Scopul bisericii în lume!

 
„Toată puterea Mi-a fost dată în cer și pe pământ. Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile,botezându-i în Numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit. Și iată că Eu sunt cu voi, în toate zilele, până la sfârșitul veacului.” Matei 28:18-20

Scopul bisericii în lume

Cu toții suntem de acord că fiecare lucru existent în jurul nostru are un scop pentru care a fost creat. Atunci când cineva a creat o instituție a avut în minte un anumit scop, anumite principii de funcționare și anumite obiective care trebuie realizate.
Dacă vorbim de biserică, atunci ea este o instituție gândită de Dumnezeu care a lăst-o pe pământ având un anumit scop, anumite principii de funcționare și anumite rezultate care El vrea să le obțină prin funcționarea ei.
Versetele din Matei 28:18-20 cunoscute ca fiind „marea trimitere dată de Isus Bisericii” Sale de pe pământ conțin trei principii divine care ne vorbesc despre misiunea bisericii în lume:
1. Care este obiectivul pe care biserica trebuie să-l realizeze.
Obiectivul bisericii este să facă ucenici din toate neamurile. Biserica trebuie să existe pentru a face ucenici. „Produsul” bisericii se numește „ucenic”, iar biserica există pentru a realiza acest „produs”. Aceast obiectiv exprimat simplu și direct de către Isus a fost complicat și răstălmăcit de biserică de-a lungul timpului. Astfel biserica a ajuns să existe mai degrabă pentru sine însuși decât pentru a face ucenici din toți oamenii așa cum i-a poruncit Cristos. Preocuparea de bază a bisericii a ajuns să fie propriile ei nevoi acestea fiind puse deasupra poruncii date de Cristos. Stând în băncile bisericii oamenii au în minte întrebări precum ar fi: Ce poate face biserica aceasta pentru mine? Mi se împlinesc nevoile venind aici? Mă simt bine când plec de aici? Nu cumva venind aici mi se cere să fac ceea ce nu-mi place?
Un sondaj realizat printre creștinii evanghelici arată următoarele:
a. 2 din 5 creștini cred că omul este liber să facă ce-i place atâta timp cât nu-i rănește pe ații.
b. 3 din 10 creștini cred că nimic nu este mai important în viață decât să fii fericit și să te distrezi.
c. Peste 50% din creștini consideră că nu au avut niciodată destui bani pentru ași cumpăra ceea ce-și doresc.
d. 1 din 4 creștini consideră că cu cât ai mai mult cu atât se poate spune că ai mai mare succes.
Rezultatul acestui sondaj ne arată că o bună parte dintre creștini vin la biserică gândindu-se la dorințele lor nu la dorința lui Cristos. Asfel de creștini sunt „consumatori de religie”, bolnavi de sindromul (boala) „ce – poate – face – biserica – pentru – mine.”
2. Cum să realizeze biserica acest obiectiv.
Isus ne spune cum să facem ucenici. În primul rând în timp ce mergem prin toată lumea. Mergând prin lumea noastră de zi cu zi la serviciu, la școală, la piață, în tren, la spital… oriunde. În al doi-lea rând ni se spune că trebuie să-i botezăm în Numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Aceasta înseamnă că oamenii trebuie puși în mod public sub autoritatea Numelui lui Dumnezeu. În al trei-le rând facem ucenici învâțându-i poruncile date de Domnul Isus. Desigur că această învățare nu trebuie să fie în primul rând teoretică ci practică, adică arătându-le pe viu prin viețile noastre, în cadrul unei relații apropiate pe care o păstrăm cu ei.
3. Care sunt resursele de care dispune biserica pentru realizarea obiectivului.
In primul rând autoritatea lui Isus. El spune: Căci toată autoritatea mi-a fost dată în cer și pe pământ. Cu alte cuvinte dacă cineva vă întreabă în ce bază mergeți voi pretutindeni să faceți ucenici, trebuie să raspundeți: Ne-a trimis Isus! și El reprezintă cea mai mare autoritate din lumea spirituală și cea mai mare autoritate din lumea oamenilor.
În al doi-lea rând prezența lui Isus alături de voi oriunde și oricând. Aceasta înseamnă că nu veți face singuri ucenici din oamenii pe care-i întâlniți. Eu sunt alături de voi și oricare ar fi problema ce o veți întâlni în această lume ostilă Eu o voi rezolva împreună cu voi.
Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem ca biserică este: Suntem noi o astfel de biserică ucenicizatoare? Biserica nostră există pentru scopul lui Cristos în comunitatea noastră sau avem scopurile noastre pentru care ne adunăm înpreună?
Orice alt scop pe care l-ar putea avea biserica la un moment dat trebuie subordonat acestuia: Mergeți și feceți ucenici!

Gigi Furdui

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s