CUM SĂ NE RUGĂM, PENTRU A FI ASCULTAȚI?

Nu ți se pare că uneori, cerul este de plumb și parcă te rogi în vânt?

Ei bine, să ști că nu ești singurul care experimentează acest sentiment la un moment dat. Aproape toate bisericile au seri speciale de rugăciune și au liste întregi, făcute de ani de zile, cu tot felul de cauze și totuși, în multe dintre situații, listele parcă rămân aproape neschimbate chiar și după ani întregi de rugăciune.

photo

Unu lucru este cert și anume: cauza neascăultării rugăciunilor noastre, nu se află nicidecum și niciodată la Dumnezeu, ci cu siguranță la noi. Brațul lui Dumnezeu nu s-a scurtat, ci El continuă să asculte pe cei care se roagă în concordanță cu modelul de rugăciune enunțat chiar de Domnul Isus: Matei 6:7 – Rugăciunea model: Tatăl nostru!

Nu cred că este normal să vedem oameni care renunță la rugăciune, pentru că nu mai sunt ascultați, ci dimpotrivă, trebuie să le arătăm ce spune  Cuvântul lui Dumnezeu, pentru ca rugăciunile lor și ale noastre, să primească răspuns.

Nu-mi propun să fac un studiu Biblic în acest sens, dar haideți să parcurgem împreună, modelul de  rugăciune pe care îl găsim în Matei 6:7 și care este predat ucenicilor, dar valabil și pentru noi, acum după 2000 de ani.

Trebuie să acordăm acestui model, o atenție deosebită, fiindcă s-ar putea să învățăm secretul răspunsului lui Dumnezeu, la rugăciunile noastre. Nu ar fi minunat ca de fiecare dată când te rogi să fi ascultat, iar dacă nu ascultat, totuși mulțumit pentru faptul că ești încrezător că Dumnezeu știe ce este mai bine pentru tine?

Dar, să urmărim cu atenție cum Domnul Isus, personal, i-a învățat pe ucenici să se roage.

Dacă ascultăm ce rugăciuni pompoase și ce cuvinte elevate folosesc unii când se roagă, parcă te miri cum oare de nu sunt ascultați! Unii chiar încep să predice în rugăciunile lor. Se pare că la astfel de rugăciuni se referea Isus când spunea: „Când vă rugați, să nu bolborosiți aceleași vorbe, ca păgânii, cărora li se pare că, dacă spun o mulțime de vorbe, vor fi ascultați.”Matei 6:7.

Cu alte cuvinte, noi încercăm să impresionăm pe cei din jurul nostru, în loc să fim conștienți că atunci când ne rugăm, noi ne adresăm lui Dumnezeu, nu oamenilor, iar în fața Lui Dumnezeu, trebuie să venim altfel și anume:

 1. Să fii conștient că vii în fața unui Dumnezeu Sfânt, care îți citește inima. Cu alte cuvinte, vino în fața Lui SINCER, așa cum ești, fără să încerci să impresionezi pe cei ce te aud cum te rogi, ci tu încearcă să-L impresionezi pe Dumnezeu cu sinceritatea ta. Adevărul este că dacă oamenii ar fi sinceri cu Dumnezeu, nu s-ar mai ruga ca să-i audă toată lumea, nu vrea nimeni să-i fie cunoscută viața din spatele cortinei. Deci, prima condiție: să fi SMERIT și SINCER, nu ipocrit.
 2. „Facă-se voia Ta, precum în cer așa și pe pământ”. Să pornești de la ideea că Dumnezeu știe ce este mai bine pentru tine. Sunt lucruri pe care noi le cerem de la Dumnezeu și dacă le-am primi, nu ne-ar fi de folos în creșterea noastră spirituală. Trebuie să înțelegem faptul că Dumnezeu este mai interesat de viața noastră spirituală (eternă) decât  cea pământească (temporară). Și Domnul Isus, i-a cerut Tatălui să îndepărteze paharul de durere prin crucificare, dar la sfârșitul rugăciunii, a zis: „Totuși, voia Ta să se facă.” și s-a facut.
 3. „Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi.” Prin această frază, înțelegem că Dumnezeu poartă de grijă traiului nostru zilnic. Cu alte cuvinte, să avem tot timpul hrană și îmbrăcăminte și tot ceea ce este necesar pentru viața noastră de zi cu zi, nu pentru a ne îmbuiba. Matei 6:33, Cuvântul Domnului spune: „Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” Ca atare, Domnul promite binecuvântări, chiar și materiale, dar celor ce mai întâi își pun în regulă, relația lor cu Dumnezeu și doar Dumnezeu va decide cui să i le dea.
 4. „Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri.” Probabil, acest punct este unul dintre cele mai importante și greu de împlinit. Nici nu mai are rost să te rogi atâta timp cât tu nu suporți pe unul sau pe altul. Este biblic, că nu vei fii ascultat. Dragostea de frați și iubirea de oameni sunt condiții care nu se pot „negocia” cu Dumnezeu. Să ne uităm în viața noastră, unde suntem în relația noastră cu Dumnezeu, dar și cu toți ceilalți oameni. Oare, după ce citim cu atenție rugăciunea Tatăl nostru (model), mai avem vreun dubiu de ce nu ne sunt ascultate rugăciunile noastre?

Acest model de rugăciune, este enunțat direct de către Domnul Isus, iar dacă ne rugăm de mult timp pentru anumite situații și nu primim nici un răspuns, haideți să ne verificăm bine și în lumina acestui model de rugăciune, să ne facem ordine în viață.

Dumnezeu, nu-și va schimba Cuvântul Său pentru a putea fi tu sau eu ascultat atunci când ne rugăm, ci noi trebuie să ne schimbăm viața, pentru a beneficia de răspunsuri la rugăciunile noastre, care parcă le facem în fața zidului plângerii din Ierusalim. Fără nici un răspuns.

Domnul să ne lumineze și să ne ajute să citim Cuvântul și apoi să-l împlinim, pentru ca astfel să avem parte de răspuns la rugăciunile noastre.

Vă doresc un weekend binecuvântat.

Cu dragoste în slujba Împăratului

-mike olari-

4 gânduri despre „CUM SĂ NE RUGĂM, PENTRU A FI ASCULTAȚI?

 1. Cu adevarat Dumnezeu ramane credincios Cuvantului Sau(Evrei10:23) si tinta Lui pentru om nu este doar aur ci si pietre scumpe,acesta insemnand ascultare,disciplina,perseverenta,rugaciune.Aspiratiile noastre nu mai au intruchipare,nu mai aduc expresii concrete in a destepta sufletele noastre.Durerile sunt atat de mari incat nu mai putem nici suspina nici striga si revenim mereu la indeletnicirile vechi de a ne cufunda ‘in nopti lungi’ ale disperarii,ale framantarii,ale infrangerilor pentru ca nu-am crescut,nu am invatat de la modelul nostru:’Si Domnul Isus crestea in intelepciune,in statura,si era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor’(Luca2:52)si ‘crestea…si se intarea si harul lui Dumnezeu era peste El’(Luca 2:40).
  El inca asteapta sa ne cuprinda o pasiune,un foc,insa noi nu ne dorim sa evadam in Imparatia Lui,ne adunam sa socializam si nu de dragul Lui.Lipsa sentimentelor noastre,egoismul care ne demoralizeaza,franchetea falsa a pus masca pe fetele multora.
  Crestinii pretind in a cunoaste HARTA…dar oare de ce majoritatea nu mai gasesc CALEA?
  El stie sa ne aduca in locuri si situatii in care sa ne stimuleze constiinta sa fie activa,sa ne dovedeasca cat de fragili suntem.
  Sa ne amintim de cutremurul de dinaintea Invierii Domnului Isus(Matei 28)de acea ‘noapte lunga’care parea sfarsitul,insa implicatiile si victoria acelui moment remarcabil a atins circumstante neobisnuite,eveniment care a facut posibil ca Dumnezeu prin Invierea Domnului Isus Sa-I arate omului harul si darul mantuirii.
  Putem gandi ca trezirea AZI a omului,invierea interioara va fi diferita de cea a Domnului Isus,fara cutremur?
  Nu asa se intampla in vietile oamenilor cu adevarat transformati?
  Inainte nu sunt teste,incercari,’cutremure’pentru Gloria si Maretia Numelui Sau?
  Fie ca ’descoperirea cuvintelor Sale sa ne dea lumina’!’(Ps 119:130)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: