PERFECTIONISMUL, CALITATE ORI DEFECT ?

PERFECTIONISMUL
„Văd că tot ce este desăvârşit are margini” (Psalmul 119:96)
Standardele înalte şi atenţia pentru detalii sunt lăudabile; ele arată că te mândreşti cu munca ta. Totuşi, anumiţi perfecţionişti au o abordare de tipul totul sau nimic, găsind defecte şi fiind obsedaţi de faptul că puteau face mai bine. Cazul nostru este următorul: după ce a rostit unul din cele mai memorabile discursuri din istorie, Abraham Lincoln îşi descrie discursul de la Gettysburg drept „un eşec categoric”. Perfecţioniştii văd oportunităţi să facă bine, dar şi drept oportunităţi de a eşua, deci chiar şi când îşi ating ţelul nu au sentimentul împlinirii. Nici unul din­tre noi nu va atinge perfecţiunea în această parte a veşniciei, Suntem cu toţii imperfecţi; obişnuieşte-te cu ideea! „Cunoaştem doar în parte” (1 Corinteni 13:9). Aşadar:
1) Ingăduie-ţi să mai greşeşti pentru a reuşi. Henry Ford a spus: „Eşecul este numai o oportunitate de a începe iarăşi cu mai multă pricepere”.
2) Deşi la început nu poţi excela, nu-ţi fie teamă să încerci. Nu vei obţine rezultate perfecte, vei putea înţelege că uneori „mediu” înseamnă progres.
3) Înveseleşte-te. Iartă-te şi extinde-ţi atitudinea şi faţă de ceilalţi. Emerson a spus: „O consecvenţă prostească este sperietoarea minţilor mărunte”.
4) Nu te poticni în detalii. Stabileşte-ţi o limită de timp; spune: „Voi acorda acestui lucru treizeci de minute”. Un bine-cunoscut consilier spune: „Trebuie să ai aşteptări rezonabile … fă tot ce poţi şi încurajează-i pe ceilalţi să facă la fel. Defectele şi imperfecţiunile îţi determină unicitatea. Eliberează-le. Îmbrăţişează-le … eşti uman … Dumnezeu te-a făcut aşa”. Adevărul este că Dumnezeu nu ne judecă greşelile la fel de aspru pre­cum o facem noi. El „îşi aduce aminte că suntem ţărână” (Psalmul 103:14).

FamToFam

2 gânduri despre „PERFECTIONISMUL, CALITATE ORI DEFECT ?

  1. Nu este deloc si nuimic”uman” sa-ti porti exemplar si zilnic crucea !. Dragostea lui ISUS HRISTOS -CALEA ,ADEVARUL SI VIATA , are radacini si structura lipsite de umanism si izvoraste din sacrificiu si autentica suferinta .Ea este antidotul purificarii spre perfectionism ,si singura ce poate acoperi o sumedenie de pacate . Acesta este mesajul si reteta perfectionismului , lasat noua exemplar de Cel pe care umanitatea la crucificat , il desconsidera ,il neglijeaza si in final il elimina !. Apoi locul ADEVARATULUI MESAJ ce duce cu adevarat la perfectie , a fost transformat „umanitar” in pleonasm, ce vine doar in ajutorul ipocriziei si. . . . fariseilor !

  2. Perfectionismul,atata timp cat nu devine obsesiv,maladiv,ar trebui sa fie un deziderat al tuturor oamenilor.El este drumul spre progress. Nu a fost Isus Cristos perfect? Nu stim noi ca nu putem fi perfecti? Cu toate astea Il urmam pe Mantuitor spre a fi cat mai asemanatori Lui. Si este minunat. Asa si in viata sociala,trebuie sa ne propunem sa facem totul cat mai bine.Perfectionismul nu exclude gresala,ba dincontra,invatam din greseli si incercam sa nu le mai repetam. Indiferent cat de bine am facut un lucru,la o analiza post factum,realizam ca se putea si mai bine.Nu-i nimic rau in asta,suntem imperfecti deci nu putem face ceva perfect. Chiar si in exemplul dat,daca Abraham Lincoln a constatat (post factum)ca acel discurs putea fi mai bun,este consecinta a gandirii critice,lipsita de subiectivism. Deci ,concluzionand,”perfectionismul”este de dorit,el este opusul indezirabilului „lasa,ca merge si asa”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: