunde aceasta opinie contravine Scripturii,umil imi voi schimba opinia si o voi acomoda acesteia. De un singur lucru va asigur,aceasta opinie este lipsita de ipocrizie.
  Divortul. Dupa cate imi aduc aminte,Cuvantul vorbeste despre divort doar in cauza adulterului. Din aceasta pwerspectiva,eu cred ca si in acuza unor alte neintelegeri grave intre soti divortul este inevitabil.De ce? Pentru ca aceste neintelegeri vor duce cu siguranta,mai devreme sau mai tarziu,la adulter. Ma refer aici la ,scuzat fie-mi vocabularul,dar nu am gasit alte exprimari,deci la nepotriviri sexuale grave,disfunctii sexuale,lipsa dragostei erotice intre parteneri. Deasemenea,avand in vedere importanta casniciei atat in fata Lui Dumnezeu cat si a societatii,decizia mariajului trebuie sa fie luata cu deplina responsabilitate si cu ajutorul parintilor celor doi viitori parteneri de viata. Eu nu cunosc atitudinea Bisericilor in astfel de situatii,dar opinez ca acestea nu trebuie sa fie rigide,ci sa inteleaga situatia prin care trec doi soti care sunt in fata luarii unei astfel de decizii. oamenii acea au nevoie de ajutor spiritual,de „mangaiere”,de intelegere,nicidecum de oprobiu,dispret sau mai rau,decaderea din dreptul de membrii ai bisericii.
  Avortul. Eu nu imi aduc aminte ca acest subiect sa fi fost mentionat in Biblie. S-ar putea ca in acele timpuri,datorita lipsei cunostinelor medicale,avortul sa nu fie cunoscut.Este posibil sa ma insel .bineinteles,ma refer la avortul provocat nu la cel spontan pentru care nu exista o culpa palpabila. In orice caz,avortul este o pruncucidere deci o crima. Va spune asta un barbat care nu numai ca a acceptat dar a si propus si influntat avortul,(cu mult timp in urma)atat in cazul propriei sotii cat si in cazul altor femei cu care a avut relatii sexuale pasagere extraconjugale. Asta pana la pocainta mea voluntara.Dovada ca m-am schimbat este ca la varsta de 42 de ani si 41 sotia mea,am fost binecuvantati de Dumnezeu dinnou cu un copil.La distanta de 15 si respective 17 ani fata de copii pe care deja ii aveam. Avortul provocat nu trebuie acceptat decat in cazul unor afectiuni medicale ce afecteaza viata mamei insarcinate.ATAT. din perspectiva Bisericii este clar ca acest pacat nu poate fi controlat.Este intre oameni si Dumnezeu. Dar Biserica se poate implica in descurajarea avortului,nu prin „infierarea lui ci prin constientizarea membrilor in legatura cu gravitatea acestui pacat. Dar,daca pacatul s-a produs,pacatosul trebuie sa beneficieze de aceleasi sanse de a se pocai ca si in cazul altor pacate. Oprobiul,aratarea cu degetul,excluderea au ca si consecinta indepartarea pacatosului de Dumnezeu. Iar menirea Bisericii nu este asta ,ci indreptarea pacatosului. Acum,dupa ce am scris.observ cat de mica este diferenta intre „indepartare” si „indreptarea”. Sper ca Bisericile, in general, sa sesizeze diferenta,si sa aleaga al doilea termen.
  O zi binecuvantata va urez tuturora.

 3. Din momentul constientizarii existentei,omul biologic (adamic) este framintat de o serie de intrebari,care,in majoritatea lor,ramin fara raspunsuri,motiv pentru care,fiecare individ in parte,alege solutia care i se pare cea mai convenabila,in raport cu perioada de timp,si al spatiului geografic in care isi duce existenta,acestea influentindu-i comportamentul psihoafectiv,formindu-i o personalitate adaptata mediului in care-si desfasoara activitatea cotidiana. Cultura si traditiile spatiului geografic in care ne-am nascut,au avut o influenta marcanta in formarea caracterului si personalitatii fiecaruia dintre noi,insa,instalarea intr-un alt spatiu geografic,cu o cultura si traditii diferite,vor determina modificari comportamentale impunindu-ne o adaptabilitate la noul mediu .
  Incapacitatea individului de a se adapta intr-un mediu oarecare,va avea ca rezultat final,marginalizarea sau excluderea lui din acel mediu.
  Lumea si organizatiile ei,a functionat ,funcioneaza si evolueaza,dupa anumite legi si principii,in functie de spatiul geografic si perioada de timp in care s-au manifestat o serie de culturi si traditii.
  Istoria biblica a creatiei omului,interpretata speculativ de liderii religiilor mondiale,precum si istoria perpetuarii vietii de dupa potop,ramin enigme neelucidate si nefondate prin logica umana,insa,prin credinta,intelegem clar dragostea Creatorului,fata de creatia Sa,(omul),alcatuit din barbat si femeie,Adam si Eva,primii reprezentanti ai familiei.
  „Asa ca nu mai sint doi,ci un singur trup.Deci,ce a impreunat Dumnezeu,omul sa nu desparta.”(Matei 19:6)……………………….1+1=1
  Fiti binecuvintati.

 4. Copiii lui Dumnezeu,(Nascuti din apa si Duh),nu pot justifica divortul,decit prin „impietrirea inimii”
  „Isus le-a raspuns:”Din pricina impietririi inimilor voastre a ingaduit Moise sa va lasati nevestele;dar de la inceput n’a fost asa.
  Eu insa va spun ca oricine isi lasa nevasta,afara de pricina de curvie,si ia pe alta de nevasta,preacurveste;si cine ia de nevasta pe cea lasata de barbat,preacurveste.”(Matei 19:8,9)
  Fiti binecuvintati.

   1. Personal,consider ca avortul se situeaza in acelasi context,poate chiar mai grav,avind in vedere ca doar Cel ce a creat viata,detine tainele acesteia,si are autoritatea asupra ei.
    Orice interventie anticonceptionala,constituie impotrivire fata de voia Creatorului,deci,intram in dezacord cu Legea Lui Dumnezeu,care este adevarata Viata,si pentru viata,sub toate aspectele in care se prezinta.
    Fiti binecuvintati

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: