Gigi Furdui-Convingeri ale creștinilor cu privire la Isus Hristos

Sau

(De ce este creștinismul slab?!)
photo(1)
Este cunoscut faptul că atitudinile, acțiunile, faptele, modul în care ne trăim viața, este o consecință directă a convingerilor noastre; convingeri corecte sau greșite desigur. Chiar dacă nu conștientizăm uneori, mereu vom face decizii și vom iniția acțiuni pe baza convingerilor noastre.

În freamătul sărbătorii Nașterii Domnului Isus, printre colinde, cadouri, tradiții și alte preocupări; în vremuri în care în orașele bătrânei Europe creștine se strigă printre împușcături: „Alah este singurul Dumnezeu”, mă întreb: Care sunt oare, convingerile noastre, ale milioanelor de creștini din lume cu privire la Isus?!

Dacă ei, slijitorii lui Alah au un atuu atunci acesta este dat de convingerile lor religioase puternice, iar dacă noi, urmașii lui Hristos avem o slabiciune atunci aceasta constă în convingerile noastre cu privire la Isus.

Isus Hristos este un personaj istoric. Aceasta este convingerea religioasă cea mai puternică a celor mai mulți dintre creștinii contemporani. O personalitate a vremii lui, un evreu deosebit care a trăit în urmă cu două milenii, care a avut multe învățături interesante, nu toate dintre ele fiind de actualitate pentru omul modern. A trăit puțin peste treizeci de ani fiind în cele din urmă învins de opozanții săi. Pentru acești creștini Isus Hristos este o personalitate istorică asmeni lui Alexandru Macedon, Socrate, Aristotel, Nero, Hitler sau Martin Luter King. Acțiunile generate de această convingere cu privire la Isus sunt de a analiza personalitatea, ideile, influiența, greșelile… etc. ale acestui personaj al istoriei.

Isus Hristos a fost un profet. Un alt procent considerabil de crestini au această convingere religioasă puternică despre Isus. Pentru ei Isus Hristos a fost un profet asemeni lui Budha, Mahomed, Rasputin sau Nostradamus. Atitudinile și acțiunile generate de această convingere cu privire la Isus Hristos sunt respect, teamă, nevoia de informare cu privire la ceea ce el a spus sau a prezis. Pentru acești creștini el poate fi și un mântuitor. Unul dintre mai mulți care prezintă o soluție pentru sufletul omului, una din căile pe care ai putea încerca să urci spre Dumnezeu.

Isus Hristos este Mântuitorul. Este un procent de creștini care sunt convinși puternic de faptul că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu și că el nu este un mântuitor ci singurul Mântuitor. Nu se poate să ai această convingere cu privire la Isus si să-ți trăiești viața altfel decât El ne-a învățat. Creștinii cu această convingere trăiesc asemeni lui Isus. Stilul lor de viață, acțiunile si atitudinile lor sunt mai degrabă influiențate de Isus decât de perceptele morale, culturale sau religioase ale societății. Ei sunt creștinii care dacă trăiesc atunci trăiesc pentru Isus iar dacă trebuie să moară atunci sunt gata să moară pentru El. Crucea, cu dimensiunea ei verticală – iubirea jertfitoare față de Dumnezeu – și cu dimensiunea ei orizontală – iubirea jertfitoare față de semeni – este centrul vieții lor.

Din păcate societatea vestică nu mai este o societate creștină ci doar o societate cu influiențe creștine. Este adevărat însă că influiențele crestine se estompează la confluiența cu alte religii sau culturi care ne invadează în cadrul procesului contemporan de globalizare.

In cadrul societății noastre cu influiențe creștine, convingerile cele mai puternice ale celor mai mulți “creștini” sunt acelea că omul trebuie să facă totul pentru a avea cât mai mult confort. Dacă merită să te jertfești pentru ceva atunci jerfește-te pentru confort! De asemenea „creștinii” contemporani au convingeri puternice legate de a trăi supuși la cât mai puține limitări. Jertfește-te ca să poți face ce vrei tu fără să fie nevoie să asculți de cineva!Fi-i independent! O altă convingere puternică a „creștinilor” este aceea că plăcerea este scopul suprem nu moralitatea. Dacă te simți bine tu, dacă ceea ce faci îți face plăcere atunci se merită să faci orice pentru a trăi clipa plăcerii.

Întrebarea serioasă care se pune este: Ce șansă are acest fel de creștinism în fața islamului care vine peste noi însoțit de convingeri religioase atât de puternice?

Puneți deoparte un timp la aceste sărbători ale Nașterii Domnului Isus să meditezi la această întrebare.

Cu considerație, Gigi Furdui

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: